• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Model fabryczny Rivarossi - modele zespołów wagonów piętrowych serii Bipa/Bhp

PP1970

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
3.150 88 0
Osprzęt ma niemiecki mimo podania epoki 4
Ale w DCC24 jest podane, że to IIIc i osprzęt by się zgadzał, dlatego nie pasuje do wagonów z lat 1970-tych. Za to zdjęcie super (dzięki!) i kto ma Ty5 skonwertowany na ep. IV, może odtworzyć nie budzący wątpliwości skład :)

Arek, do poznańskiej raczej nie, tylko do bydgoskiej bo tak jeździły do Piły czy Torunia.
Tak, PIKO Pm2-21 ma być (jeśli można im wierzyć) w ep. IV z przydziałem Par. Bydgoszcz.

Natomiast na 100% podróżowałem Bipa z parowozem pod koniec lat 70-tych z Kobylca (pociąg zaczynał bieg w Bydgoszczy) do Poznania Głównego. To była rodzinna stała trasa. Nie wpadłem wtedy na pomysł, by sprawdzić przydział tej Bipa - dlatego nie twierdzę, że był poznański.

robertkroma

Znany użytkownik
Reakcje
1.700 39 4
Skoro IIIc to co zasilało kocioł w wodę skoro model nie ma inżektorów i rur doprowadzających wodę lub pompy Knorra. A czy w połowie lat 60-tych jakiś Ty5 miał jeszcze pompy Knorra? Chyba nie. Ale to są dywagacje. Ja mam składaka, a i tak u mnie ciągnie poznańską Bipę.

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.498 512 30
No i oświetlenie z tyłu, oryginał miał światła na skrzyni a nie na belce jak w modelu.
No, różnie bywało ;):

Ty5-24.jpg

(Zdjęcie z sieci, nie zapisałem źródła ani autora fotki)

Co do inżektorów, sprawa dla mnie nie jest całkiem jasna. Na zdjęciach Ty5 z lat 70. XX wieku pod budką widać po lewej stronie typowy zestaw inżektora Friedmanna-Metcalfe'a, ale po prawej stronie wielu (choć nie wszystkich) parowozów nie widać równie typowego inżektora Nathana. Nie wiem, czy był jakoś inaczej zamontowany, czy był zastosowany inny sposób zasilania w wodę.

void-tech

Znany użytkownik
Reakcje
859 32 1
Kurczę blade / kurka wodna!
Nie dość że jestem amatorem na dwie lewe ręce, to moją starą Bipę dwuczłonową w takim malowaniu... datowaną raczej na lata 60 XXw., będę pewnie podpinał tylko do Stonki - bo nic pod parą nic nie mam. A jakoś na wydanie TKt48 nikt się nie kwapi. Przepraszam za off-top w temacie Rivarossi - ale oczekiwanie "realizmu" na makietach kolejowych niezależnie od długości toru jest .... jest mocno na wyrost - delikatnie mówiąc?

qwertas

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
1.649 51 2
Natomiast na 100% podróżowałem Bipa z parowozem pod koniec lat 70-tych z Kobylca (pociąg zaczynał bieg w Bydgoszczy) do Poznania Głównego. To była rodzinna stała trasa. Nie wpadłem wtedy na pomysł, by sprawdzić przydział tej Bipa - dlatego nie twierdzę, że był poznański.
Nie jestem ekspertem, ale dość mało prawdopodobne wydaje mi się, by na trasę z Bydgoszczy do Poznania przez Wągrowiec planowo kursowały parowozy serii Pm2. Wydaje mi się, że po 1969 roku (elektryfikacji magistrali węglowej) bydgoskie maszyny tej serii służyły przewozom na ciągu Kutno - Toruń - Bydgoszcz - Piła (ewentualnie Krzyż).

mikl

Znany użytkownik
Reakcje
3.958 111 11
Dokładnie 8, co wręcz przekracza zapotrzebowanie przy zestawianiu jednego składu :)

Zobacz załącznik 997824
Ktos chyba na tym forum wspominal że 120A nie występowały w takich ilościach (8) w jednym składzie. Pytanie jednak pozostaje otwarte ile "bonanz" w jednym składzie było norma i czy na liniach zelktryfikowanych nie występowały raczej w składach mieszanych z innymi typami wagonów niz np 4x120A..

Andrzej Harassek

Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.498 512 30
dość mało prawdopodobne wydaje mi się, by na trasę z Bydgoszczy do Poznania przez Wągrowiec planowo kursowały parowozy serii Pm2. Wydaje mi się, że po 1969 roku (elektryfikacji magistrali węglowej) bydgoskie maszyny tej serii służyły przewozom na ciągu Kutno - Toruń - Bydgoszcz - Piła (ewentualnie Krzyż).
Też tak sądzę. Jednak mimo, że faktycznie w latach 70. XX wieku Pm2 były zatrudnione głównie na linii Kutno - Toruń - Bydgoszcz - Piła, nie można wykluczyć, że sporadycznie mogły się pojawić na linii do Poznania.
czy na liniach zelktryfikowanych nie występowały raczej w składach mieszanych z innymi typami wagonów
A dlaczego akurat tylko na liniach zelektryfikowanych? Wagony 120A występowały często w mieszanych składach, przede wszystkim z wagonami 1 klasy różnych typów, ale także z wagonami przedziałowymi 2 klasy, a nawet z ryflakami. Dotyczyło to wszystkich linii, niezależnie o ich elektryfikacji.

Abrams

Użytkownik
Reakcje
57 0 0
Ktos chyba na tym forum wspominal że 120A nie występowały w takich ilościach (8) w jednym składzie. Pytanie jednak pozostaje otwarte ile "bonanz" w jednym składzie było norma i czy na liniach zelktryfikowanych nie występowały raczej w składach mieszanych z innymi typami wagonów niz np 4x120A..
W roku 1999 r. w relacji Wrocław Główny - Jelenia Góra (przez Jaworzynę Śląską i Wałbrzych Gł.) część pociągów osobowych zestawiano z wagonów 120A (bonanz) x 6 szt., prowadzonych przez ET21 - w każdym razie takim składem pokonałem ww. trasę

mikl

Znany użytkownik
Reakcje
3.958 111 11
A dlaczego akurat tylko na liniach zelektryfikowanych? Wagony 120A występowały często w mieszanych składach, przede wszystkim z wagonami 1 klasy różnych typów, ale także z wagonami przedziałowymi 2 klasy, a nawet z ryflakami. Dotyczyło to wszystkich linii, niezależnie o ich elektryfikacji.
Ze względu na dotychczasowo wypuszczone lokomotywy które by pasowały do zestawu wrocławskich "bonanz" czyli EU07-161

mikl

Znany użytkownik
Reakcje
3.958 111 11
W roku 1999 r. w relacji Wrocław Główny - Jelenia Góra (przez Jaworzynę Śląską i Wałbrzych Gł.) część pociągów osobowych zestawiano z wagonów 120A (bonanz) x 6 szt., prowadzonych przez ET21 - w każdym razie takim składem pokonałem ww. trasę
Dzięki bardzo. Jako fan V epoki na pewno skorzystam. Jednakże zapomniałem wspomnieć że wrocławskie 120A są datowane na rok 1977...

ALA

Znany użytkownik
Reakcje
1.413 23 0
Też tak sądzę. Jednak mimo, że faktycznie w latach 70. XX wieku Pm2 były zatrudnione głównie na linii Kutno - Toruń - Bydgoszcz - Piła, nie można wykluczyć, że sporadycznie mogły się pojawić na linii do Poznania.
Otóż to! Jestem niemal pewny, że widziałem fotkę Pm2 z Bipą na dworcu w Poznaniu. Na szybko nie udało mi się jej znaleźć, ale jak kiedyś trafię, to wrzucę.

qwertas

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
1.649 51 2
Przed elektryfikacją odcinka Bydgoszcz - Inowrocław (bodajże w 1966), bydgoskie Pm2 z pewnością codziennie bywały w Poznaniu. Nie wiem czy po tej dacie pociągi na tym odcinku prowadziły jeszcze planowo parowozy. Z pewnością jednak kres obsługi planowego parowego ruchu pasażerskiego na trasie trasie Bydgoszcz - Inowrocław - Poznań przyniosła elektryfikacja odcinka Poznań - Inowrocław w 1976 r.

W latach 60-tych i 70-tych wygląd składów piętrowych był jednak zupełnie inny od tego składu bydgoskiego Rivarossi. To były raczej wyłącznie składy o zaokrąglonych dachach wagonów skrajnych, z listwami ozdobnymi na pudłach wagonów trochę innym malowaniu i oznakowaniu.
Proszę o korektę, jeżeli się mylę.

PP1970

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
3.150 88 0
kres obsługi planowego parowego ruchu pasażerskiego na trasie trasie Bydgoszcz - Inowrocław - Poznań przyniosła elektryfikacja odcinka Poznań - Inowrocław w 1976 r.
Pozostaje jednak linia kolejowa nr 356 Poznań Wschód – Bydgoszcz Główna, niezelektryfikowana do teraz. Od 2004 kończy się w Gołańczy, ale w latach 70-tych i 80-tych zdecydowanie jeździły tam Bipa z trakcją parową do Bydgoszczy.

W latach 60-tych i 70-tych wygląd składów piętrowych był jednak zupełnie inny od tego składu bydgoskiego Rivarossi. To były raczej wyłącznie składy o zaokrąglonych dachach wagonów skrajnych, z listwami ozdobnymi na pudłach wagonów trochę innym malowaniu i oznakowaniu.
Takie, jak Bipa poznańska od Rivarossi. Mamy modele Bipa z Poznania i Pm2 z Bydgoszczy, które pasują do siebie wyglądem, ale niekoniecznie przydziałem. Ja bym przymknął oko na ten przydział, bo nie jest wykluczający dla takiego połączenia. Bardziej razi kształt dachu nie z tej epoki.

Andrzej Harassek

Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.498 512 30
A kto napisał, ze poznańska nie pasuje?
Mamy modele Bipa z Poznania i Pm2 z Bydgoszczy, które pasują do siebie wyglądem, ale niekoniecznie przydziałem. Ja bym przymknął oko na ten przydział, bo nie jest wykluczający dla takiego połączenia. Bardziej razi kształt dachu nie z tej epoki.
A o co chodzi z kształtem dachu nie z tej epoki?

PP1970

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
3.150 88 0
A o co chodzi z kształtem dachu nie z tej epoki?
Proponowana wyżej do Pm2 Bipa z Bydgoszczy ma prosty dach, a do epoki parowozów bardziej pasuje opływowy. Czyli poznańska Bipa z parowozem jest bardziej realistyczna, niż bydgoska. Ta ostatnia to w ogóle epoka V, kiedy Pm2 już nie jeździły (ostatnie wycofano w 1978).

W latach 60-tych i 70-tych wygląd składów piętrowych był jednak zupełnie inny od tego składu bydgoskiego Rivarossi. To były raczej wyłącznie składy o zaokrąglonych dachach wagonów skrajnych
Zgadza się, proste dachy zaczęły pojawiać się dopiero w połowie lat 70-tych. W epoce IVa i wcześniej ich w ogóle nie było.

Bipa z opływowym dachem jest do wyboru poznańska (1975) i wrocławska (1978).

qwertas

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
1.649 51 2
Ja się raczej będę upierał, że po elektryfikacji trasy Bydgoszcz - Inowrocław - Poznań, bydgoskie Pm2 planowo nie zaglądały do Poznania (ewentualnie jako zastępstwa na trasie przez Wągrowiec, co uważam i tak za bardzo mało prawdopodobne).
Za to poznańskie skład piętrowy (jak ten czteroczłonowy z 1975 z zaokrąglonym dachem) z dużym prawdopodobieństwem mogły dojeżdżać do Krzyża, Piły czy Torunia. Przy jakiś dziwnych obiegach, których w dawnych czasach nie brakowało, mogło się zdażyć, że taki skład przechodził potem na pociąg kursujący na jakimś odcinku trasy Krzyż - Piła - Bydgoszcz - Toruń. Prawdopodobieństwo, że tam ciągnęła taki skład bydgoska Pm2 jest bardzo duże.
Niemniej jednak, do pełni składu brakują wagony klasy 1 oraz bagażowe, zwłaszcza starszych typów (sprzed "ceglorzy").