• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Model fabryczny Rivarossi - modele zespołów wagonów piętrowych serii Bipa/Bhp

Bolutek

Znany użytkownik
Reakcje
1.661 392 7
Co do składów - dodam jeszcze, że można zestawić 2 bipy z siódemką (relacja Gdynia-Bydgoszcz przez Tczew)
Nigdy na terenie Północnej DOKP nie jeździły składy piętrowe w podwójnym zestawieniu. A we wspomnianej relacji Bydgoszcz - Tczew - Gdynia podstawowym zestawieniem były 3xEN57. Może, sporadycznie, zdarzał się skład zastępczy. Ale za to w relacji Bydgoszcz - Kościerzyna - Gdynia składy piętrowe /pojedyncze/ kurowały do ostatnich dni "normalnej" kolei....

Kamilb

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
1.380 36 7
Nigdy na terenie Północnej DOKP nie jeździły składy piętrowe w podwójnym zestawieniu. A we wspomnianej relacji Bydgoszcz - Tczew - Gdynia podstawowym zestawieniem były 3xEN57. Może, sporadycznie, zdarzał się skład zastępczy. Ale za to w relacji Bydgoszcz - Kościerzyna - Gdynia składy piętrowe /pojedyncze/ kurowały do ostatnich dni "normalnej" kolei....
Niestety mylisz się - w latach '90 był taki pociąg. Nie pamiętam tylko czy był to jeden set, który wracał z Bydgoszczy po południu, czy była to już inna para bip.

Bolutek

Znany użytkownik
Reakcje
1.661 392 7
Niestety mylisz się - w latach '90 był taki pociąg. Nie pamiętam tylko czy był to jeden set, który wracał z Bydgoszczy po południu, czy była to już inna para bip.
To w końcu zdecyduj się czy był "jeden set" czy go nie było. Napisałem, że sporadycznie mogły się zdarzać takie zestawienia gdy zaczęły padać EN57...

Kamilb

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
1.380 36 7
To w końcu zdecyduj się czy był "jeden set" czy go nie było. Napisałem, że sporadycznie mogły się zdarzać takie zestawienia gdy zaczęły padać EN57...
jeździły podwójne bipy; nie jestem pewien czy to było tak, że z Gdyni jechały 2 czterowagonowe zespoły i wracały z Bydgoszczy te same, czy każdego dnia kursowały dwa takie zestawy.

qwertas

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
1.672 52 2
Zaraz po elektryfikacji linii Bydgoszcz - Piła (zwłaszcza na pociągu ok 15:40 z Bydgoszczy) kursowały składy złożone z nawet 8 nowych wagonów piętrowych "bohunów". Wielokrotnie jechał również w zamian skład złożony z dwóch "bip".

Bronco_Billy

Znany użytkownik
Reakcje
1.578 19 1

Bolutek

Znany użytkownik
Reakcje
1.661 392 7
Patrzę się na najnowszy wypust "piętrusów" i nie mogę zrozumieć czym różni się on od przykładowo trójczłonowego wypustu z przydziałem chojnickim /HRS4229/ z 2015 roku? Czy zastosowano jakieś zmiany w modelu, coś dodano?
W ostatnich latach kursowania wagonów piętrowych na PKP przy naprawach stosowano maksymalne oszczędności, no - poza udziwacznionymi malowaniami dla potrzeb Przewozów Regionalnych, a Rivarossi w swoim wypuście powtarza to co ma na kalce.
Nic nie zastąpi klasycznej "Bipy" ze zaokrąglonymi dachami, listwami nad i pod oknami, oznakowaniami PKP z lat 60-70...

robertkroma

Znany użytkownik
Reakcje
1.747 41 4
Choć kto wie, czy jakby zrobili z napisem pełnym z trzeciej epoki nie zeszłyby, bo raczej ze skrótem byłby mało efektowny. A tak do III epoki jest ET21, będzie rumun, jest naciągana ale jest EU07 161 z Wrocka, jest i Ty5 czy EU05 MTB lub ST44 003. Więc jest kilka loków.

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.866 525 30
późniejsze to już się nada do "gładkich" EU07, a do SP/SU45 - jak najbardziej, no i oczywiście - SP42...
Do SU45 raczej jednak się nie nada. SU45 to już lata 90. XX wieku.
A tak do III epoki jest ET21, będzie rumun, jest naciągana ale jest EU07 161 z Wrocka, jest i Ty5 czy EU05 MTB lub ST44 003. Więc jest kilka loków.
Chyba nie za bardzo, a na pewno trzeba byłoby to szczegółowo sprawdzić, bo Bipy traciły napis POLSKIE KOLEJE PAŃSTWOWE jeszcze w III epoce. Nie wiem czy wszystkie i nie wiem dokładnie od kiedy, ale w końcu epoki IIIc były już zespoły piętrowe z oznaczeniami z epoki III, z krótkim numerem, umieszczonymi na słupku koło drzwi, ale bez długiego napisu, a jedynie ze skrótem PKP na środku.