• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Model fabryczny Rivarossi - modele zespołów wagonów piętrowych serii Bipa/Bhp

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.899 527 30
IMHO Va charakteryzuje się zarówno żółtymi czołami lokomotyw, jak równieżnowym malowaniem wagonów (czerwono/zielono-białe).
Ale wagony w starym, oliwkowym malowaniu jeździły jeszcze długo, mam zdjęcia z roku 1994. Więc pytanie, czy liczy się pierwsze pojawienie się wagonów w nowym malowaniu, czy wycofanie z ruchu ostatnich oliwkowych?

PP1970

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
3.257 88 0
Przecież na przełomie epok zawsze współistniał tabor oznaczony/pomalowany wg starego i nowego schematu. Jeżeli ktoś szuka konia do tego Bhp, to powinny pasować zarówno lokomotywy z żółtym czołem, jak i bez. Co czyni model bardziej uniwersalnym, a to chyba nie jest powód do zmartwienia.

Jeżeli przyjmiemy formalne granice epok wg wejścia w życie rozporządzenia o nowym oznaczaniu/malowaniu, to nadal nie ujmuje realizmu składom, w których tabor ma rewizje z takiego zakresu, że mógł jednocześnie pojawić się na torach. A jak ktoś nie jest rewizyjnym purystą, to ta Bhp powinna zadowolić wielu.

robertkroma

Znany użytkownik
Reakcje
1.781 41 4
Może Twoim zdaniem tak, ale zmiana ustrojowa nie ma żadnego znaczenia. Dlatego rok 1989 jest graniczny bo w tym właśnie roku dokonywała się zmiana malowania czół lokomotyw (rozpoczęła się już w 1988, a skończyła w 1989. Ale konia z rzędem temu kto powie jaka była ostatnia przemalowana lokomotywa i kiedy to nastąpiło). I tylko o lokomotywy chodzi, malowanie wagonów nie miało znaczenia.
Czoła żółte były jeszcze obligatoryjnie malowanie w 1993 lub nawet 1994 roku, takie były decyzje Zarządu Trakcji.

garou

Znany użytkownik
Reakcje
4.714 443 99
Czy 18 grudnia 1989 to jeszcze epoka IV? Tak, podział płynny jest - niemniej jednak to już po granicznych datach przemian ustrojowych ;)
Niemniej jednak - oba składy wyglądają na IVc (poza datami)
Zgadza się. Zmieniła się nazwa serii /dopisali -x/ i opisy na dolnej krawędzi. W przypadku składu z Bydgoszczy są "wzbogacone" o pewne elementy, których na modelu bliźniaczym jeszcze nie występują. Było o tym wcześniej: https://forum.modelarstwo.info/thre...-piętrowych-serii-bipa-bhp.16825/post-1014269

PingwinRico

Znany użytkownik
Reakcje
4.670 28 2
Osobiście czekam na inne ujęcia nowych zestawów, które lepiej pokażą kolor modeli. :)
Mimo wszystko myślę, że z nową EU07-205 od PIKO będzie bardzo ładnie się prezentował. Skład na Głębce jak znalazł. :X3:
A w międzyczasie... ;)

Zestaw Bhp-x w Tychach, początek lat dziewięćdziesiątych.
Bhp-x Tychy.jpg

"Sierpień 1992 Wisła. Wakacyjne przedpołudnie na stacji Wisła Głębce. Skład pociągu nr 70016 do Katowic (bądź 6024 do Chybia) złożony z elektrowozu EU07 i czterowagonowego zestawu „piętrusów” ze stacji macierzystej Racibórz oczekuje na podróżnych. Na uwagę zwraca pięknie utrzymana zieleń przy pierwszym peronie tutejszej stacji."
https://kolejcieszyn.pl/galeria.php?s=1992

1687196228988.png

garou

Znany użytkownik
Reakcje
4.714 443 99
Nie no.... chyba nie myślicie, że wydadzą zestaw ze spłowiałą farbą, która stała się taka na skutek działania czasu. To chyba byłby pierwszy przypadek wielkoseryjny (oprócz manufaktur) jeśli chodzi o wypusty PKP. Z tego co wiem (ale nie na 100%), raczej panuje "porządek" wydawania malowań "żywych", a nie spłowiałych zębem czasu jak na tym zestawie stojącym w krzakach i czekającym na kasację.

Kojarzycie jakiś model PKP wydany w spłowiałych kolorach? Dajcie przykład, nie twierdzę, że jestem pewien na 100% że takiego nie było. Jak pisałem - kojarzę tylko indywidualne przeróbki, jak np. ten wypłowiały 'gagar'.

Ostatnio edytowane:

ffox

Administrator
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
3.798 15 0
To tylko obrazowo o jakie malowanie chodzi. Nie mam zdjęcia tego zespołu w tym malowaniu "z salonu".
Zastanawiam się, czy fabrycznie nie było to takie samo malowanie, jak w modelu Rivarossi HRS4228.