• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Model fabryczny Rivarossi - modele zespołów wagonów piętrowych serii Bipa/Bhp

garou

Znany użytkownik
Reakcje
4.688 443 99
No chyba że tak. Mi ten "brąz" na piętrusach nazwany przez kolegę "brązową oliwką" bardziej wygląda na "oliwkę wypłowiałą z czasem", a nie że taki kolor malowano przy naprawach.... ale może się mylę....

Remaj12

Znany użytkownik
Reakcje
5.401 137 19
A sprecyzuj kolego epokę, bo nie wiem co to jest za "malowanie"? Słyszałem o "oliwkowym", "zielonym", "jajecznicy", itp.... ale o "brązowej oliwce" jeszcze nie :)
Raptem dwa wpisy nad wpisem Kolegi...
"Sierpień 1992 Wisła. Wakacyjne przedpołudnie na stacji Wisła Głębce. Skład pociągu nr 70016 do Katowic (bądź 6024 do Chybia) złożony z elektrowozu EU07 i czterowagonowego zestawu „piętrusów” ze stacji macierzystej Racibórz oczekuje na podróżnych. Na uwagę zwraca pięknie utrzymana zieleń przy pierwszym peronie tutejszej stacji."
https://kolejcieszyn.pl/galeria.php?s=1992

1687196228988.png
"Brązowa oliwka" jak żywa!

PingwinRico

Znany użytkownik
Reakcje
4.654 28 2

DieselPower

Znany użytkownik
Reakcje
2.439 481 107
Ale 89 to jeszcze beż żółtych czół były. Stąd epoka 1989 to epoka 4/5. Ja bardziej pytałem czy w 1990 roku jeszcze beż żółtego czoła lokomotywy się zachowały. Ale takie w ruchu.

Rysiek

Znany użytkownik
FREMO Polska
KSK Wrocław
Reakcje
2.784 37 1
z tego co pamiętam to do końca roku 1989 prawie wszystkie lokomotywy dwukabinowe dostały żółte czoła. Oczywiście było kilka wyjatów jak np. ET21-135 i 355, które jeszcze na początku 1990 były całe zielone i porowadziły pociagi. Różnież lokomotywy oczekujace napraw rewizyjnych czy głównych stały w w niektórych lokomotywowniach nadal zielone. Wszystko zależało od nadzoru w lokomotywowniach czy akcja malowania zółtych czół zaraz po wprowadzeniu tego rozporzadzenia była szybka czy nie, oraz czy obejowała tylko czynne czy wszystkie lokomotywy.

Reakcje
89 3 0
Generalnie skupiam sie na epoce IVc z lat 1986-89. Zamówiłem z nowego wypustu Rivarossi model z przydziałem z Ostrowa, ponieważ ma nieco wczesniejsza date rewizji niż model z przydziałem bydgoskim. Uznałem, że raczej się nie doczekam na przydział gdyński z rewizją z lat 1986-1989. Chociaz z drugiej strony model bydgoski idealnie by pasował do SP45-204. Ale to już zdecydowanie zestaw na epokę Va (też piękną)

Remaj12

Znany użytkownik
Reakcje
5.401 137 19
Zastanawiam się jaki wpływ data rewizji może mieć na model wagonu serii Bipa/Bhp, a zwłaszcza w latach około 1989? ...
Na szczęście nie będzie musiał się Kolega zbyt długo zastanawiać i będzie mógł w lipcu porównać sobie oba modele i zobaczyć jakie są różnice w oznaczeniach, mimo iż oba zestawy dzielić będą tylko niespełna dwa lata, jeśli chodzi o czas przeprowadzenia ostatniej naprawy okresowej.

Kamilb

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
1.380 36 7
Na szczęście nie będzie musiał się Kolega zbyt długo zastanawiać i będzie mógł w lipcu porównać sobie oba modele i zobaczyć jakie są różnice w oznaczeniach, mimo iż oba zestawy dzielić będą tylko niespełna dwa lata, jeśli chodzi o czas przeprowadzenia ostatniej naprawy okresowej.
Co konkretnie masz na myśli? Oba są jako bhp-x, piktogramy palenia są chyba inne?

arvent

Aktywny użytkownik
Reakcje
598 8 0
Fajnie, że finalnie modele wyszły w innym malowaniu niż to zaprezentowane w grafice z zapowiedzi na 2023.
Rezerwując oba zestawy 1.09.2022 godziłem się na kolorystykę z projektu, choć nie takie barwy zapamiętałem z czasów ich kursowania. Pamiętam, że grzebałem w necie, żeby odnaleźć te wagony w podobnej zieleni. Nie mam jeszcze w rękach tych zestawów, ale z załączonych zdjęć w necie, nie wiem czy ten kolor można nazwać zielonym. Nie ma sensu tego drążyć, ale jedynie dziwi mnie dlaczego zaprezentowany projekt malowania tych modeli nie został przygotowany z ciemniejszym, wpadającym w szarość kolorem pudła. Ostatecznie wyszło lepiej niż z grafiki zapowiadanej nowości.

Mam nadzieję, że zestawy dobrze się sprzedadzą i będzie argument na produkcję kolejnych malowań oraz przydziałów w jakiejś nieodległej przyszłości.

Reakcje
89 3 0
Parafrazując Monty Pythona - "Sens życia według dat rewizji"...
Zastanawiam się jaki wpływ data rewizji może mieć na model wagonu serii Bipa/Bhp, a zwłaszcza w latach około 1989? ...
Ano ma. Z tego co wiem model bydgoski ma inne oznaczenia niż model z Ostrowa. Ale rozumiem, jeśli dla Kolegi oznaczenia, czy przydziały nie mają większego znaczenia. Każdy zbiera modele według własnego uznania

Kamilb

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
1.380 36 7
Ano ma. Z tego co wiem model bydgoski ma inne oznaczenia niż model z Ostrowa. Ale rozumiem, jeśli dla Kolegi oznaczenia, czy przydziały nie mają większego znaczenia. Każdy zbiera modele według własnego uznania
Wg wizualizacji (zdjęć w wysokiej rozdzielczości wczoraj rano nie znalazłem) oba mają takie same oznaczenie (bhp-x).

Rezerwując oba zestawy 1.09.2022 godziłem się na kolorystykę z projektu, choć nie takie barwy zapamiętałem z czasów ich kursowania.
Ciągle o kolorach, odcieniach - pamiętacie, że malowało się tym co było pod ręką? Były zarówno prawie czarne, jak i wręcz zielone - zależy jaka farba była pod ręką, szczególnie w czasach kryzysowych.

Remaj12

Znany użytkownik
Reakcje
5.401 137 19
Chciałbym tylko przypomnieć, że na wizualizacjach, a także - może nawet zwłaszcza - na projektach, kolory mogę i często odbiegają od tych, które ostatecznie oglądać będziemy na modelu. Najistotniejsza i tak jest informacja, której nie widać, czyli jakim kolorem według palety RAL należy model pomalować, aby był jak najwierniejszy (według przygotowującego dokumentację) pierwowzorowi. Bardziej zorientowani w temacie po zobaczeniu wizualizacji/projektu tegorocznej edycji "Bip" doskonale wiedzieli, że nie będzie to taki kolor jak tam pokazano. Przynajmniej ja spodziewałem się właśnie czegoś takiego jak widać na modelu lub ewentualnie jeszcze trochę ciemniejszego, ale ostateczny kolor modeli nie jest dla mnie żadnym zaskoczeniem, a raczej miłym potwierdzeniem oczekiwań i bardzo dobrym odwzorowaniem "Bip" z kolejowej rzeczywistości przełomu lat 80-tych i 90-tych.