• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Model fabryczny Rivarossi - modele zespołów wagonów piętrowych serii Bipa/Bhp

Kamilb

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
1.589 42 7
SU45 prowadziły, oczywiście - np. Tczew - Chojnice, ale to w latach '90. Nie było klimatu białego dymu zimą, ale za to:
- człowiek się nie zgrzał w podróży
- pociąg był albo wygrzany, albo punktualny :D

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
15.014 647 30
Do starszej Bipa ep. III do IVa, to raczej konwersje parowozów
Albo EU06/07. Typowe zestawienie pociągów Rzeszów - Przemyśl w końcu lat 60. XX wieku to EU06 lub EU07 - Bipa - 1 klasa - Bipa. W niektórych składach na początku lub na końcu wagon pocztowy. Na Górnym Śląsku w tym samym czasie Bipy jeździły często z ET21.

Młodzikowski

Znany użytkownik
H0e
Reakcje
5.498 34 0
Do starszej Bipa ep. III do IVa, to raczej konwersje parowozów :) Przynajmniej w Wielkopolsce to było popularne zestawienie np. z Ok1.
No może nie III epoka, ale trochę późniejsza ... ;) Fotki Piotrka Bartza wykonane za ostrowską stacją na linii do Poznania i Łodzi oraz w Krotoszynie.

Załączniki

PP1970

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
3.368 91 0
Fotki Piotrka Bartza wykonane za ostrowską stacją na linii do Poznania i Łodzi oraz w Krotoszynie.
Przepiękne zestawienie.

Gdyby Koledzy mieli foto lub inne źródło n.t. z jakimi parowozami Bipa jeździła w relacji Poznań-Bydgoszcz w latach 1970-80, gorąca prośba o podzielenie się. Pamiętam, że ten skład ciągnęły wtedy parowozy, ale nigdy nie zrobiłem zdjęcia, ani nikt ze znajomych korzystających wtedy z tej trasy nie potrafi wskazać typu maszyny.

W Par. Bydgoszcz stacjonowały Oi2, co jednak nie oznacza, że były zestawiane z Bipa. A szukam czegoś maksymalnie realistycznego do Bipa Rivarossi HRS4289 (przydział Poznań, rew. 1975).

Póki co zestawiam Bipa z Ok1, które na pewno kursowały do Międzychodu, dowód w postaci zdjęcia był już publikowany.

Ostatnio edytowane:

robertkroma

Znany użytkownik
Reakcje
2.216 51 4
Patrzę się na najnowszy wypust "piętrusów" i nie mogę zrozumieć czym różni się on od przykładowo trójczłonowego wypustu z przydziałem chojnickim /HRS4229/ z 2015 roku? Czy zastosowano jakieś zmiany w modelu, coś dodano?
W ostatnich latach kursowania wagonów piętrowych na PKP przy naprawach stosowano maksymalne oszczędności, no - poza udziwacznionymi malowaniami dla potrzeb Przewozów Regionalnych, a Rivarossi w swoim wypuście powtarza to co ma na kalce.
Nic nie zastąpi klasycznej "Bipy" ze zaokrąglonymi dachami, listwami nad i pod oknami, oznakowaniami PKP z lat 60-70...
No i jeszcze kolorem pudła, nie butelkowo zielony tylko khaki.

PP1970

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
3.368 91 0
A gdzie tam jest zdjęcie, na którym widać byłoby jakikolwiek parowóz z zespołem Bipa?
Kolega ma rację, podałem niewłaściwy link. Niestety, postu nie mogę już poprawić. Miałem na myśli zdjęcie Ok1 z Bipa na jakimś wiadukcie w drodze do/z Międzychodu. Ale szukając go teraz (bezskutecznie) wpadłem na coś lepszego.

Oto Bipa z Ok1 w Poznaniu, 1975:
Ok1-310 z lokalnym pociągiem osobowym w Poznaniu. Czerwiec 1975. [Fot.... (@niemiec) :: Wykop.pl

Ok1-310 z Bipa Poznań czerwiec 1975 - Copy.JPG
Ok1-310 z Bipa.JPG

A tutaj zdjęcie z naszego Forum, Ok1-21 z MD Międzyrzecz, również ciągnie skład Bipa.

Inne zdjęcia Bipa z Ok1 i TKt-48 są tutaj.

TKt48 z Bipa 1977-05-31 Sobótka.jpg
TKt48 z Bipa 1977-06-02 Pyskowice.jpg

Ostatnio edytowane:

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
15.014 647 30
Jak dla mnie bardzo ciekawe zdjęcie i to nie z powodu Tr203 i Bipy. Po pierwsze z powodu rzadko spotykanych rozjazdów krzyżowych pojedynczych, w tym jednego typu Besselera (widoczny nad budką parowozu). A po drugie, z powodu mieszaniny mechanicznych i elektrycznych napędów zwrotnicowych. To musi być duża stacja, pewnie węzłowa, prawdopodobnie z mieszaniną urządzeń sterowania mechanicznych pędniowych i elektromechanicznych (suwakowych). Ale nie umiem powiedzieć, gdzie to jest...

PingwinRico

Znany użytkownik
Donator forum
H0e
Reakcje
5.812 48 2
A w epoce Va ostatnio wydanych wagonów... jeszcze tak... :gwizd:

SM31-029, Piotrków Trybunalski, 19.07.1993
SM31-029 z poc. nr 23 do stacji Biały Ług oczekuje swojej godziny odjazdu.
Autor: Wojciech Szpigiel
https://ilostan.forumkolejowe.pl/index.php?nav=foto&id=59334

59334.jpg

SM31-154, Piotrków Trybunalski, 26.09.1995
SM31-154 z poc. nr 23 relacji Piotrków Tryb. - Biały Ług opuszcza Piotrków jadąc wzdłuż wiedenki i za chwilę minie przejazd kolejowy na ul. Moryca, Autor: Wojciech Szpigiel
https://ilostan.forumkolejowe.pl/index.php?nav=foto&id=90312

90312.jpg

Bolutek

Znany użytkownik
Reakcje
2.001 431 7
I po tych zdjęciach /z resztą bardzo dobrze wykonanych/ nasuwa się pytanie - czym będą się różniły następne, ewentualne wypusty "piętrusów"? Bo choćby o "zaokrąglonych dachach" to można raczej zapomnieć...