• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Model fabryczny Rivarossi - modele zespołów wagonów piętrowych serii Bipa/Bhp

Intruz

Aktywny użytkownik
NAMR
Reakcje
573 6 1
Ja tam sentymentalnie czekam na czteroczłonową, oliwkowozieloną Bipę z „prostym” dachem i przydziałem do st. mac. Toruń. Oczywiście w słusznej epoce Vb…

PP1970

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
3.256 88 0
OK - czyli to są nasze życzenia, ale nic konkretnego nie było na razie zapowiadane przez producenta ani dystrybutora?

Remaj12

Znany użytkownik
Reakcje
5.404 137 19
OK - czyli to są nasze życzenia, ale nic konkretnego nie było na razie zapowiadane przez producenta ani dystrybutora?
Oficjalnych zapowiedzi nie było. Kiedyś w jednym z artykułów w Świecie Kolei było wspomniane, że planowane jest wydanie m.in. zespołu z wagonami krańcowymi z dwoma różnymi dachami.

mjasinsk

Aktywny użytkownik
Reakcje
538 65 11
A ja wam napiszę, ze kocham moja BIPę (epV) mimo, że na torcie jeździ mega średnio....ale to wina łuków. Ostatnio nadałem jej wartości premium bo każdy człon ma swoje oświetlenie dcc... i nadal jest niezależna jednostką wiec swobodnie mogę składać do pudełka.....cos czuję, że na OLX to i ze 2tys dostałbym :)))))))

Rafał_A

Aktywny użytkownik
Reakcje
184 35 1
Były jeszcze w ruchu zestawy, w których jeden wagon, miał inny kolor niż pozostałe. Sam mam na zdjęciu taki w 2006 roku i to ciągnięty przez "pikowską" SU45-048. Aż dziw, że nikt się jeszcze o takowy nie upomniał.
Nie wspomnę *) już o tym, że oliwkowe wagony bardzo często... nie były oliwkowe :D, a ich kolor w skutek różnych czynników potrafił ewoluować w sposób nieprzewidywalny - od jasnobrązowego aż po ciemną szarość, prawie czerń. I co z tego, że to nie fabryczny kolor? Zresztą nawet nie mamy pewności, czy aby na pewno nie - w tamtych czasach wszystko było możliwe. Mi by się taka prawie czarna dużo bardziej podobała, miałaby naprawdę super klimat!!

*) - no właśnie, tak to jest, że się mówi "nie wspomnę...", a potem się jednak wspomina :)

mjasinsk

Aktywny użytkownik
Reakcje
538 65 11
ja jeździłem BIPami głównie w latach 80tych przełom 90tych na trasie do Wisły i muszę przyznac , że moja zawodna, ale jednak, pamięć kolorystyczna wskazuje na bardzo ale to bardzo ciemno oliwkowy kolor pomijając oczywiste zabrudzenie.

garou

Znany użytkownik
Reakcje
4.692 443 99
Przepraszam za moją ignorancję, ale skoro już napisano tyle postów... jakiego konkretnie modelu Bipa oczekiwaliśmy, ale się nie ukazał?
Skoro pytasz... Ja /i pewnie jeszcze kilka osób :) / czekałem na IVc-II po zmianie oznaczeń na Bhp... (lata 1985-1989) ---> Super gdyby coś takiego wyszło z prostym i skośnym dachem. Czy wyjdzie? Może kiedyś...

Tak wiem.... generalnie to wagony z okresu 1985-1989 w zasadzie różnią się tylko oznaczeniem serii od "Bip-y" Gdyńskiej i Wrocławskiej z lat 1978-1985, które się ukazały. Dlatego cieszę się, tym co mam.

W moim przypadku to szczegół, ale ja najbardziej pamiętam z epoki PRL na PKP okres właśnie 1985-1989.... stąd i epokę IVc najchętniej łykam i najbardziej cieszę się z modeli właśnie z lat, o których wspomniałem z uwagi na tą pamięć. Wagony towarowe w zasadzie biorę wszystkie z epoki IVc (tu oznaczenie serii się nie zmieniło przez cały okres IVc jak i lokomotywy - te nawet z końcówki IVb), z kolei osobowe najbardziej kleją się do mnie z oznaczeniem serii właśnie "po nowemu" :) stąd w moim przypadku Bhp by się zdało. Tak sobie zawęziłem okres kolekcjonerski.... inaczej bym finansowo nie wydolił he he...
Swego czasu ukazał się artykuł w którymś świecie kolei jeszcze przed ukazaniem się pierwszego modelu (Gdyńska Bipa z rewizją 1979 r.). W artykule tym - chyba Krzysztof Koj - poruszał temat tych wagonów i wspominał, że mogą ukazać się wszystkie możliwe malowania, a nawet zestawy łączone z wagonów ze ściętym i skośnym dachem (a bywały takie)....

Pozdrawiam

Ostatnio edytowane:

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.877 525 30
Bipy (zestaw 3-członowy). Może były też 4- członowe.
Nie "może", a na pewno. Były głównie 4-członowe, bo takie były fabrycznie, zespół 3-członowy to wyjątek, "samoróbka", podobnie, jak kombinowane zespoły, gdzie jeden koniec miał zaokrąglony dach, a drugi dach prosty.

robertkroma

Znany użytkownik
Reakcje
1.760 41 4
Ta z różnymi dachami kursowała w latach 90-tych na jubileusz 125 lecia Ostbahny z Krzyża z parowozami. A i by się przydała 4-o członowa jajecznica czy żółto niebieska z napisem PRZEWOZY REGIONALNE, bo jest sporo lokomotyw do tego malowania.

robertkroma

Znany użytkownik
Reakcje
1.760 41 4
Tak, 4 członowa jajecznica by się przydała. A 4 członowa żółto niebieska PR była wydana. Miałem, teraz ma ją kol. @Rozjazd :
Nie była. Była tylko ze strzałkami a nie napisem "PRZEWOZY REGIONALNE". Więc przyjrzyjmy się dobrze modelowi. Bo w oryginale PR-ów było za cztery malowania, bez żadnego loga a tylko z literami w numerze, z nalepkami, z napisem, ze strzałkami.

robertkroma

Znany użytkownik
Reakcje
1.760 41 4
No może niedowidzę, Ja widzę strzałki! Czy może jest tam tylko napis? A to są dwa różne malowania. Chodzi o malowanie zółto niebieskie z takim napisem i bez strzałem, bo chojnicki jest ze strzałkami:
IMG_1801.JPG

A te bez strzałek pasowałoby do strażaka:
SU45-79 23.02.2012.jpg

robertkroma

Znany użytkownik
Reakcje
1.760 41 4
Tak, 4 członowa jajecznica by się przydała. A 4 członowa żółto niebieska PR była wydana. Miałem, teraz ma ją kol. @Rozjazd :

Zobacz załącznik 893633
Ale to nie jest wersja z napisem i numerem jak Bipach, na żółtym pasie, tylko z logo PR-ów czyli strzałkami. Wcześniej był tylko napis i numery wagonów z serią i tym mówię. Ta jest ostatnia wersja malowania.

ALA

Znany użytkownik
Reakcje
1.421 23 0
Robertowi chodzi o takie oznakowanie:

ALA_2022_15a.jpg

Taka chojnicka Bipa:

ALA_2022_15b.jpg

faktycznie przez jakiś czas regularnie kursowała z Poznania m.in. do Leszna i można ją było spotkać z poznańskimi "Fiatami", w tym z czerwoną SU45-079:

ALA_2022_15c.jpg

więc jakby się ukazał model z takimi oznaczeniami, to idealnie by pasował do "strażaka" Piko!