Nie wiem czy jakość poruszania się składów RR Bipa po makiecie była omawiana gdzieś tutaj na forum, ale mam taki oto problem. Od niedawna mogę się cieszyć wspaniałym zestawem czteroczłonowej Bipy PR z VI epoki i podczas testów na makiecie zauważyłem, że trzeci wagon (segment), a raczej buda w charakterystyczny sposób 'podskakuje' kiedy skład przechodzi z prostej w łuk. Widać wyraźnie jak przy skręcie coś jakby haczyło i nadwozie 'przeskakuje' w 'dogodniejszą' pozycję. Jest to bardzo denerwujące i widoczne podczas jazdy. Wydaje mi się, że powodem jest początkowe skrępowanie obrotu wózka przez stopnie, co potem jest kompensowane dzięki temu, że stopnie są wychylne na łukach. Nie jestem pewien co dokładnie powoduje ten dziwny ruch nadwozia. Nie ma żadnych uszkodzeń. Próbowałem patrzeć na podjerzany kontakt wózek-stopnie w momencie, w którym to się dzieje, ale nic nie dostrzegłem. A czy wózki są w pełni wymienne pomiędzy segmentami? Czy Koledzy mają/mieli podobny problem? Dodam tylko, że ten problem występuje w segmencie, który nie ma wózków, czyli tym, który domyślnie scala cały zestaw na samym końcu złożenia. Dziękuję z góry za pomoc.