• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Reduced.pl - nowości, opinie, dyskusja

OP
OP
Reduced

Reduced

Aktywny użytkownik
Producent
Reakcje
538 0 0
Współczesne są ale do tego walca potrzebna jest taka prymitywna
Mówimy o kotle? Czy pełnej maszynerii? Muszę zerknąć w mądre książki żeby znaleźć nazewnictwo. Z tego co widziałem były kotły Rajzer. Jeśli kojarzycie jakieś oznaczenia tych maszyn - podzielcie się. Może coś naszykujemy ;)

Tak na szybko bo dziś go skończyłem.
WDT-1 od Reduced
Jestem pod wrażeniem. Wygląda miodnie! Świetna robota!

jestrabh

Znany użytkownik
Reakcje
2.819 40 1
Czy ja wiem że aż taka stara musi być? Mnie by wystarczyła taka z lat 80 :cool:
Wg Ciebie ten się łapie? Może w latach 90- tych mogłyby teoretycznie pracować razem. Ale to tylko moje przypuszczenie. Może jest tu ktoś mądrzejszy i ma wiedzę lub materiały źródłowe w tym temacie.
5361D6DC-5B78-4CCB-91EF-8656B5DD583C.jpeg

Ostatnio edytowane:

Arti2811

Moderator
Reakcje
2.541 79 2
Niegłupi ale to nie to. W wolnym czasie podjadę do firmy gdzie stoi walec na którym koledzy z Reduced się wzorowali a jest to firma drogowa i zapytam. Może jakieś zdjęcia z lat 80 swojego sprzętu mają.

Marino

Użytkownik
Reakcje
13 0 0
W Szczucinie (na trasie Tarnów - Kielce - DK73) jest Muzeum Drogownictwa. Znam je tylko ze zdjęć w internecie, ale być może mają jakieś materiały archiwalne, które będą pomocne.

Reakcje
2.541 79 2
Mniemam ze autor wątku nie będzie mieć nic przeciwko, a jeśli uzna za stosowne usunie wpis bądź przeniesie w odpowiednie miejsce. Miałem dziś okazję podjechać do firmy drogowej PEUK S.A. w Piotrkowie Trybunalskim. Zamieniłem kilka słów z bardzo sympatycznym Panem inż. Jakubem Płusą, dyrektorem wspomnianej firmy. Na obecną chwilę firma nie posiada zdjęć rozkładarki z lat 80 ale jest szansa że może coś się jednak znajdzie. Zwiedziłem park maszynowy firmy z panem dyrektorem i utrwaliłem fotograficznie kilka maszyn. Może staną się inspiracją dla powstania modelu. Szczególnie zainteresowała mnie przyczepa - barak których było mnóstwo, a na rynku w skali nie ma żadnych.
image0000001.jpg
1.jpg
2.jpg
4.jpg
6.jpg
8.jpg
55.jpg
76.jpg
23.jpg

Ostatnio edytowane:
OP
OP
Reduced

Reduced

Aktywny użytkownik
Producent
Reakcje
538 0 0
No to zaczynamy koncert życzeń! Poczytaliśmy trochę i raczymy Was pierwszą nowością końca Lutego!
Jelcz 317 z krótką kabiną ;) Zapraszamy na https://reduced.pl/jelcz-317-krotka-kabina

Skale 1:120, 1:87 oraz 1:72! Trochę zmieniliśmy spojrzenie na pewne rzeczy, co powinno wyjść na plus w ogólnym rozrachunku.

3171_Easy-Resize.com.jpg

Załączniki

OP
OP
Reduced

Reduced

Aktywny użytkownik
Producent
Reakcje
538 0 0
Puk puk! To na zakończenie weekendu jeszcze jedna nowość.
Wywrót działa jak ta lala, do ustawienia w jednej z trzech pozycji. Nie trzeba kleju ;) Zawsze można przestawić jeśli by się znudziło :D
Tylna borta otwierana ;)

Jelcz SHL 3W 317 :) Skale 1:120, 1:87 oraz 1:72 :D

https://reduced.pl/jelcz-shl-3w-317

k2_Easy-Resize.com.jpg

Załączniki

jestrabh

Znany użytkownik
Reakcje
2.819 40 1
Pewnie też wezmę, ale albo fotka przekłamuje albo uchwyty i wycieraczki są z lekka przeskalowane. No i wydaje mi się, że krótka kabina to preferowana raczej wywrotka, a nie ciągnik.

OP
OP
Reduced

Reduced

Aktywny użytkownik
Producent
Reakcje
538 0 0
Pewnie też wezmę, ale albo fotka przekłamuje albo uchwyty i wycieraczki są z lekka przeskalowane. No i wydaje mi się, że krótka kabina to preferowana raczej wywrotka, a nie ciągnik.
Możliwe, że fotka lekko przekłamuje. Jednak gra światłem robi swoje ;) Ale to już do indywidualnej oceny.
Co do kabiny natomiast, to faktycznie, bardziej wywrotka, ale Pan Połomski pisał o tym dość zwięźle. Wszystko to oszczędności ;)

Cytuję:
"Seryjną produkcję krótkich kabin typu 113 K uruchomiono pod koniec 1982 roku. Była to kabina dwumiejscowa, która zgodnie z zamysłem jej konstruktora była montowana w samochodach bliskiego zasięgu. Początkowo kabiny te trafiały głównie na podwozia samochodów samowyładowczych Jelcz SHL 3W 317-821 (oznaczenie Jelcz 317 WK), w okresie późniejszym na podwozia ciągników siodłowych Jelcz 317 D [...]."

332784663_185875340743057_892625202034756470_n.jpg