• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Poradnik Realistycznie drzewka

Mariusz C

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Twardy napisał(a):
A mi i tak patrząc bezstronnie bardziej podoba się roślinność Czesława Turko .
Ja też nigdzie nie napisałem że roślinność Czesława jest brzydka .I też jak wszyscy swojego
czasu kombinowałem z kłakami .
Ale kiedyś zobaczyłem makietę Stangela ,ona w większej skali jest ale jak zobaczyłem jego drzewa i krzewy ,to mnie zatkało .Po powrocie do domu obyło się wielkie karczowanie praktycznie wszystkiego co wystawało z ziemi makiety,i do dzisiaj z daleka omijam wszelkiego rodzaju wynalazki .
Dla mnie to może być i brzydko, ważne żeby wyglądało zgodnie z realem .

ciekma

Znany użytkownik
FREMO Polska
KKMK
Reakcje
7 1 0
Mam pewien dysonans poznawczy patrząc na zdjęcia prawdziwych soczystych drzew i tych modeli szarozielonych liści. Może to kwestia oświetlenia...
W modelu drzewa liczy się wrażenie, że jest to drzewo, a nie z czego robione.

Może zrobimy konkurs na model drzewa?
Wybieramy sobie jakieś konkretne drzewo, np. takie za oknem,
i robimy model tego drzewa, po czym robimy zdjęcie modelu na tle oryginału.
Zdjęcia można przysyłać do mnie, zrobi się zbiorczą anonimową ankietę (do ankiety wybiorę 10 najlepszych ;)
Proponuję dwa etapy:
- do końca marca - drzewo bez liści;
- do końca maja (czerwca?) - drzewo z listowiem.
Z iglastych dopuszczalne modrzewie ;)

Co wy na to? Zbierze się więcej niż 10 zawodników?

ciekma

Znany użytkownik
FREMO Polska
KKMK
Reakcje
7 1 0
xendx napisał(a):
i wszystkie gałązki muszą być identycznie ukształtowane?
Jak wspomniałem, liczy się wrażenie, że jest to drzewo.
To już sprawa twórcy, do jakiego stopnia będzie realistyczne, a do jakiego stopnia ładne,
a o wyniku zadecyduje publika.
Jeśli będzie zainteresowanie konkursem i uczestnicy nie będą mieli nic przeciw,
mogę zapodać równolegle ankietę na drugim forum.

Acha, mowa o drzewach w skali 1:87, żeby ktoś nie wykosił wszystkich drzewkiem 1:10 :)
Zapałka lub 1gr zalecane.

ciekma

Znany użytkownik
FREMO Polska
KKMK
Reakcje
7 1 0
167 postów w wątku i się nie zbierze 10ciu zawodników?
Może to i dobrze, bo nie będzie problemu z ankietą, ale więcej niż 0 chyba będzie?

Jako nagrodę oferuję skan archiwalnego slajdu z 1988 roku - las na trasie Przeworsk-Stalowa Wola, sfotografowany z okna pociągu pospiesznego "Karpaty" :)

Zbyszek

Znany użytkownik
Reakcje
955 79 5
Zbyszko podnosi rękawicę :!:
Czy może byc więcej niż jedno?
Najwyżej udowodnię, że podpis nie kłamie. :neutral:

ciekma

Znany użytkownik
FREMO Polska
KKMK
Reakcje
7 1 0
Jeden człowiek - jeden głos. Znaczy się jedno drzewo.
Konkurs będzie anonimowy, po głosowaniu będzie można się odtajnić.
Co do nagrody to może wymyślę coś fajniejszego niż fotka,
zresztą będą dwa etapy - drzewo przedwiosenne i letnie. Więc dwie nagrody.

marekw111

Znany użytkownik
Reakcje
2 0 0
Jestem za!!! Ciekma myśl myśl nad ciekawą nagrodą :D :LOL: Jest już trzech :razz: Dla nagrody ciekmy (1000$) już szykuję sie do wojny :D

Zbyszek

Znany użytkownik
Reakcje
955 79 5
Traktujmy to jako zabawę, nie rywalizację. Mam trzy typy oryginałów, które chyba będę robił równolegle. Wybiorę wg. mnie najciekawsze.
A Maciej nie startuje? ;)

marekw111

Znany użytkownik
Reakcje
2 0 0
Gorzej jak nic z tych trzech nie wybierzesz :D :LOL: Jak widzę od cholery nas przystąpiło do konkursu aż dwóch :shock: A tak na boku to już coś się zaczeło, ciekma zapalił światełko zielone, pokazał nag$$rodę?

ciekma

Znany użytkownik
FREMO Polska
KKMK
Reakcje
7 1 0
Na razie tylko 3 chętnych - Mariusz, Marek i Zbyszek.
Ja jako organizator nie startuję, chyba że towarzysko, jako tzw. "ślepa próba" :)
Na nagrody rzeczowe się nie napalajcie, ale myślę że kolorowe zdjęcie drzew na linii Kłodzko-Kudowa w pierwszym etapie, i te same drzewa ale sfilmowane - w drugim etapie,
to chyba może być?

Ps. na zdjęciu i filmie widać też pociąg pospieszny w trakcji podwójnej z ST43 i TKt48

marekw111

Znany użytkownik
Reakcje
2 0 0
Jasneeee tylu nas jest że będzie w czym przebierać, no, ale do odważnych świat należy, reszta jak widzę powpełzała gdzieś pod kamienie i w gadce tylko są genialni. Zachęcam do zabawy śmiało, to nic nie kosztuje,(chyba) :D

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Techniki modelarskie 171
Techniki modelarskie 29
Techniki modelarskie 42