• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Poradnik Realistycznie drzewka

marekw111

Znany użytkownik
Reakcje
2 0 0
Pytanie za 100 punktów - jaka powinnw być prawidłowa (nieprzeskalowana) wysokość sosny oraz jej grubość. Zakładam że drzewo nie jest drzewem młodym, powiedzmy że jakieś 80 latek.

Reakcje
0 0 0
Moje doświadczenia z lakierem do włosów wykazały, że trzyma do 2 lat. Po tym czasie wszystko zaczyna się odklejać :!: Polecam kleje w aerozolu np.:SPRAY KONTAKTKLIM 283

pepej

Znany użytkownik
Reakcje
0 0 0
Kilkujadek napisał(a):
Moje doświadczenia z lakierem do włosów wykazały, że trzyma do 2 lat. Po tym czasie wszystko zaczyna się odklejać :!: Polecam kleje w aerozolu np.:SPRAY KONTAKTKLIM 283
Czyli tak jak w realu :grin: przychodzi jesień i liście lecą z drzew :D

popowe

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
2.359 17 2
marekw111 napisał(a):
Pytanie za 100 punktów - jaka powinnw być prawidłowa (nieprzeskalowana) wysokość sosny oraz jej grubość. Zakładam że drzewo nie jest drzewem młodym, powiedzmy że jakieś 80 latek.
Odpowiedz nie jast tak prosta jak się wydaję. (wszystko żależy gdzie rośnie) W moim prywatnym lesie rosną sosny które pewnie maja blisko 70 lat i mają wysokość około 15-18 m wysokości i do 90 cm średnicy Ale przeciętna sosna ma około 40-50 cm średnicy.

ciekma

Znany użytkownik
FREMO Polska
KKMK
Reakcje
7 1 0
Czy macie jakiś patent na malowanie drzewekkomosowych?
Oprócz farby w spraju/aero?
Chodzi o to, aby były ciemnoszare a nie białawe.
Zrobiłem im kąpiel w bejcy, zapaprałem całą łazienkę, a efekty mizerne - nie łapie się.
Smarowanie pędzlem tej gęstwiny to już zupełnie odpada.

Przy okazji - skończył mi się klej Velpon, więc kupiłem w Obi glut w spraju "Tesa".
Efekt - kupiłem nową puszkę Velponu.

Mariusz C

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
ciekma napisał(a):
Przy okazji - skończył mi się klej Velpon, więc kupiłem w Obi glut w spraju "Tesa".
Efekt - kupiłem nową puszkę Velponu.
A po co kupujesz jakieś latające kleje :?:
wystarczy zanurzyć koronę drzewa w rozpuszczonym polimerze ,2-3 razy zakręcić drzewkiem ,dmuchnąć tu i tam w celu pozbycia się pajęczyny , i pakujesz drzewko w posypkę.
2-3 psztyczki w pień w celu pozbycia się nadmiaru i gotowe .
Jak wylejesz rzadki klej do płytkiego szerokiego naczynia ,to masz możliwość obtoczenia w kleju samej korony bez paprania konarów .

WM-MODEL

Znany użytkownik
FREMO Polska
Reakcje
1.744 15 0
ciekma napisał(a):
Czy macie jakiś patent na malowanie drzewekkomosowych?
Oprócz farby w spraju/aero?
Rozcieńcz sobie na "wodziczkę" jakąś szarawą farbkę, wlej do słoika, włóż drzewko, zamknij pokrywką... i mieszaj, nie wstrzasaj ;)

ciekma

Znany użytkownik
FREMO Polska
KKMK
Reakcje
7 1 0
Mariusz jest fanem kleju polimerowego i stosuje go do wszystkiego :)
Mnie z początku nie przypadło do gustu, ale okazało się że rozcieńczałem za bardzo,
ostatnio używałem do gruntu i było OK.
ale nie chciało by mi się całego wiaderka przygotowywać do paru drzewek,
zresztą klej w spraju używam też do innych rzeczy, choćby zarosla z siatki Heki-decocośtam.

WM - jakieś tam farbki - tempery chyba, używałem poprzednio, ale też średni efekt był,
dlatego teraz próbowałem z bejcą.

Ale że bejca chwyciła głównie koronę - końcówki gałązek, toteż pień pomalowałem ręcznie pędzlem.
Z szarymi farbkami jest ten problem, że jak się zmiesza białą z czarną to wychodzi niebieskawa.
Mówię o temperach, plakatówkach itp szajs.

WM-MODEL

Znany użytkownik
FREMO Polska
Reakcje
1.744 15 0
Malowanie słoikowe stosowałem właśnie do zabarwiania komosy bejcą.

Z farbek to chyba najlepsze do drzewek są stare, poczciwe humbrole i podobne.
Mieszanka bele czego, ważne, aby w efekcie dostać szarobury kolorek ;)

Mariusz C

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
ciekma napisał(a):
Mariusz jest fanem kleju polimerowego i stosuje go do wszystkiego :)
Mnie z początku nie przypadło do gustu, ale okazało się że rozcieńczałem za bardzo,
ostatnio używałem do gruntu i było OK.
ale nie chciało by mi się całego wiaderka przygotowywać do paru drzewek,
Nie trzeba wiaderka ,wystarczy pół litra ,a potem rzeczywiście jest do wszystkiego .
Można zrobić drzewka ,zagruntować teren a resztę zużyć do tłuczniowania .
Ma jedną zaj....... zaletę zawsze to co się spaprało można poprawić ,wystarczy trochę denaturatu i wszystko się rozpuszcza .Tego praktycznie nie zrobisz na żadnym innym kleju .

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Techniki modelarskie 171
Techniki modelarskie 29
Techniki modelarskie 42