Widzę w końcu jest parę osób które zrozumiało sens słów Model Drzewa .
Wracając do sedna a właściwie do początku ,to tytuł wątku jest Realistyczne drzewka.
Wiec warto by się przyjrzeć naturze co tak na prawdę mamy odwzorować .
Na fotografiach poniżej mamy puste korony drzew w okresie bez listowia .
Następny etap to drzewa już zazielenione , a na końcu fotki z prób budowy modelu drzewa .ale takiego prawdziwego bez mistyfikacji .
Technika kręcenia drzewek z drutu i owijania ich jakimiś kłakami nigdy nie wzbudzała we mnie zachwytu .Drut nie daje możliwości odwzorowania setek drobnych gałązek ,które po obsypaniu listowiem tworzą koronę drzewa , więc siatka tworzy tego mistyfikację .Może to i jakiś wygląd ma ,ale dla publiczności/laików .Osoba która ma trochę pojęcia na temat modelarstwa ,od razy wyłapuje mistyfikację .
W okresie gdzie nie było nic innego to się sprawdzało ,ale dzisiaj sama natura obdarzyła nas cudownym materiałem w postaci Komosy ,więc po co wyważać otwarte drzwi.
Niestety jak pisałem wcześniej Komosa to tylko produkt wyjściowy ,i nad nią też trzeba popracować ,samo obsypanie pojedynczych gałązek daje dość marny efekt ,sprawdza się to przy drzewkach małych i częściowo przy średnich .
Duże drzewa trzeba budować od podstaw ,wpatrując się we wzorce natury .
Ale głupot napisałem :roll: ,kto chce niech wierzy ,a kto nie chce niech nie wierzy