• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Poradnik Realistycznie drzewka

Heniek_Star

Znany użytkownik
MGKP
BGM
Reakcje
1.290 36 0
Witam
Przy okazji prac nad pierwszą dioramą samochodową, pokusiłem się o zrobienie zieleni. Do pierwszych w życiu prób użyłem polnych chwastów oraz naturexu na siatce. Efekty prac na fotkach. Uwagi doświadczonych kolegów mile widziane :)

drzewo.jpg

chaszcze.jpg

KAMAPI

Znany użytkownik
Reakcje
0 0 0
Heniek, jak na "pierwszy raz" to naprawdę ładnie. To co mogę podpowiedzieć to, aby siateczkę drzeć na mniejsze kawałki i dopiero przyklejać. Wtedy nie ma efektu takich okrągłych "pączusi" jak to nazwał kiedyś trafnie Hugwa. Bo tak to masz gołe konary i nagle kuliste listowie. A drobne gałązki zaczynają narastać powoli, płynniej przechodząc do gąszczu.
Komosę można kupić ale wychodzi dość drogo, więc opłaca się siać swoją lub kupić od kogoś z forum. W komercyjnych zestawach są za około 60-80 zł pudełko z kilkunastoma gałązkami, np: Heki 1370.

Reakcje
0 0 0
Mam takie pytania odnośnie komosy:
1. kiedy należy ją zbierać? czy już, czy czekać do września,
2. po zebraniu wystarczy wysuszyć, czy trzeba ją jak to gdzieś przeczytałem gotować przez 20 min a potem suszyć.
dzięki z góry za odpowiedź.

hugwa

Moderator
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
388 26 4
To nie trzeba gotować, wystarczy upić gliceryną. Tyle że to działa tylko na żywe rośliny. Można próbować z podgotowanym suszem ale ja nie zauważyłem aż takiej różnicy żeby było warto.

Reakcje
0 0 0
Czyli zebrać i wysuszyć bez zbędnych innych czynności czy tak? Nie będzie się wtedy kruszyć? A i jeszcze: zbierać już czy jeszcze czekać? Może pytania głupie dla starych wyjadaczy, proszę o wybaczenie ale i o wyrozumiałość, ponieważ pierwszy raz będę zbierać komosę, a wyjątkowo wrażliwe jest to zielsko w uprawie. Na 10 opakowań ziaren jakie wysiałem urosło mi zaledwie jakieś 20 roślinek więc nie chce tego zmarnować.

Iguanabrat

Aktywny użytkownik
Reakcje
320 27 5
Nie ma głupich pytań , są tylko głupie odpowiedzi...Ja Robię to tak
:
Zbieram gdy jest już czerwona,rozkładam na kartonie ,tylko rozplątuje ją bo potem będzie się łatwo łamać,jak jest świeżo zerwana jest w miarę elastyczna. Potem będzie Ci usychać zrobi się krucha,co nie znaczy że będzie się sama łamać,złamie się kiedy użyjesz siły jak każdy krzaczek który znajdziesz na łące który usechł. Ja w niczym nie gotuje i nie kombinuje biorę spray np.grafitowy, czarny ,brązowy, do brzozy biały (wszystkie matowe) I psikam,trochę wyschnie i znowu trochę psikam tak ze 3 razy,jak wyschnie biorę lakier samochodowy w spreju psikam i sypie przez siteczko listki i znowu trochę spraju i znowu listki aż będzie efekt jaki mnie zadowoli.Nie polecam sypać za dużo ,żeby były prześwity, uważam że lepiej wygląda.Pamiętaj te drzewka są delikatne jeżeli chcesz nie łamiące się to musisz robić z drutu albo gotowe plastiki.Innego wyjścia nie ma.

Marek Klimczyk

Aktywny użytkownik
FREMO Polska
KKMK
Reakcje
8 1 0
Z tego co wyczytałem w Railway Modeller odnośnie zieleniny to wszystko zależy co chcesz osiągnąć.

Gliceryna tak jak wspomniał Zbyszek spowoduje, że roślinka stanie się troszkę gumowa w zachowaniu. Woodland Scenic sprzedaje Lichen tak właśnie przygotowany. Zapobiega to zbyt łatwemu łamaniu ale kosztem elastyczności. Roślinę zbierasz gdy jeszcze jest zielona, czyli sierpień/wrzesień. Gotujesz w mieszaninie gliceryny i wody 1:2 (z tego co pamiętam).

Druga metoda to poczekać aż roślinka sama uschnie (późny październik) i taką roślinkę moczyć w roztworze wikolu i wody 1:1 przez dzień lub dwa. Następnie pozostawić do wyschnięcia najlepiej powieszone na sznurku do góry nogami. Jeśli któraś z roślinek nie jest idealnie prosta można ją obciążyć w celu korekty problemu. Takie postępowanie wzmocni strukturę, ale oczywiście nie w 100%.

Tak czy inaczej taki materiał lepiej umieszczać na makiecie w takim miejscu gdzie jest małe ryzyko przypadkowego uszkodzenia. Ale to jest chyba oczywiste.

Marek Klimczyk

Aktywny użytkownik
FREMO Polska
KKMK
Reakcje
8 1 0
Nie trzeba gotować, zielone pędy same się napiją. Roztwór ~30% więc proporcje z grubsza dobre dla czystej.
Hugwa, masz rację że się same napiją. Jednak nie wiem czy zajdzie reakcja która powinna zajść aby zabezpieczyć zielsko. Aż taki mądry nie jestem;)Oczywiście można zrobić próbę z obiema metodami i zobaczyć czy gotowanie coś daje.

Przypomniał mi się jeszcze jeden fakt z tym gotowaniem. Nie chodzi o to aby to gotować jak ziemniaki ale jak wcześniej wspomniany rosół czy barszcz czerwony, czyli na delikatnym ogniu aby nie 'bulgotało'. Jak się mixtura zagotuje to wystarczy gotować jeszcze tylko przez 5-6 minut. Do naszej mixtury można dodać też barwników.

Zbyszek

Znany użytkownik
Reakcje
1.042 82 5
Panowie, 6 lat upraw, pewne doświadczenia są. Komosę wstawiasz do gliceryny i roslina sama wciąga płyn, Robi się słomkowa, elastyczna i tłusta.
Nigdy nie gotowałem, 3 drzewka na krzyż zrobiłem.

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Techniki modelarskie 176
Techniki modelarskie 29
Techniki modelarskie 42