Nie wiem czy była już o tym mowa, ale myślę że warto przypomnieć

Parę słów o robieniu drzew iglastych według receptury z kultowego wątku
http://www.stummiforum.de/viewtopic.php?f=51&t=50628
Tutaj akurat są dojrzałe modrzewie 19m w skali N mają 12cm, no a w skali H0 to taki 21cm

Użyteczne przy innych iglakach np. sosna
Na szczęście zdjęcia mówią dużo za siebie

Instrukcja dla skali N, w H0 druty chyba trzeba sobie pogrubić
Owijamy drut 0,6mm drutem miedzianym 0,25mm jadąc od dołu do góry, co jakiś czas robiąc takie pęntelki. Względnie można przy pomocy cieńszego drutu dorobić rozgałęzienia, w przypadku modrzewi czasami bywają, jednak generalnie jest to jedna długa gałąź
Na końcu prostujemy drut 0,25 bierzemy 0,1 u kształtujemy ostatnie gałązki w ten sam sposób. Przy pomocy kleju usztywniamy całą konstrukcję
Następnie odcinamy pętelki i kształtujemy gałązki
Teraz używając kleju malujemy pień i gałązki, na górze stosując nieco bardziej rozrzedzony (autor użył: Acrylmalmittel, a myśle że nieśmiertelny wikol się nada, choć ja wolę Patexa-wodoodporyny i szybko schnie)
Teraz drobne gałązki pod igły

Czeka Nas zabawa. W eNce to po prostu doklejanie 4,5mm i 6mm ździebeł trawy do gałązek przy pomocy pensety, Ale w H0 trzeba trochę pokombinować,

może jakieś dłuższe ździbła, albo spróbować tak jak jest w opisie
Na dole dajemy nieco mniej.
Wersja na sosnę - wcześniej drzewko malujemy, igły na sosnę można zrobić po prostu doklejając kępki trawy, robione przy użyciu elektrosadzarki (lub niekoniecznie) Igły sosny stoją do góry
Następnie potraktować nasze drzewko sprejem/areografem i pomalować pień
Teraz igły właściwe

Rozpylamy klej starając się aby pokrył zewnętrzną część drzewa, pień powinien być niepokryty
Teraz szybko zanim klej zacznie wysychać obsypujemy drzewko trocinami/igiełkami/krótką trawką/nasionami polnymi zależy jak nam spasuje
I mamy gotowe drzewko
Autorem całego procesu jest
Jürgen, zachęcam do dzielenia się swoimi doświadczeniami, testowaniem tej metody. Trawek 6mm i 4,5mm można użyć też przy dogęszczaniu gałązek drzew liściastych oraz przy produkcji innych drzew iglastych
Warto także pamiętać o odpowiednim pokroju drzewa zależym od oświetlenia 3 zdjęcia - samotna sosna, na skraju lasu i w wyciętym wywietrzałym lesie