• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Poradnik Realistycznie drzewka

hugwa

Moderator
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
388 26 4
Nie będzie tłusta jak się ją potem wypłucze w detergencie. Gliceryna nie jest potrzebna na zewnątrz, tylko w środku.
A słomkowa robi się tak czy inaczej, tylko później. Gliceryna przyspiesza rozkład chlorofilu.

Zbyszek

Znany użytkownik
Reakcje
1.044 82 5
Nie będzie tłusta jak się ją potem wypłucze w detergencie. Gliceryna nie jest potrzebna na zewnątrz, tylko w środku.
A słomkowa robi się tak czy inaczej, tylko później. Gliceryna przyspiesza rozkład chlorofilu.
Teraz już ''po ptokach'' Taka naglicerynowana u mnie nadawała się do spożycia po 3 latach kruszenia w kartonie na strychu;)

Zbyszek

Znany użytkownik
Reakcje
1.044 82 5
Może i będzie się nadawał, ale jest dużo kruchszy od komosy i może się połamać sam od ciężaru posypki imitującej listki.
Spróbuj poszukać, może gdzieś znajdziesz jeszcze bardziej zielone. Wyglądem przypomina topole i ma takie duże okrągłe ''liście''.

hugwa

Moderator
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
388 26 4
Może i będzie się nadawał, ale jest dużo kruchszy od komosy i może się połamać sam od ciężaru posypki imitującej listki.
Spróbuj poszukać, może gdzieś znajdziesz jeszcze bardziej zielone. Wyglądem przypomina topole i ma takie duże okrągłe ''liście''.
Jest taki moment kiedy jeszcze nie jest suche a już nie ma nasion. Mniej więcej teraz. Ciach go, chlup w glicerynę i będzie git.

Zbyszek

Znany użytkownik
Reakcje
1.044 82 5
Jest taki moment kiedy jeszcze nie jest suche a już nie ma nasion. Mniej więcej teraz. Ciach go, chlup w glicerynę i będzie git.
Nie chcę wyjść na takiego, co to wszystko wie, ale tego chwasta miałem na tapecie drzewek w czasie przedkomosowym. Podobnie jak to zielsko, którego używał J.K.Ziółkowski. Jak wygospodaruję chwilkę, to poszukam jeszcze inne, które swego czasu też miałem pod obserwacją.
Teraz tylko i wyłącznie z komoski.
A tak na marginesie, to mam na strychu jeszcze pudło komosy, kupionej od Was- z H&W kilka lat temu.;)

olek1398

Aktywny użytkownik
KSK Wrocław
Reakcje
51 0 0
Bo na sadzenie komosy to już się sporo spóźniłem z tego co przeczytałem... Więc można ją gdzieś kupić? :obcy:

Tak w ogóle to czego najlepiej użyć do imitacji liści? Gąbki, siateczki liściastych ( i czy jest coś takiego jak nie spięte siateczką?)?:confused:

śledź

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
2.030 65 10
Witam , dziś zebrałem moją uprawę komosy. Całość została rozwieszona pod sufitem , by w spokoju mogła sobie wyschnąć. Zobaczymy co z tego wszystkiego wyjdzie.Przy okazji dziękuję Zbyszkowi za wskazówki dotyczące w/w zieleniny.

Załączniki

Hardtech

Znany użytkownik
GGM
Reakcje
92 0 0
Bo na sadzenie komosy to już się sporo spóźniłem z tego co przeczytałem... Więc można ją gdzieś kupić? :obcy:

Tak w ogóle to czego najlepiej użyć do imitacji liści? Gąbki, siateczki liściastych ( i czy jest coś takiego jak nie spięte siateczką?)?:confused:
Podłączam się do pytanka, czego najlepiej użyć jako listowia, by jak najlepiej wyglądało?
olek1398 jeśli pytanko odnośnie kupna jest jeszcze aktualne to kolego KuKu ma do sprzedaży w dziale giełda. Właśnie od niego kupiłem i jest rewelacyjna.

popowe

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
2.504 17 2
ja tam zawsze komosę gotuje w wielkim garze, 2min w garnku i następnego dnia można robić drzewa ;) nie miał bym cierpliwości czekać jeszcze aż sama uschnie :D

Mateusz B

Moderator Grupy KKMK
Zespół forum
KKMK
H0e
Reakcje
479 2 0
Nie wiem czy była już o tym mowa, ale myślę że warto przypomnieć :D
Parę słów o robieniu drzew iglastych według receptury z kultowego wątku
http://www.stummiforum.de/viewtopic.php?f=51&t=50628
Tutaj akurat są dojrzałe modrzewie 19m w skali N mają 12cm, no a w skali H0 to taki 21cm ;)
Użyteczne przy innych iglakach np. sosna

Na szczęście zdjęcia mówią dużo za siebie :ROFL:
Instrukcja dla skali N, w H0 druty chyba trzeba sobie pogrubić

Owijamy drut 0,6mm drutem miedzianym 0,25mm jadąc od dołu do góry, co jakiś czas robiąc takie pęntelki. Względnie można przy pomocy cieńszego drutu dorobić rozgałęzienia, w przypadku modrzewi czasami bywają, jednak generalnie jest to jedna długa gałąź

Na końcu prostujemy drut 0,25 bierzemy 0,1 u kształtujemy ostatnie gałązki w ten sam sposób. Przy pomocy kleju usztywniamy całą konstrukcję

Następnie odcinamy pętelki i kształtujemy gałązki

Teraz używając kleju malujemy pień i gałązki, na górze stosując nieco bardziej rozrzedzony (autor użył: Acrylmalmittel, a myśle że nieśmiertelny wikol się nada, choć ja wolę Patexa-wodoodporyny i szybko schnie)

Teraz drobne gałązki pod igły :ROFL:
Czeka Nas zabawa. W eNce to po prostu doklejanie 4,5mm i 6mm ździebeł trawy do gałązek przy pomocy pensety, Ale w H0 trzeba trochę pokombinować, ;) może jakieś dłuższe ździbła, albo spróbować tak jak jest w opisie
Na dole dajemy nieco mniej.

Wersja na sosnę - wcześniej drzewko malujemy, igły na sosnę można zrobić po prostu doklejając kępki trawy, robione przy użyciu elektrosadzarki (lub niekoniecznie) Igły sosny stoją do góry

Następnie potraktować nasze drzewko sprejem/areografem i pomalować pień

Teraz igły właściwe :D
Rozpylamy klej starając się aby pokrył zewnętrzną część drzewa, pień powinien być niepokryty
Teraz szybko zanim klej zacznie wysychać obsypujemy drzewko trocinami/igiełkami/krótką trawką/nasionami polnymi zależy jak nam spasuje
I mamy gotowe drzewko

Autorem całego procesu jest Jürgen, zachęcam do dzielenia się swoimi doświadczeniami, testowaniem tej metody. Trawek 6mm i 4,5mm można użyć też przy dogęszczaniu gałązek drzew liściastych oraz przy produkcji innych drzew iglastych
Warto także pamiętać o odpowiednim pokroju drzewa zależym od oświetlenia 3 zdjęcia - samotna sosna, na skraju lasu i w wyciętym wywietrzałym lesie

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Techniki modelarskie 176
Techniki modelarskie 29
Techniki modelarskie 42