• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Poradnik Realistycznie drzewka

śledź

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
2.028 64 10
Już jest , pojawiła się dziś rano.Imponująca ilość wykiełkowała.Zobaczymy co będzie dalej.

ciekma

Znany użytkownik
FREMO Polska
KKMK
Reakcje
7 1 0
Nie moje, podglądnięte na szwajcarskim fremo-spotkaniu - modele starych drzew wykonane z mosiężnego drutu i starych mebli rattanowych :)
DSCF7400.jpg

Drzewka miały praktyczne ostrze z drutu, umożliwiające łatwy montaż i demontaż (do transportu itp).
DSCF7402.jpg

śledź

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
2.028 64 10
Oj rośnie , rośnie , że aż miło. Większość już ma około 10cm. Cztery dni temu rozsadziłem z 80 krzaków , początkowo się położyły ale na dzień dzisiejszy stoją , że miło patrzeć. Dziś przesadzę kolejnych kilkadziesiąt , niech się prezentują przed domem , bo róże niestety zmarzły. Oby komoski wyrosły jędrne i krzepkie.

Zbyszek

Znany użytkownik
Reakcje
1.040 82 5
Moje też mają 10 cm i więcej, tylko widzę co się z nimi robi, a troszkę już upraw zebrałem, jak się nie ociepli i przede wszystkim nie będzie słonecznie, to będzie to ostatni rok uprawy.:D

KuKu

Aktywny użytkownik
Reakcje
14 0 0
Śledz róże Ci pomarzły? U mnie nic. Jedynie pomidory w maju ;(

A u mnie tak wygląda wysiew czerwcowy, wiem, że trochę spóźniony. pokazuje po częściowym rozsadzeniu. W większości doniczek rośnie już jedna roślinka, góra dwie. Po prawej od dużych doniczek rosną nieprzerzedzone, niestety brakło mi doniczek. Najwyżej zacznę polewać rozrzedzonym gołębnikiem.
DSC00242.jpg

Kolejna uprawa znajduje się u babci. W doniczkach wysiew kwietniowy. Już zebrałem jego cześć pod czas przerzedzania uprawy. Kolejny wysiew to majowy i znajduje się już w gruncie. Niedawno babcia mi dzwoniła, że go już przerzedziła. Muszę to sprawdzić ;)

KAMAPI

Znany użytkownik
Reakcje
0 0 0
a ja że tak powiem wrócę do tematu i pokażę coś co udłubałem.
DSCF2094.JPG
Listowie to mieszanka gąbek, liści, i trawek w różnych odcieniach, nakładanych w losowo wybranych miejscach, aby tak jak w naturze, kolor drzewa nie był jednolity i aby przebijały się żółty, jasny i ciemny zielony.

Załączniki

KAMAPI

Znany użytkownik
Reakcje
0 0 0
sledz - jaśniejsza w szarość czy w brąz? U mnie niestety lakier którym kleiłem i utwardzałem posypki na komosie, mimo że matowy z nazwy to bardzo wyświecił gałęzie i pień. Pomalowałem kilkukrotnie matowym czarnym, nakładając grubo, aby pokrył też przyklejone kawałeczki gąbki. W rzeczywistości jest jeszcze bardziej czarny - foty trochę rozjaśniły. Nad samą korą będę jeszcze pracował bo nie jestem zadowolony z tego jak wygląda pokryta tym akrylowym czarnym.

Sabajan

Znany użytkownik
KSK Wrocław
Reakcje
3 0 0
Witam,
czy ktoś próbował wykonać drzewka z Perukowca ? Jak najlepiej przygotować ten "materiał"? Jakaś gliceryna jak w przypadku komosy? Zasuszyłem kilka gałązek i wydają się być ok, nie kruszą się. Zastanawiam się jednak, czy to się z czasem nie zmieni ;)

Załączniki

hugwa

Moderator
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
388 26 4
Łodziaki od dawna to robią. Kiedyś na ich starej stronie był jakiś tutek Piotrka.
Ja pierwsze zrobiłem ze sześc lat temu i stoją.
Powinieneś możliwie szybko pomalować to, ja uzywałem zwykłej czarnej farby w aerozolu.
Potem psikam klejem, tak zeby upaćkać tylko końcówki i posypuję zieleninką - najlepiej drobną.
Jeśli drzewo jest zbyt duże, to można je zmniejszyć po posypaniu - odkrycie przypadkowe. Zwykle strząsałem i zdmuchiwałem nadmiar posypki, ale za którymś razem chciałem strzepnąć uderzając o kuwetkę i odkryłem że po tej operacji drzewko ma mniejszą średnicę.
To sposób do eNki, w HaZiobro jednak trzeba kapkę finezyjniej...
Kiedyś robiłem szybki dziesięciominutowy pokaz w klubie: http://forum.n-orma.pl/viewtopic.php?p=41499#41499

Zbyszek

Znany użytkownik
Reakcje
1.040 82 5
Perukowiec jest bardzo delikatny, miałem, macałem, ale nic z tym nie robiłem. Mam wrażenie, że te włoski nie uniosą wagi posypki jakiejkolwiek.
Jeszcze to, co napisał hugwa- wstrząsnął i się sfilcowało.

hugwa

Moderator
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
388 26 4
Nie nie nie... nie sfilcowało - po prostu był świeży klej - jak pacnąłem tym lekko to już tak zostało, bo się skleiło.
Myślę że perukowiec jest w dechę, ale jesli ma stać samodzielnie to jednak trzeba mu pogrubasić pień. Do robienia tłumu rewelka.

szczypior6192

Aktywny użytkownik
Reakcje
0 0 0
Witam
Robię drzewka z perukowca i po zabiegach jakie wykonuję są całkiem trwałe. Na początku wrzucam do dużego gara i je gotuję tylko trzeba pamiętać by się nie rozgotowały ponieważ z gałązek robią się kluchy. Następnie wieszam je koronami w dół i pozwalam im wyschnąć, po czym pogrubiam pień ręcznikiem kuchennym i wikolem. Na koniec maluję drzewko i posypuję drobną posypką. Według mnie perukowiec jest o tyle lepszy od komosy, że nie trzeba się nim zajmować przez kilka miesięcy. Także warto zrobić zapasy na zimę bo już pomału przejrzewa :)

Zbyszek

Znany użytkownik
Reakcje
1.040 82 5
Witam
Robię drzewka z perukowca i po zabiegach jakie wykonuję są całkiem trwałe. Na początku wrzucam do dużego gara i je gotuję tylko trzeba pamiętać by się nie rozgotowały ponieważ z gałązek robią się kluchy. Następnie wieszam je koronami w dół i pozwalam im wyschnąć, po czym pogrubiam pień ręcznikiem kuchennym i wikolem. Na koniec maluję drzewko i posypuję drobną posypką. Według mnie perukowiec jest o tyle lepszy od komosy, że nie trzeba się nim zajmować przez kilka miesięcy. Także warto zrobić zapasy na zimę bo już pomału przejrzewa :)
A na czym niby polega zajmowanie się komosą przez kilka miesięcy? Masz na myśli podlewanie przez te 8 tygodni?

Reakcje
5 0 0
Mi komoska zrosła na działce , wkład mój to posadzenie i zebranie, tylko dwa razy podlałem (notoryczny brak czasu). Zebrałem dobre pudło. Za rok powtórka. A co mi tam, ma plac niech rośnie:)

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Techniki modelarskie 176
Techniki modelarskie 29
Techniki modelarskie 42