• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Poradnik Realistycznie drzewka

Terebesz

Znany użytkownik
Reakcje
203 4 0
Teraz lepiej to wygląda. Przestaję czepiać się listków, bo widzę, że nie są złe, ale w zamian doczepię się malowania pnia i gałęzi: po pierwsze błyszczące, po drugie jasnobrązowe. Ja też zaczynałem od takiego koloru, ale wtedy była czarna noc komunizmu i człowiek malował tym, co znalazł (farba olejna orzech jasny :twisted: ). Pnie, może z wyjątkiem sosny, niewiele mają wspólnego z brązem, prawidłowy kolor jest raczej brudnoszary, z lekkim nalotem zieleni od północy. I koniecznie mat, najlepiej domieszać do farby jakiegoś pyłu, który będzie udawał chropowatość kory.
A poza tym, jak na pierwsze drzewko, jest dobrze. Nie niszczyć, zostawić na pamiątkę, w przyszłości posadzi się w zagajniku i będzie git.

Kagg

Paczangers roku
Reakcje
39 0 0
Kagg napisał(a):
Nie wiem czy moje drzewko jest realistyczne, ale na pewno pierwsze. :)
Tym zdaniem starałem się wyjaśnić.
A_Tox napisał(a):
Czy pokazane powyżej "realistyczne drzewko" ma odzwierciedlać jakiś konkretny gatunek?
Nie wiem czy jest taki gatunek - po prostu chciałem pokazać co "wymodziłem" i poczytać ewentualne wskazówki by kolejne drzewko było bardziej realistyczne.

PYTANIE: Umieściłem to w złym temacie??

jammikolaj

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Swego czasu sporo eksperymentowałem z drzewkami robionymi na szkielecie splecionym z miedzianego drutu obłożonego papiermasze (czy jak tam to się pisało). Listowie robiłem z gąbki, całość oczywiście malowałem najpierw dokładnie na czarno, później malowałem tak zwaną techniką "suchego pędzla", co dawało genialny efekt na gąbce (czarne wypełnienie, idealnie się cieniowało). Niestety nie posiadam żadnych zdjęć, dawno to było :)

Mateusz B

Moderator Grupy KKMK
Zespół forum
KKMK
H0e
Reakcje
353 2 0
Witam :D
Oto moje drzewo, wykonane z chwastów i siateczki Polaka, zdjęcie trochę przekłamuje kolory ;)
Co powiecie na takie drzewo?
DSC_0001.JPG
DSC_0005.JPG
DSC_0006.JPG
DSC_0008.JPG
DSC_0005 (1).JPG
DSC_0008 (1).JPG

P.S. Dziękuję Danielowi Loko za okazaną pomoc (y)

ModułowyKoleś

Aktywny użytkownik
Reakcje
0 0 0
Gratuluje (y) drzewa a krytykowanie tutaj jest powszechne, zapewne kazdy z nich produkuje super drzewa ale sa takie malutkie ze nikt ich nie widzial :cry: pozdrawiam i gratulacja raz jeszcze.

Olecki75

Użytkownik
Reakcje
1 0 0
No i proszę, Wrotycz podobnie jak Nawłoć rośnie prawie wszędzie. Jeszcze Krwawnik da się tak wykorzystać. Paparazzi 97 naprawdę drzewko git, jest ono kolejnym dowodem iż nie jesteśmy skazani wyłącznie na tą komosę (stosunkowo drogą w zakupie i upierdliwą w hodowli). Fajne drzewka wychodzą też z korzeni młodego Derenia rozłogowego. Wyrwany z ziemi taki 20 - 30 cm okaz to praktycznie gotowe drzewko. Wystarczy tylko siateczka lub listowie na to połozyć.

hugwa

Moderator
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
388 26 4
To zależy od skali, bo uschnięte kwiatostany derenia moga być niezłym materiałem na drzewa owocowe w eNce.

Olecki75

Użytkownik
Reakcje
1 0 0
Oczywiście, że zależy od skali. To samo dotyczy zaschniętych kwiatostanów Krwawnika. W H0 można z nich robić drzewka jak Paparazzi a w N są praktycznie gotowe drzewka np. owocowe jak te z Derenia.

śledź

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
1.886 62 10
Zgadza się , to ostatni gwizdek.Dziś mijają dwa tygodnie od momentu , w którym wysiałem moja komosę , lecz na razie nic nie widać.Może na dniach coś wykiełkuje.

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Techniki modelarskie 171
Techniki modelarskie 29
Techniki modelarskie 42