• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Dyskusja Realistyczne zestawianie modelowych pociągów pasażerskich z epoki IV i V

K

KNG

Gość
Kolega zdjęciem sugeruje że nawet w składzie ekspresów były wagony 120A.Ale wątpię że na zdjęciu jest ex.Warta .Pociąg na zdjęciu wyjeżdża z grupy torów peronów IV,V,VI,VII(W tedy jeszcze był).Natomiast ekspres Warta odjezdzał z peronu II,tam gdzie na zdjęciu widać EN57,i stojące wagony Y.
Dzięki, która jest mniej więcej godzina na zdjęciu i dokąd ów pociąg może jechać?

Bądźcie zdrowi.

Jarek

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
14.852 621 30
Niemniej chyba jedynie w stronę Warszawy mógł jechać, czy już wtedy (maj '77) były inne zelektryfikowane wyloty z dworca w kierunku północnym?
Na pewno nie linia do Szczecina i chyba jeszcze nie do Piły, nie wiem, jak z linią do Bydgoszczy. Ale to mógł być też jakiś lokalny pociąg na linii warszawskiej, np. do Wrześni, albo do Konina.

Reakcje
18 2 6
Grudzień 1976r. ukończono elektryfikację odcinka linii Poznań-Gniezno-inowrocław,Poznań- Szczecin to był 1978r.Do Piły to dopiero chyba lata 90-te.

OLF

Znany użytkownik
Reakcje
1.449 32 10

Andrzej Harassek

Zespół forum
Donator forum
Reakcje
14.852 621 30
Jest Kolega tego pewien? EP08 nie mogły jechać z V = 160 km/h, a wtedy już taka była prędkość maksymalna na CMK.

Korekta: według Wikipedii prędkość 160 km/h została wprowadzona dopiero w 1988 roku, ja byłem przekonany, że już w 1986. Jeżeli rację ma Wikipedia, to faktycznie, w 1986 roku "Górnika" mogły prowadzić EP05 lub EP08 (EP09 pojawiły się dopiero dwa lata później).

Ostatnio edytowane:

Andrzej Harassek

Zespół forum
Donator forum
Reakcje
14.852 621 30
Z pocztą - widać (słabo) pasek pod oknami i dość wąskie drzwi ładunkowe. A pociąg może być dalekobieżny osobowy (tzw. "przyspieszony").

Dariusz71

Aktywny użytkownik
Reakcje
965 2 0
Ostatnio natknąłem się na coś takiego:
Zobacz załącznik 961197
Czy ktoś posiada wiedzę jaka lokomotywa prowadziła w tamtym czasie Ex "Górnik"?
Podróżowałem tym pociągiem raz w miesiącu, na trasie Katowice- Warszawa Centralna.
Pamiętam że robiło wrażenie, dywany, muzyka oraz zapowiedzi. Opóźnień nie było. Ten pociąg oraz następny Gwarek to był przeskok jakościowy na PKP.

Tak loki to były pomarańczowe EP-05, EP-08.

Kris

Znany użytkownik
Reakcje
3.657 67 5
Mnie też zdarzyło się kilka razy jechać Górnikiem do Wawy.... To był prawie prestiż :) Wtedy.....
Niestety byłem wtedy bajtel i nie zwracałem uwagi na kolejowe szczegóły. Nie mniej, była to przygoda.

Dariusz71

Aktywny użytkownik
Reakcje
965 2 0
Mnie też zdarzyło się kilka razy jechać Górnikiem do Wawy.... To był prawie prestiż :) Wtedy.....
Niestety byłem wtedy bajtel i nie zwracałem uwagi na kolejowe szczegóły. Nie mniej, była to przygoda.
Dokładnie tak, to był prestiż, tym pociągiem podróżowało mnóstwo urzędników do ministerstw w Warszawie. A obsługa pociągu jak by z innej bajki, po porostu tak jak to powinno wyglądać na całej PKP. Myślę że dla nich też to było wyróżnienie i prestiż.