• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Dyskusja Realistyczne zestawianie modelowych pociągów pasażerskich z epoki IV i V

Piotr_Gk

Użytkownik
Reakcje
158 6 0
Żadnej wartości historycznej, a tym bardziej modelarskiej nie widziałem w tym, co udało mi się obejrzeć.
Jeśli chodzi o pierwszy skład to może i fakt - fikcja ale drugi z SP45 to już jakaś wartość. Nie sądze, że dla teatru uruchomili specjalny skład. 2 sprawa wygląd strażnicy przejazdowej z wyposażeniem. Też ma jakąś wartość. Także jeśli ogląda się bezwiednie to nawet "Człowiek na torze" będzie jakimś tam filmidłem. Ja tam co miałem zobaczyć zobaczyłem.

saabal

Aktywny użytkownik
Reakcje
338 11 1
Żadnej wartości historycznej, a tym bardziej modelarskiej nie widziałem w tym, co udało mi się obejrzeć.
Może na Pan racje, że wartości merytoryczne tego filmu nie są najwyższego sortu niemniej jednak uważam, że chociażby jednokrotne obejrzenie tego materiału jest w pewnym sensie obowiązkiem osób które tworzą społeczność forum, zwłaszcza tych osób które aktywnie uczestniczą w dyskusjach działów kolejowych.

Dziekuje za link do materiału.

eddy

Aktywny użytkownik
Reakcje
549 5 2
Może ktoś wie jakie zagraniczne wagony w modelu by pasowały by zestawić skład Ost-West Ekspres (D 240/241) z początku lat 70-tych np do tego rozkładu jazdy?

Skład pociągu D 240, lato 1973
1/2 AB(DEV) (SNCF) Aachen - Jeumont(D 234) - Paris
2 Bm(Y) (SNCF) Aachen - Jeumont(D 234) - Paris
2 Bm (DR) Berlin - Aachen
1/2 ABm (PKP) Warszawa - Jeumont (D 234) - Paris
Bcm (PKP) Warszawa - Jeumont (D 234) - Paris (27./28.VI.-1./2.IX., w razie potrzeby)
2/BDs (SNCF) Warszawa - Jeumont (D 234) - Paris
2 B (PKP/SNCF) Warszawa - Jeumont (D 234) - Paris (* kiedy potrzeba)
WLAB (SZD) Moskwa - Jeumont(D 234) - Paris
WLA (SZD) Moskwa - Jeumont(D 234) - Paris
2 Bm (PKP/SNCF) Warszawa - Jeumont (7122) - Lille (** kiedy potrzeba)
WLAB (SZD) Moskwa - Aachen(D 1116) - Oostende
WLAB (SZD) Moskwa - Aachen(D 1116) - Oostende (Moskwa od wt, jeśli będzie to konieczne, Ostenda w cz)
1/2 AB(I1) (SNCB) Warszawa - Aachen(D 1116) - Oostende
Bcm (DR) Berlin(D 244) - Hannover(D 240) - Aachen(D 1116) - Oostende
2 B (DB) Hannover - Aachen (Poniedziałek)

Jest na rynku stodoła PIKO 58556 SŻD WLABm. Może by się nadały wagony ROBO 244060 2kl kuszetka i ROBO 222060/70/80 2kl?
Może jeszcze stodoła z tego zestawu PIKO 58245 by pasowała?
PKP jaki podstawiali wagon łamaniec w tym czasie jak nie było jeszcze 104Af - jego wcześniejszą wersję, czy coś w spadku po DRG?
Jakaś firma produkuje może wagon belgijski typ I1 AB lub B typ I1/I2 i francuski wagon pasażersko-bagażowy B4Dd2?

Waskotorowiec

Znany użytkownik
Reakcje
1.112 6 0
Może ktoś wie jakie zagraniczne wagony w modelu by pasowały by zestawić skład Ost-West Ekspres (D 240/241) z początku lat 70-tych np do tego rozkładu jazdy?

Skład pociągu D 240, lato 1973
1/2 AB(DEV) (SNCF) Aachen - Jeumont(D 234) - Paris
2 Bm(Y) (SNCF) Aachen - Jeumont(D 234) - Paris
2 Bm (DR) Berlin - Aachen
1/2 ABm (PKP) Warszawa - Jeumont (D 234) - Paris
Bcm (PKP) Warszawa - Jeumont (D 234) - Paris (27./28.VI.-1./2.IX., w razie potrzeby)
2/BDs (SNCF) Warszawa - Jeumont (D 234) - Paris
2 B (PKP/SNCF) Warszawa - Jeumont (D 234) - Paris (* kiedy potrzeba)
WLAB (SZD) Moskwa - Jeumont(D 234) - Paris
WLA (SZD) Moskwa - Jeumont(D 234) - Paris
2 Bm (PKP/SNCF) Warszawa - Jeumont (7122) - Lille (** kiedy potrzeba)
WLAB (SZD) Moskwa - Aachen(D 1116) - Oostende
WLAB (SZD) Moskwa - Aachen(D 1116) - Oostende (Moskwa od wt, jeśli będzie to konieczne, Ostenda w cz)
1/2 AB(I1) (SNCB) Warszawa - Aachen(D 1116) - Oostende
Bcm (DR) Berlin(D 244) - Hannover(D 240) - Aachen(D 1116) - Oostende
2 B (DB) Hannover - Aachen (Poniedziałek)

Jest na rynku stodoła PIKO 58556 SŻD WLABm. Może by się nadały wagony ROBO 244060 2kl kuszetka i ROBO 222060/70/80 2kl?
Może jeszcze stodoła z tego zestawu PIKO 58245 by pasowała?
PKP jaki podstawiali wagon łamaniec w tym czasie jak nie było jeszcze 104Af - jego wcześniejszą wersję, czy coś w spadku po DRG?
Jakaś firma produkuje może wagon belgijski typ I1 AB lub B typ I1/I2 i francuski wagon pasażersko-bagażowy B4Dd2?
Wagony belgijskie: LS Models
B4Dd2: REE Models

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
15.360 670 30
stodoła PIKO 58556 SŻD WLABm.
Po pierwsze, to nie jest stodoła, tym słowem określano wagony SŻD o radzieckiej dużej skrajni. Takie modele produkuje tylko Eurotrain i Heris. Modele Piko, podobnie jak Tilliga i ACME, to wagony o skrajni europejskiej UIC i takich wagonów nigdy nie nazywano "stodołami".

Po drugie, jak już zauważył kolega @robertkroma wagony 104A byly już w końcu lat 60. XX wieku, więc tym bardziej na poczatku lat 70. mogły w tym pociągu jeździć.
Wagony belgijskie: LS Models
B4Dd2: REE Models
Do Polski przyjeżdżały wagony SNCF różnych typów, także takie, jakich modele produkuje lub produkowało Roco. Model przedwojennego wagonu bagażowo-osobowego (BD), jaki jeździł w Ost-West faktycznie ma REE. Modele tych wagonów pokazywałem w wątku o kolejach Beneluksu i Francji. Nie znam natomiast żadnego modelu belgijskiego wagonu typu I1. Jeżeli kolega @Waskotorowiec potrafi mi taki model pokazać, będę bardzo wdzięczny.