• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Realistyczne zestawianie modelowych pociągów pasażerskich z epoki IV i V

Kris

Znany użytkownik
Reakcje
3.499 68 5
A jakie zestawy Bip jeździły w opolskim? Coś tam widziałem, część bez dodatkowego wagonu, część z wagonem/wagonami.
Najbardziej interesują mnie relacje przez/z/do Kędzierzyna-Koźla i przez/z/do Nysy.
Będę wdzięczny za info okraszone fotkami.

JakubR

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
1.551 4 0
@Kris Na podsudeckiej były chyba maksymalnie dwa obiegi na Bipach. Zadysponowane z Raciborza (pociąg przez Głubczyce), Kedzięrzyna (kierunek Nysa/Kamieniec). Opole też miało Bipy, ale one szły na pociągi Opole-Nysa (przez Szydłów, plus pociąg do Gracz) najczęściej 2 członowa ze ściętym dachem. Pomęcze tate przy okazji to postaram się zeskanować kilka klatek z klisz;)

Nie zapominajmy o relacji Brzeg-Nysa (przez Grodków), niestety temat mi bardzo obcy. Z tego co wiem, to również były to krótkie bipy (z Opola), a później jedna bonanza z SP/SU//SM42...

Ostatnio edytowane:

MIKOT 1

Znany użytkownik
Reakcje
4.765 101 132
Zgadza się, często doczepiano jakikolwiek wagon osobowy tylko po to, żeby się zgadzała masa hamująca. Mój ojciec pamięta takie dziwne zestawienia na Podkarpaciu. Czasem trafił się szczupak, zwężak, ryflak... co tylko było na wagonowni.