• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Dyskusja Realistyczne zestawianie modelowych pociągów pasażerskich z epoki IV i V

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
14.792 615 30
Powyższe wagony są jednonapięciowe dla systemu przemiennego 15 kV 16⅔Hz. Zawsze mnie zastanawiało, czy ten pociąg był sezonowy w okresie braku ogrzewania, czy jest jakiś szczegół, o którym nie wiem.
Wagony bezprzedziałowe ze środkowym wejściem, budowy zakładów w Halberstadt (niemiecka nazwa Halberstädter Mitteleinstiegswagen) rzeczywiście oryginalnie miały tylko jednonapęciowe ogrzewanie elektryczne dostosowane do niemieckiego systemu zasilania trakcyjnego 15 kV 16⅔ Hz, ale w latach 80. XX wieku pewna liczba wagonów została dostosowana do ruchu międzynarodowego i otrzymała m.in. czteronapięciowe ogrzewanie. Wagony te przyjeżdżały w tamtych latach także do Polski w pociągach z NRD. Być może w pociągach, o których pisał kolega @DieselPower były właśnie takie wagony. Warto też dodać, że oryginalnie wagony te były wyłącznie w wersji 2 klasy, ale po 1991 roku część wagonów była przebudowana tak, że w środkowej części powstało 5 przedziałów 1 klasy. Jednak nie mam informacji, czy takiej przebudowie podlegały wagony z czteronapięciowym ogrzewaniem. Nie umiem też odpowiedzieć, czy istnieją modele wagonów w takiej "międzynarodowej" wersji, wiem natomiast, że oprócz wspomnianych już modeli Brawy i Piko, były też modele tych wagonów Sachsenmodelle/Tillig, ale nie wiem, w jakiej wersji i malowaniu.
A jaki jest ukryty przekaz Twojego wpisu?
A mógłby kolega @DieselPower sprecyzować, co miał na myśli w tym pytaniu?

Reakcje
2.928 583 107
Miałem na myśli to, czy parametry wskazane przez Kolegę wykluczają model dyskwalifikują model Brawy czy nie:)
Tak w ogóle to jak rozpoznać te wagony które zostały przebudowane do ruchu międzynarodowego?

SU45-034

Aktywny użytkownik
Reakcje
981 93 3
Wagony bezprzedziałowe ze środkowym wejściem, budowy zakładów w Halberstadt (niemiecka nazwa Halberstädter Mitteleinstiegswagen) rzeczywiście oryginalnie miały tylko jednonapęciowe ogrzewanie elektryczne dostosowane do niemieckiego systemu zasilania trakcyjnego 15 kV 16⅔ Hz, ale w latach 80. XX wieku pewna liczba wagonów została dostosowana do ruchu międzynarodowego i otrzymała m.in. czteronapięciowe ogrzewanie. Wagony te przyjeżdżały w tamtych latach także do Polski w pociągach z NRD. Być może w pociągach, o których pisał kolega @DieselPower były właśnie takie wagony. Warto też dodać, że oryginalnie wagony te były wyłącznie w wersji 2 klasy, ale po 1991 roku część wagonów była przebudowana tak, że w środkowej części powstało 5 przedziałów 1 klasy. Jednak nie mam informacji, czy takiej przebudowie podlegały wagony z czteronapięciowym ogrzewaniem. Nie umiem też odpowiedzieć, czy istnieją modele wagonów w takiej "międzynarodowej" wersji, wiem natomiast, że oprócz wspomnianych już modeli Brawy i Piko, były też modele tych wagonów Sachsenmodelle/Tillig, ale nie wiem, w jakiej wersji i malowaniu.

A mógłby kolega @DieselPower sprecyzować, co miał na myśli w tym pytaniu?
Wiem że Halberstadty przyjeżdżały także do Warszawy ale nie wiedziałem, czy jako wagony 51 50 czy właśnie 50 50 i zawsze zastanawiałem się jak była rozwiązana kwestia ogrzewania lub czy przyjeżdżały tylko latem.

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
14.792 615 30
Ale pamiętam, że wtedy ten wpis dotyczył nie tego, a wprost do zagadnienia innej wersji/wariantu budowy wagonów.
Przyznam, że nie znam aż tak dobrze tych wagonów, żeby rozważać ew. różnice konstrukcyjne między wersjami, ale nie słyszałem, żeby istniały jakieś różniące się wyglądem wersje. Może koledzy lepiej znający tabor DR/DB mogą pomóc?

Reakcje
2.928 583 107
Powyższe wagony są jednonapięciowe dla systemu przemiennego 15 kV 16⅔Hz. Zawsze mnie zastanawiało, czy ten pociąg był sezonowy w okresie braku ogrzewania, czy jest jakiś szczegół, o którym nie wiem.
Według Sieciowego Rozkładu Jazdy (obow. 1.06.97-23.05.98) pociąg ten z Wrocławia do Berlina i w relacji odwrotnej (odjazd z Wrocławia o godz. 18.24, przyjazd do Wrocławia o godz. 11.20) kursował tylko w niedzielę. Pokrywa się to ze zdjęciem z tego linku : https://www.facebook.com/kskwroclaw...a-chwilę-po-przyprowadzeniu-/1901705889961500.

Fotografia wykonana 7 września 1997 roku, czyli w niedzielę. Nie doszukałem się na razie informacji o sezonowym kursowaniu pociągu.

To drugie zdjęcie tego składu wykonano z kolei w sobotę, ale był to rozkład jazdy wcześniejszy.

Ostatnio edytowane:

Kris

Znany użytkownik
Reakcje
3.644 67 5
Czy takie składy lub podobne jeździły w latach 90tych gdzieś dalej w Polskę południową? Opole, Kędzierzyn, Katowice, Kraków?
Wiem o Bydgoszczy (kiedy mówimy o północy).

Kris

Znany użytkownik
Reakcje
3.644 67 5
O tym słyszałem, ale oprócz kilku "latających" tu i ówdzie fotek z Warszawy i okolic, niewiele jest zdjęć takich składów na naszych terenach.
Albo ktoś kitrasi i nie chce się podzielić...

Reakcje
2.928 583 107
Według Sieciowego Rozkładu Jazdy (obow. 1.06.97-23.05.98) pociąg ten z Wrocławia do Berlina i w relacji odwrotnej (odjazd z Wrocławia o godz. 18.24, przyjazd do Wrocławia o godz. 11.20) kursował tylko w niedzielę. Pokrywa się to ze zdjęciem z tego linku : https://www.facebook.com/kskwroclaw...a-chwilę-po-przyprowadzeniu-/1901705889961500.

Fotografia wykonana 7 września 1997 roku, czyli w niedzielę. Nie doszukałem się na razie informacji o sezonowym kursowaniu pociągu.

To drugie zdjęcie tego składu wykonano z kolei w sobotę, ale był to rozkład jazdy wcześniejszy.
Aktualizacja. Według rozkładu 06-1996 - 05-1997 pociąg jeździł w soboty. Więc drugie zdjęcie jest również spójne z faktami.

Ok, zatem jeżeli chodzi o oznaczenia, to podstawowa sprawa to jest dwie pierwsze cyfry powinny być 51, tak ?

Druga rzecz, to to ogrzewanie. W numerze wagonu jest to czwarta grupa cyfr. Jakie dwie cyfry z tej grupy będą oznaczać, że wagon mógł poruszać się po Polsce (w tym składzie ?) ?

robertkroma

Znany użytkownik
Reakcje
2.156 49 4
W ramce z prędkością musi być RIC czyli wagon przystosowany do komunikacji międzynarodowej i stąd jako druga cyfra w numerze wagonu jest 1 że wagon jest przystosowany do ruchu po torze 1435 lub 2 lub 3 które mówią o dostosowaniu wagonu do przestawienia na wózki o szerokości innej niż normalna (1520) lub z możliwością rozsunięcia kół na osi. Natomiast cyfra 7 i 8 podaje rodzaje ogrzewania, a napięcia zasilania są wypisane w ramce przy napisie RIC.

SU45-034

Aktywny użytkownik
Reakcje
981 93 3
Tak, mam tą tabelkę. Ale prawdę mówiąc to jest dla mnie całkowicie nowy temat z tym ogrzewaniem dlatego prosiłem o wyjaśnienie która kombinacja cyfr będzie w porządku ?
Za siebie, jako osoby zbierającej wagony zagraniczne i uznając, że "jestem z tymi modelami w Polsce" zbieram wagony pasażerskie na 51, 52, 57, 61, 62 oraz na 50, jeśli wjeżdżały na podstawie osobnych umów z PKP (często na zasadzie wzajemności z naszym taborem). W przypadku stodół bez dwunastocyfrowych numerów, zbieram tylko z oznaczeniem MC-I.
Z wagonów towarowych zbieram wagony kolei 1435 mm z RIV lub bez, ale z osobnym odpuszczeniem w trafaretce "PKP", zaś towarowe kolei 1520mm tylko z MC-0 lub MC-I.
Dla przykładu niemieckie wagony do pociągu EC Wawel mam niewłaściwe stacjami macierzystymi, ale właściwe wielonapięciowością.

Edit:
Ponadto składy ze stodołami zestawiam tak, że jeśli mam w składzie wagony RIC-200 (WLABmee), to pilnuję końca przewodu zasilającego i nie zestawiam wagonów na 62 2x za stodołami.
Tak samo jak nie zestawiam pociągów z wagonami na pneumatycznym sterowaniem drzwiami i WC z ET22 bez PZ, a SP42 śmiało podpinam pod wagony Bdhpumn, ponieważ u mnie zawsze jest lato :D

Ostatnio edytowane:
Reakcje
2.928 583 107
ale.....jeżeli to co kolega pisze jest faktem

to te wagony nie miały prawa kursować w Polsce w okresie zimowym. Może w okresie grzewczym pociąg był zestawiany z innego typu wagonów lub faktycznie był sezonowy, lecz takiej informacji nigdzie nie znalazłem. No i pat.