Wagony bezprzedziałowe ze środkowym wejściem, budowy zakładów w Halberstadt (niemiecka nazwa Halberstädter Mitteleinstiegswagen) rzeczywiście oryginalnie miały tylko jednonapęciowe ogrzewanie elektryczne dostosowane do niemieckiego systemu zasilania trakcyjnego 15 kV 16⅔ Hz, ale w latach 80. XX wieku pewna liczba wagonów została dostosowana do ruchu międzynarodowego i otrzymała m.in. czteronapięciowe ogrzewanie. Wagony te przyjeżdżały w tamtych latach także do Polski w pociągach z NRD. Być może w pociągach, o których pisał kolega
@DieselPower były właśnie takie wagony. Warto też dodać, że oryginalnie wagony te były wyłącznie w wersji 2 klasy, ale po 1991 roku część wagonów była przebudowana tak, że w środkowej części powstało 5 przedziałów 1 klasy. Jednak nie mam informacji, czy takiej przebudowie podlegały wagony z czteronapięciowym ogrzewaniem. Nie umiem też odpowiedzieć, czy istnieją modele wagonów w takiej "międzynarodowej" wersji, wiem natomiast, że oprócz wspomnianych już modeli Brawy i Piko, były też modele tych wagonów Sachsenmodelle/Tillig, ale nie wiem, w jakiej wersji i malowaniu.
A mógłby kolega
@DieselPower sprecyzować, co miał na myśli w tym pytaniu?