• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Realistyczne zestawianie modelowych pociągów pasażerskich z epoki IV i V

qwertas

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
1.684 52 2
Były, były... Ale to już w "naszych" czasach. Przez chwilę jeździł tędy TLK z Olsztyna przez Warszawę, Piotrków, Częstochowę, Katowice i Nysę do Kłodzka i Polanicy Zdroju. Choć jeździł to dużo powiedziane, bo bardzo często jechał bus, a jeszcze częściej pewnie nic nie jechało. Potem na horyzoncie pojawiło się SKPL, można by wręcz rzec - spadło ICkom jak manna z nieba, dzięki czemu na podsudecką wróciły "opary" normalności. Bo by nastała tam "normalna normalność" trzeba by ją wszakże wpierw z'mord'ernizować :)

A w planach ok 2009 roku było nawet połączenie Warszawy z Kudową najkrótszą trasą przez Piotrków - Częstochowę - Opole - Nysę i Kłodzko, ale na gadaniu po kątach się skończyło.

mikl

Znany użytkownik
Reakcje
4.060 114 11
@qwertas. Dyskusja była o okresach odpowiadających rewizji nowego wypustu od PIKO. W watku i tychże lokomotywach dodalem pare informacji na ten temat. Ale ogolnie od 1945 do 2005 takowych nie było

newermind

Łowca cech
Zespół forum
ŁKMK
Reakcje
3.628 45 1
Ciekawe zestawienie pociągu 14105, relacji Łódź Fabryczna - Gliwice. Lokomotywa EU07-474 przypisana do Zakładu Taboru w Łodzi, ale wagony prawdopodobnie z którejś stacji na Śląsku (Gliwice?), gdyż w Łodzi już nie było w tym czasie wagonów Bhp.
Listopad 2000r.
14105 Łódź Fabryczna-Gliwice EU07-474.png
14105  Łódź Fabryczna-Gliwice EU07-474.png

mikl

Znany użytkownik
Reakcje
4.060 114 11
Zastanawiam się czy pociąg z poniższego zdjęcia mogły miec wagony 120A z Legnicy/Weglińca (jak wypuściło PIKO). Czy jednak ze względu na relacje były to np Wrocław badz Jelenia Góra?

Screenshot_20250111_102134.jpg

Pociąg relacji Wrocław- Jelenia Góra R-212
Data: 13.03.2005

Może @Rysiek @Gor717 bądź @OLF by potwierdzili stację macierzyste z tego składu :gwizd:;)

Magic

Znany użytkownik
Reakcje
6.051 37 4
Przepiękny ten ET22, moje ulubione lampy, żółte czoło, i do tego uwalony śniegiem jak w "Runaway Train" dosłownie. Coś pięknego:love: Mam nadzieję, że tej zimy uda mi się tego typu foto zrobić na jakiejś ciekawszej lokomotywie(y)

Zdrada69

Moderator Skala 1:220 (Z)
Zespół forum
Reakcje
6.251 39 0
Zastanawiam się czy pociąg z poniższego zdjęcia mogły miec wagony 120A z Legnicy/Weglińca (jak wypuściło PIKO). Czy jednak ze względu na relacje były to np Wrocław badz Jelenia Góra?

Zobacz załącznik 1096561

Pociąg relacji Wrocław- Jelenia Góra R-212
Data: 13.03.2005

Może @Rysiek @Gor717 bądź @OLF by potwierdzili stację macierzyste z tego składu :gwizd:;)
Jeśli zwaloryzujesz na taki zaśnieżony - to jakie to ma znaczenie ... nie będzie widać :ROFL:

OLF

Znany użytkownik
Reakcje
1.322 32 10
stację macierzyste z tego składu
Kwitu z tego roku nie mam, ale z poprzednich wynika że koszernie powinno być EU07 oraz wagony wystawiane przez Wrocław.

Jednak to były czasy, gdzie od zgodności teori z praktyką na PKP było baardzo daleko, cytując samego siebie:
Jeszcze na zakończenie tematu mieszania przydziałów w składach: wydaje mi się że 'proceder' taki, szczególnie w pociągach lokalnych nie był czymś niesamowitym, choć może nie w zakresie spotykanym jak w dyskutowanym przypadku (Gdynia + Lublin + reszta świata). Dla przykładu odkopałem zestawienie regio SZRENICA (Wrocław-Szklarska) z 05.07.2008 w postaci:
EU07-541 (już po wszczepieniu telewizorów) + 120A 50 51 21-18 200-8 Bh Wrocław + 120A 50 51 21-18 165-3 Bh Kłodzko + 120A 50 51 21-18 182-8 Bh Jelenia Góra
A 19.09.2006 w obiegu Kłodzko Gł. - Polanica Zdrój - Duszniki Zdrój - Kudowa Zdrój występowały 120A 50 51 21-18 177-8 Bh Kłodzko + 120A 50 51 21-18 194-3 Bh Jelenia Góra

Zatem modele z tego okresu z przydziałami sugerującymi występowanie jedynie w pociągach lokalnych (ze stacji macierzystej), mogą bez problemu tworzyć składy regionalne - bez modelarskiego naginania rzeczywistości.
Jeśli zwaloryzujesz na taki zaśnieżony - to jakie to ma znaczenie
Jestem tego samego zdania, w końcu ET22-259 też ma w tym przypadku zły przydział, a wszystkie modele nieodpowiednie daty rewizji.

mikl

Znany użytkownik
Reakcje
4.060 114 11
Jestem tego samego zdania, w końcu ET22-259 też ma w tym przypadku zły przydział, a wszystkie modele nieodpowiednie daty rewizji.
Otóż mój ma:X3:. Właśnie podjąłem decyzję że:

1) Wezmę ROBO z przydziałem do Wrocławia (2003)
2) Wezmę dwie PIKO 120A z przydziałem do Wrocławia ale ze "złą" datą rewizji (1998)

Na chyba że...

Kris

Znany użytkownik
Reakcje
2.749 52 5
Dzień dobry
Mam pytanie:
Które modele lokomotyw spalinowych w H0 mają przydziały w południowo-zachodniej Polsce
(chodzi o Katowice, Kędzierzyn-Koźle, Opole, Wrocław) ?
Wiem o nowej SU46 z Nysy i o SP45 z Wrocławia. Z Kędzierzyna jest ST44. Reszty nie wiem jak szukać.

Jeśli to nie ten wątek, to proszę o przeniesienie do właściwego.

Valec

Aktywny użytkownik
Reakcje
303 3 0
Dzień dobry
Mam pytanie:
Które modele lokomotyw spalinowych w H0 mają przydziały w południowo-zachodniej Polsce
(chodzi o Katowice, Kędzierzyn-Koźle, Opole, Wrocław) ?
Wiem o nowej SU46 z Nysy i o SP45 z Wrocławia. Z Kędzierzyna jest ST44. Reszty nie wiem jak szukać.

Jeśli to nie ten wątek, to proszę o przeniesienie do właściwego.
Dedykowany temat na tutejszym forum. W nim baza modeli, można szukać również po przydziale. Bezpośredni link do bazy: http://hydrus.pl/modele.php?

Leon44

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0