• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Dyskusja Realistyczne zestawianie modelowych pociągów pasażerskich z epoki IV i V

qwertas

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
2.230 58 2
Były, były... Ale to już w "naszych" czasach. Przez chwilę jeździł tędy TLK z Olsztyna przez Warszawę, Piotrków, Częstochowę, Katowice i Nysę do Kłodzka i Polanicy Zdroju. Choć jeździł to dużo powiedziane, bo bardzo często jechał bus, a jeszcze częściej pewnie nic nie jechało. Potem na horyzoncie pojawiło się SKPL, można by wręcz rzec - spadło ICkom jak manna z nieba, dzięki czemu na podsudecką wróciły "opary" normalności. Bo by nastała tam "normalna normalność" trzeba by ją wszakże wpierw z'mord'ernizować :)

A w planach ok 2009 roku było nawet połączenie Warszawy z Kudową najkrótszą trasą przez Piotrków - Częstochowę - Opole - Nysę i Kłodzko, ale na gadaniu po kątach się skończyło.

mikl

Znany użytkownik
Reakcje
4.680 128 11
@qwertas. Dyskusja była o okresach odpowiadających rewizji nowego wypustu od PIKO. W watku i tychże lokomotywach dodalem pare informacji na ten temat. Ale ogolnie od 1945 do 2005 takowych nie było

newermind

Łowca cech
Zespół forum
ŁKMK
Reakcje
3.745 45 1
Ciekawe zestawienie pociągu 14105, relacji Łódź Fabryczna - Gliwice. Lokomotywa EU07-474 przypisana do Zakładu Taboru w Łodzi, ale wagony prawdopodobnie z którejś stacji na Śląsku (Gliwice?), gdyż w Łodzi już nie było w tym czasie wagonów Bhp.
Listopad 2000r.
14105 Łódź Fabryczna-Gliwice EU07-474.png
14105  Łódź Fabryczna-Gliwice EU07-474.png

mikl

Znany użytkownik
Reakcje
4.680 128 11
Zastanawiam się czy pociąg z poniższego zdjęcia mogły miec wagony 120A z Legnicy/Weglińca (jak wypuściło PIKO). Czy jednak ze względu na relacje były to np Wrocław badz Jelenia Góra?

Screenshot_20250111_102134.jpg

Pociąg relacji Wrocław- Jelenia Góra R-212
Data: 13.03.2005

Może @Rysiek @Gor717 bądź @OLF by potwierdzili stację macierzyste z tego składu :gwizd:;)

Magic

Znany użytkownik
Reakcje
7.018 41 4
Przepiękny ten ET22, moje ulubione lampy, żółte czoło, i do tego uwalony śniegiem jak w "Runaway Train" dosłownie. Coś pięknego:love: Mam nadzieję, że tej zimy uda mi się tego typu foto zrobić na jakiejś ciekawszej lokomotywie(y)

Zdrada69

Moderator Skala 1:220 (Z)
Zespół forum
Reakcje
6.283 39 0
Zastanawiam się czy pociąg z poniższego zdjęcia mogły miec wagony 120A z Legnicy/Weglińca (jak wypuściło PIKO). Czy jednak ze względu na relacje były to np Wrocław badz Jelenia Góra?

Zobacz załącznik 1096561

Pociąg relacji Wrocław- Jelenia Góra R-212
Data: 13.03.2005

Może @Rysiek @Gor717 bądź @OLF by potwierdzili stację macierzyste z tego składu :gwizd:;)
Jeśli zwaloryzujesz na taki zaśnieżony - to jakie to ma znaczenie ... nie będzie widać :ROFL:

OLF

Znany użytkownik
Reakcje
1.443 32 10
stację macierzyste z tego składu
Kwitu z tego roku nie mam, ale z poprzednich wynika że koszernie powinno być EU07 oraz wagony wystawiane przez Wrocław.

Jednak to były czasy, gdzie od zgodności teori z praktyką na PKP było baardzo daleko, cytując samego siebie:
Jeszcze na zakończenie tematu mieszania przydziałów w składach: wydaje mi się że 'proceder' taki, szczególnie w pociągach lokalnych nie był czymś niesamowitym, choć może nie w zakresie spotykanym jak w dyskutowanym przypadku (Gdynia + Lublin + reszta świata). Dla przykładu odkopałem zestawienie regio SZRENICA (Wrocław-Szklarska) z 05.07.2008 w postaci:
EU07-541 (już po wszczepieniu telewizorów) + 120A 50 51 21-18 200-8 Bh Wrocław + 120A 50 51 21-18 165-3 Bh Kłodzko + 120A 50 51 21-18 182-8 Bh Jelenia Góra
A 19.09.2006 w obiegu Kłodzko Gł. - Polanica Zdrój - Duszniki Zdrój - Kudowa Zdrój występowały 120A 50 51 21-18 177-8 Bh Kłodzko + 120A 50 51 21-18 194-3 Bh Jelenia Góra

Zatem modele z tego okresu z przydziałami sugerującymi występowanie jedynie w pociągach lokalnych (ze stacji macierzystej), mogą bez problemu tworzyć składy regionalne - bez modelarskiego naginania rzeczywistości.
Jeśli zwaloryzujesz na taki zaśnieżony - to jakie to ma znaczenie
Jestem tego samego zdania, w końcu ET22-259 też ma w tym przypadku zły przydział, a wszystkie modele nieodpowiednie daty rewizji.

mikl

Znany użytkownik
Reakcje
4.680 128 11
Jestem tego samego zdania, w końcu ET22-259 też ma w tym przypadku zły przydział, a wszystkie modele nieodpowiednie daty rewizji.
Otóż mój ma:X3:. Właśnie podjąłem decyzję że:

1) Wezmę ROBO z przydziałem do Wrocławia (2003)
2) Wezmę dwie PIKO 120A z przydziałem do Wrocławia ale ze "złą" datą rewizji (1998)

Na chyba że...

Kris

Znany użytkownik
Reakcje
3.645 67 5
Dzień dobry
Mam pytanie:
Które modele lokomotyw spalinowych w H0 mają przydziały w południowo-zachodniej Polsce
(chodzi o Katowice, Kędzierzyn-Koźle, Opole, Wrocław) ?
Wiem o nowej SU46 z Nysy i o SP45 z Wrocławia. Z Kędzierzyna jest ST44. Reszty nie wiem jak szukać.

Jeśli to nie ten wątek, to proszę o przeniesienie do właściwego.

Valec

Aktywny użytkownik
Reakcje
304 3 0
Dzień dobry
Mam pytanie:
Które modele lokomotyw spalinowych w H0 mają przydziały w południowo-zachodniej Polsce
(chodzi o Katowice, Kędzierzyn-Koźle, Opole, Wrocław) ?
Wiem o nowej SU46 z Nysy i o SP45 z Wrocławia. Z Kędzierzyna jest ST44. Reszty nie wiem jak szukać.

Jeśli to nie ten wątek, to proszę o przeniesienie do właściwego.
Dedykowany temat na tutejszym forum. W nim baza modeli, można szukać również po przydziale. Bezpośredni link do bazy: http://hydrus.pl/modele.php?

Leon44

Nowy użytkownik
Reakcje
1 0 0

Jacek765

Znany użytkownik
GGM
SMK Katowice
NAMR
Reakcje
4.267 67 3
Zdjęcie bardzo ciekawe ale też wydaje mi się że datowanie jest błędne tak o conajmniej 6 lat. A może zostało wykonane 10 lat wcześniej. W roku 1989-tym już były żółte mordy a większość wagonów jeszcze w starym schemacie malowania.
Teraz jeszcze sięgnąłem do danych lokomotywy jest to SP45 176. Przebudowana na ogrzewanie elektryczne 28.12.1990. Zmiana serii na SU45 01.01.1992. Tak więc zdjęcie na pewno zostało wykonane conajmniej jakieś 2-3 miesiące przed tą pierwszą datą zwłaszcza że ta lokomotywa wtedy przechodziła naprawę główną. Tak więc najbardziej prawdopodobny jest błąd w datowaniu o te 10 lat.
A sama lokomotywa już jako SU45 176 została skreślona z inwentarza 14.12.1998.