• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Realistyczne zestawianie modelowych pociągów pasażerskich z epoki IV i V

qwertas

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
1.684 52 2
Model wagon półbagażowego Robo ma okna starego typu ("kanciaste"), a wagon na zdjęciu już nowszego typu z zaokrąglonymi narożnikami.
Nie znam się, więc to dla mnie ciekawa kwestia - czy wagon ze zdjęcia to wagon w którym wymieniono okna w trakcie jakiegoś remontu, czy miał on je zamontowane już "od nowości"?

Jacek765

Znany użytkownik
GGM
SMK Katowice
NAMR
Reakcje
3.693 65 3
Te wagony miały oryginalnie okna z ostrymi rogami. To co jest na zdjęciu to efekt większej naprawy.
A do składu modeli przydałby się jeszcze jeden piętrus ;). No chyba że wystawili na stacji początkowej z powodu jakiejś usterki :LOL:

robertkroma

Znany użytkownik
Reakcje
1.762 41 4
Model wagon półbagażowego Robo ma okna starego typu ("kanciaste"), a wagon na zdjęciu już nowszego typu z zaokrąglonymi narożnikami.
Nie znam się, więc to dla mnie ciekawa kwestia - czy wagon ze zdjęcia to wagon w którym wymieniono okna w trakcie jakiegoś remontu, czy miał on je zamontowane już "od nowości"?
Okna z zaokrąglonymi narożnikami pojawiły się dopiero w wagonach 140 i 141 A czyli końcówka lat 80-tych. W 609 jak i w wagonach 111/112A okna te montowano w trakcie NG lub modernizacji po drugiej połowie lat 90-tych.

MateuszS

Aktywny użytkownik
Reakcje
298 56 2
Szukam bliższych informacji o tlk Przemyślanin i słabo idzie ale znalazłem coś takiego:

Jeśli tablica relacyjna na początku filmu jest dokładnie od tego pociągu to jest pole do popisu dla ROBO ;-)

Kolejowy jakub

Aktywny użytkownik
Reakcje
121 25 7
Szukam realnego zestawienia składu Zakopane-Lublin/Zamość, jedynie co wiem to z Zamościa jechała grupa BAB, czyli 2 klasa, 1 klasa i 2 klasa, pamiętam że w składzie jechała bonanza, ktoś coś wie, jak wyglądała grupa Lubelska?

Remaj12

Znany użytkownik
Reakcje
5.406 137 19
Dwie lokomotywy które obsługiwały Kędzierzyn-Koźle. Dla mnie bomba!!! Podwójna radość, bo malowanie 46 jest piękne. Czy są w planie jakieś wagony które by pasowały do lokomotywy?
Pod względem okresu eksploatacji pasują modele PIKO 97180, 97181, 97182, 97183, 97184 oraz Roco 6200061. Nie wiem czy było jakieś połączenie Warszawa - Nysa, obsługiwane składem warszawskich wagonów ze Szczęśliwic. Tak by mógł wyglądać skład zestawiony z wymienionych modeli:

53360_52874_id=38869.jpg
50828_97180_id=39034.jpg
50839_97183_id=39037.jpg
50837_97181_id=39035.jpg
50838_97182_id=39036.jpg
50840_97184_id=39038.jpg
roco_6200061_m.jpg
Błąd w opisie? nazwa miasta to Kędzierzyn-Koźle!!!!!!! Nie Kędźierzyn. Krew mnie zaleje jak znowu ktoś zrobił błąd.
Mnie również. Naprawdę nie rozumiem jak w ogóle można takie babole wypuszczać. Chyba podobnie było z TLK Przemyślanim i tablicą relacyjną
Możliwe, że to ja źle odczytałem ze zdjęcia modelu. Na modelu zapewne jest tak jak w oryginale (co wcale nie znaczy, że prawidłowo zapisane).

Ostatnio modyfikowane przez moderatora: