• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Port Miejski Wrocław

OP
OP
Artur

Artur

Bob Budowniczy
Zespół forum
Donator forum
FREMO Polska
MSMK
H0e
Reakcje
7.817 138 3
Tak o tym nie pomyślałem :) ale polakieruje od środka plandekę i będzie git ;)
Wkład z kartonu wyjąłem żeby miejsce zrobić na rezystory i przełącznik :)

t_domagalski

Znany użytkownik
Reakcje
1.550 19 9
Dlaczego niebieska? Płomień acetylenowo-tlenowy ma co prawda niebieskawe zabarwienie, ale on zasadniczo nie daje światła. Świeci za to (i to czasem bardzo intensywnie) stopiona stal spoiwa oraz spawanych elementów. Ale barwa tego światła jest "ciepła", czyli biało-żółto.

hamulcowy

Znany użytkownik
Reakcje
1.129 26 1
Przy naprawach wagonów używano spawania elektrycznego. Płomienia acetylenowego używano do cięcia lub wycinania uszkodzonych elementów.
Wątpię natomiast, żeby tak, na bocznicy dłubać przy wózkach. No chyba, żeby wymienić klocki hamulcowe.

OP
OP
Artur

Artur

Bob Budowniczy
Zespół forum
Donator forum
FREMO Polska
MSMK
H0e
Reakcje
7.817 138 3
Już tłumaczę. Tak światła niebieskiego prawie nie widać w palniku a raczej efekty jego działania. Ale sam płomień jest niebieskawy.

Teraz jaki kolor światła będzie bardziej widoczny podczas wystawy na makiecie kiedy jeszcze dojdzie światło słoneczne. Właśnie niebieski. On rzuci się oglądającym w oko. Białe światło nie da tego efektu.

Co do scenki na biurku to chodziło o pokazanie efektu działania. Dwa w tamtych czasach nic mnie nie zaskoczy ale fakt fotki na podkładkę nie mam ;)
Pierwotnie była scenka z cięciem szyny ale nie wyszły mi kobyłki, na których szyna miała stać no i na czarnym wózku w cieniu lepiej widać 3 natężenia świecenia leda.

Ostatnio edytowane:

t_domagalski

Znany użytkownik
Reakcje
1.550 19 9
Teraz jaki kolor światła będzie bardziej widoczny podczas wystawy na makiecie kiedy jeszcze dojdzie światło słoneczne. Właśnie niebieski..
Ok. To jest argument, który do mnie trafił. ;) Przyjmuję go.

Jeśli jednak chodzi o rzeczywiste barwy, to na obrazku, który pokazałeś, widoczne jest (sądząc po rękojeści) spawanie łukowe w osłonie gazowej. A to nie to samo, co spawanie gazowe. "Zwykłe" spawanie gazowe można obejrzeć np. na tym filmiku:

OP
OP
Artur

Artur

Bob Budowniczy
Zespół forum
Donator forum
FREMO Polska
MSMK
H0e
Reakcje
7.817 138 3
Też o tym pomyślałem chociaż to zdjęcie było w artykule "Zasada działania oraz zastosowanie palnika acetylenowo-tlenowego w przemyśle" ;]

OP
OP
Artur

Artur

Bob Budowniczy
Zespół forum
Donator forum
FREMO Polska
MSMK
H0e
Reakcje
7.817 138 3
Brama do portu. Wygląda na to że obecny jej wygląd to przebudowa. Moja jest szersza i dla zachowania proporcji wyższa ale kiedy zaczynałem ją robić nie znałem tego zdjęcia z 1957 r. Może jeszcze ją przerobię. Na pewno przerobię skrzydła bramy bo obecne są za wysokie będą o około 1cm niższe.
Generalnie nie wygląda to najgorzej chociaż jeszcze nie skończyłem. Nie mam chwilowo pomysłu jak pomalować portal.

Oryginał teraz i 1957

Brama Port 1957.jpg
Brama Port org 2.jpg
Brama Port org 1.jpg

Model

Brama Port 6.jpeg
Brama Port 5.jpeg
Brama Port 4.jpeg
Brama Port 3.jpeg
Brama Port 2.jpeg
Brama Port 1.jpeg

Kris

Znany użytkownik
Reakcje
2.754 52 5
Może te litery wypal w kartonie, żeby były 3D, jak na tych kolorowych zdjęciach.
Ten wydruk psuje efekt tej bramy.....

OP
OP
Artur

Artur

Bob Budowniczy
Zespół forum
Donator forum
FREMO Polska
MSMK
H0e
Reakcje
7.817 138 3
Idę w lata 70 więc to raczej był napis jak na archiwalnym zdjęciu

OP
OP
Artur

Artur

Bob Budowniczy
Zespół forum
Donator forum
FREMO Polska
MSMK
H0e
Reakcje
7.817 138 3
Tak. To jest kartka wsadzona do środka i jakaś standardowa czcionka ;) Ale Michał ze Stacji Muzeum ma mi w tym temacie pomoc :)

Kris

Znany użytkownik
Reakcje
2.754 52 5
Kibicuję projektowi od początku i będę dalej kibicował, bo takich ciekawostek na naszych rodzimych modułach do tej pory niewiele było.
Wreszcie zaczyna się coś dziać :)

newermind

Łowca cech
Zespół forum
ŁKMK
Reakcje
3.628 45 1
Choćbyś nie wiem z jakimi frustracjami się zmagał, to jedynie słuszny jest krój liter z pierwszej, archiwalnej fotki! No mercy! ;)

Zdrada69

Moderator Skala 1:220 (Z)
Zespół forum
Reakcje
6.257 39 0
Rozumiem, że brama jest na razie jeszcze nieosadzona. Jeśli tak to do rozważenia czy nie warto idąc w kierunku bardzo wysokiego realizmu w dwóch miejscach przeciąć filarów i następnie skleić - wyszłyby wtedy te linie podziału które widać na zdjęciu historycznym - to wygląda jakby były na siebie postawione w każdym filarze trzy bloki kamienne (betonowe). Na lewym filarze też tablica dodatkowo - z jakim napisem ?

Popieram zmianę czcionki. Co do koloru to bardziej brudny kolor betonu pewnie.

Ogólnie - bardzo fajny motyw. Ja na swojej dioramie portowej też dałem napis nad bramą wjazdową - aczkolwiek był to raczej mój wymysł bo nie znalazłem żadnego zdjęcia, które by to dokumentowało.

Z drobnych, odkrywanych ostatnio rzeczy to w Poznaniu były na terenie portu miejskie hydranty - może we Wrocławiu też gdzieś wypatrzysz (a może już je masz ale ja nie pamiętam...)

Magic

Znany użytkownik
Reakcje
6.076 38 4
Może to się koledze przyda?
Wprawdzie nie widać dokładnie wykończenia tego fontu, pogrzebałem chwilkę w swoich zasobach (w końcu grafik), i znalazłem coś takiego: PORT,
port.jpg

Font którego użyłem to Litoland, po poprawkach, i zapewne można/trzeba go dopracować.
Z pozdrowieniami.
Maciek "Magic"

Kempol

Administrator
Zespół forum
Donator forum
BGM
MSMK
Reakcje
19.208 216 0
Wiadomość z ostatniej chwili:

Przemytnicy zabytkowych pojazdów zatrzymani w Porcie miejskim we Wrocławiu.

Udana wspólna akcja Policji oraz Głównego Inspektora Transportu Drogowego doprowadziła do uniemożliwienia wywozu z naszego kraju zabytkowych egzemplarzy: trzech Syren R20 oraz pięciu Stali 158. Wszystkie pojazdy zostały zabezpieczone i po czynnościach prawno-celnych zostaną przekazane do Muzeum Motoryzacji w Starachowicach. Pojazdy miały zostać wysłane w kontenerach do Kanady, do prywatnego kolekcjonera.
7A3FC0D3-64F0-49EA-B648-3D8A3E1C00A1.jpeg
940613E5-BF2E-4610-A40A-ED287D0D7563.jpeg
7676F58F-A73E-452C-80F6-3FBFE9EBBC61.jpeg
CFAE52EE-9FDB-472A-9612-D07EF69AE465.jpeg
56C710B0-F13A-479C-A6C9-04C1D2A62066.jpeg
71DAC757-3B2F-42EB-964F-E5225AECE06C.jpeg
4F19B4B8-1A5F-4C20-895B-0F693EBB5B53.jpeg
5CF454B5-2867-4AB5-AE6F-ADDC0924C170.jpeg
A0B9C51F-CC4A-4778-A661-772F3C699415.jpeg
2FC22F56-76A1-4266-A397-BDD2A30C9D6A.jpeg

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Buduję makietę 11