• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Port Miejski Wrocław

śledź

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
1.781 61 10
Masz rację. Zgodnie z instrukcją tak właśnie powinno mi to wyjść ;]. Na ten moment mam tylko włożone w ten otwór sprzęgi w czołowinicy. Przy zabawie z drutem postaram się to zrobić tak jak napisałeś.

Zobacz załącznik 919892
Jakbyś Arturze posiadał sprzęgi ze zdjęcia, na którym są podane wymiary to by było zdecydowanie ładniej. Wyglądają interesująco.

OP
OP
Artur

Artur

Bob Budowniczy
Zespół forum
Donator forum
FREMO Polska
MSMK
H0e
Reakcje
7.817 138 3
Ale to są sprzęgi ze zdjęcia właśnie. Jeden tylko trochę krzywo był osadzony jak robiłem zdjęcia.

OP
OP
Artur

Artur

Bob Budowniczy
Zespół forum
Donator forum
FREMO Polska
MSMK
H0e
Reakcje
7.817 138 3
Różnica to ruchome oczko. Kształt sprzęgu jest dokładnie taki sam. Ten element idący do dołu nie zaznaczony możliwe że urwałem przy wycinaniu z odlewu sprzęgu ;/

1663939915082.png

OP
OP
Artur

Artur

Bob Budowniczy
Zespół forum
Donator forum
FREMO Polska
MSMK
H0e
Reakcje
7.817 138 3
Mi się podobają :p bo co teraz napisać ;)
Ale o tych drugich istnieniu nie widziałem :) generalnie stronę producenta poznałem jak przyszła paczka bo kupowałem je na www.fedes.at. Na stronie była informacja że robi je Michael Weinert ale byłem przekonany że to to samo co Weinert Modelbau a tu się okazuje że to zupełnie inna firma.

Co do zderzaków to są od Weinert Modelbau i ja je kupiłem u Karola w DCC24. Na ten moment bardzo mi się podobają. Ale ocenię je jak zamontuję je w kilku wagonach i sprawdzę jak się będą na makiecie zachowywały. Wtedy też jakiś filmik zrobię.

OP
OP
Artur

Artur

Bob Budowniczy
Zespół forum
Donator forum
FREMO Polska
MSMK
H0e
Reakcje
7.817 138 3
Nie bardzo wiem o czym piszesz :) po zagłębieniu listwy w wykuszu. Jest na równo ze ścianą. Do listwy z jednej strony dochodzą drzwi a z drugiej okno ;)

OP
OP
Artur

Artur

Bob Budowniczy
Zespół forum
Donator forum
FREMO Polska
MSMK
H0e
Reakcje
7.817 138 3
Rampa (chwilowo 1) dostała na rant ceownik z blaszki o wymiarach 1x1,5x1 mm. Następnie zrobiłem szablon, wydrukowałem i powycinałem okienka. Szerokość okienka to 4mm. Ceownik pomalowany cały na żółto. Paski potem na czarno. Aerografem bo daje najlepsze efekty mimo że nie cierpię go czyść.

Zostało polakierować jutro wieczorem całość a potem pomalować resztę betonem Falelra i pociągnąć Tamiya DeckTan żeby uzyskać lepszy efekt betonu.

Rampa magazyn 1.jpeg
Rampa magazyn 2.jpeg
Rampa magazyn 3.jpeg

Zdjęcia robione też tylko przy świetle tylko z magazynu.

Rampa magazyn 9.1.jpeg
Rampa magazyn 9.jpeg
Rampa magazyn 8.jpeg
Rampa magazyn 7.jpeg
Rampa magazyn 6.jpeg
Rampa magazyn 5.jpeg

OP
OP
Artur

Artur

Bob Budowniczy
Zespół forum
Donator forum
FREMO Polska
MSMK
H0e
Reakcje
7.817 138 3
Kolejny temat to pomost technologiczny z rurami. Tutaj będzie to albo para, chociaż średnio mnie przekonuje ale kolor rur może taki zostać. Wystarzy dodać białe obręcze.
Bardziej prawdopodobne że pomaluję rury na brązowo i będzie to rurociąg np do ropy. Na końcu pompa, przyłącza i zawory z zegarami.
Średnica rury to 3mm czyli około 25 cm
Powiedzmy że będzie to miejsce gdzie będzie można odbierać ropę z barek zbiornikowców. Na ten moment to tylko przymiarki.

Pomost technologiczny 1.jpeg
Pomost technologiczny 6.jpeg
Pomost technologiczny 4.jpeg
Pomost technologiczny 3.jpeg
Pomost technologiczny 2.jpeg

OP
OP
Artur

Artur

Bob Budowniczy
Zespół forum
Donator forum
FREMO Polska
MSMK
H0e
Reakcje
7.817 138 3
Ostatni temat na dziś to basen portowy. Pewnie jeszcze długo nie wyleje żywicy to postanowiłem zrobić coś co ma udawać taflę wody. Naniosłem ponownie farbę pędzlem ale uklepując ją. To spowodowało że powstały niewielkie wzniesienia. Po wyschnięciu pomalowałem całość Sidoluxem, który to nadał całości połysk. Z daleka będzie to lepiej wyglądało jak wcześniejszy mat.

Woda basen portowy 2.jpeg
Woda basen portowy 3.jpeg
Woda basen portowy 1.jpeg

OP
OP
Artur

Artur

Bob Budowniczy
Zespół forum
Donator forum
FREMO Polska
MSMK
H0e
Reakcje
7.817 138 3
Wody potrzebuję chociaż z 5mm żeby częściowo opony były w wodzie.
Co do ich ilości. Jakiś czas temu napisałem do Juweela prośbę o kupno 600 szt. opon i podałem na zdjęciach o jakie konkretnie mi chodzi.

Odpisali że ok i przysłali opony. Niestety było w paczkach około 4 rodzajów, które posortowałem i tak oto się znalazły na makiecie. Dodam że było też sporo odpadu (ubytki lub zniekształcenia) ale cenowo wyszło korzystnie.

Plamy oleju to dobry pomysł zrobię jakieś próby może fuel stains od Ammo się nada.

Czy rury można kłaść jedne na drugich? Czy powinny być jakieś wyprofilowane dystanse?
Czy w magazynach wykorzystywano parę do ogrzewania? Czy może klasycznie gorącą wodę?

sheriff

Znany użytkownik
Reakcje
535 9 0
Plamy oleju to dobry pomysł zrobię jakieś próby może fuel stains od Ammo się nada.
Obawiam się, że może się nie specjalnie nadać. Pamiętaj, że olej rozlany na wodzie tak specyficznie się mieni. Ale trzymam kciuki za powodzenie tej akcji :D

Czy rury można kłaść jedne na drugich? Czy powinny być jakieś wyprofilowane dystanse?
W zasadzie sam sobie odpowiedziałeś. Dystanse są konieczne, choćby po to aby można było wymienić otulinę rur bez konieczności demontażu całej instalacji (dla rur wymagających termicznej izolacji oczywiście), do antykorozyjnego malowania rur przestrzenie też się przydają zatem, dystanse są jak najbardziej pożądane.

Zdroofka
Andrzej

p.s. z czego te rury zrobiłeś? W jaki sposób je wyginałeś?

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Buduję makietę 11
Buduję makietę 75