• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Diorama Diorama - stary port

Polokowski

Użytkownik
Reakcje
141 0 0
Witam
Swego czasu ukończyłem taki projekcik dioramy Starego Portu - wymiary 26 cm x 62 cm.
Celem było spróbować zrobić wodę z papieru toaletowego i kleju. Udało się całkiem przyzwoicie, a dodatkowo próba zrobienia bruku z gliny samoutwardzalnej. Budynek to magazyn Faller nr. kat. 191795

Być może kilkoro z was (użytkowników-forumowiczów) kojarzy moje prace z grup Facebookowych. Założyłem konto na forum bo organizacja i sortowanie treści na platformie Facebook woła o pomstę do niebios. Dlatego nie będę się tam już tak często udzielał, a przenoszę się na to forum więc jeśli ktokolwiek ma jakiekolwiek pytania to śmiało odpowiem.
Fotki poniżej.
Pozdrawiam
IMG_5596.jpeg
IMG_5602.jpeg
IMG_5618.jpeg

Załączniki

OP
OP
Polokowski
Reakcje
141 0 0
Baaardzo ładna ta diorama, mewy i spatynowane wagony. Proszę zdradzić jak kolega to patynował?
Dzięki wielkie. Co dokładnie opisać ? Wagony czy budynek, bruk ?
Powiem tak szczerze, że bardzo dużo eksperymentuję. Używam dużo washy i suchych pigmentów. Cały czas uczę się i ciągle znajduję coś nowego w internecie. Jak nie nowe farby (odcienie i rodzaje) to jakieś specyficzne techniki jak użycie gąbeczki do nakładania lub jakieś pędzelki. Według niektórych za dużo nakładam tej patyny ale osobiście mieszkam niedaleko firmy która remontuje wagony i widzę bardzo zmęczony tabor :D
Pozdrawiam serdecznie

melonowy

Znany użytkownik
Reakcje
1.981 39 1
Świetnie się prezentuje. Nic na siłę, wszystko zrównoważone. Szczegóły i waloryzacja wszystkiego jak należy.
Tabor świetny, właściwie bez uwag.
Jedyne na co zwróciłem uwagę to teren portu. Mimo świetnej waloryzacji wszystkiego, widzę brak piasku, kurzu, ziemi.
Wszystko wydaje się być takie świecące, niezakurzone i niezapiaszczone.

Zrzut ekranu 2025-03-06 133921.jpg Zrzut ekranu 2025-03-06 134045.jpg

OP
OP
Polokowski
Reakcje
141 0 0
Świetnie się prezentuje. Nic na siłę, wszystko zrównoważone. Szczegóły i waloryzacja wszystkiego jak należy.
Tabor świetny, właściwie bez uwag.
Jedyne na co zwróciłem uwagę to teren portu. Mimo świetnej waloryzacji wszystkiego, widzę brak piasku, kurzu, ziemi.
Wszystko wydaje się być takie świecące, niezakurzone i niezapiaszczone.

Zobacz załącznik 1109133 Zobacz załącznik 1109134
Wielkie dzięki :)
szczerze nie zwróciłem zbytnio uwagi na to. Niby byłem w zeszłym roku w Darłowie. Tam jest taki niewielki port co prawda nie ma kolei w samym porcie ale klimat dość podobny. Po zdjęciach wyszukanych w Internecie też jakoś nie zwróciłem na to uwagi. Ale dzięki za taką uwagę. Postaram się zwrócić na to uwagę w przyszłości. Póki co walczę z zielenią niską na innej dioramie. Moja sadzawka wyzionęła ducha (samoróbka z paletki). Będę musiał tym raz kupić coś firmowego i mocniejszego żeby 12mm trawki stawały dęba bezproblemowo.
Pozdrawiam

Pd5

Znany użytkownik
Reakcje
2.102 24 8
Dzięki wielkie. Co dokładnie opisać ? Wagony czy budynek, bruk ?
Powiem tak szczerze, że bardzo dużo eksperymentuję. Używam dużo washy i suchych pigmentów. Cały czas uczę się i ciągle znajduję coś nowego w internecie. Jak nie nowe farby (odcienie i rodzaje) to jakieś specyficzne techniki jak użycie gąbeczki do nakładania lub jakieś pędzelki. Według niektórych za dużo nakładam tej patyny ale osobiście mieszkam niedaleko firmy która remontuje wagony i widzę bardzo zmęczony tabor :D
Pozdrawiam serdecznie
Zwróciłem uwagę na wagony, a zwłaszcza ich wnętrze (y)

Tempest

Znany użytkownik
Reakcje
713 4 0
polokowski napisał(a):
Założyłem konto na forum bo organizacja i sortowanie treści na platformie Facebook woła o pomstę do niebios.
Nie idź tą drogą, tam nic co się wrzuciło 3 miesiące a może i tygodnie wcześniej znaleźć podobno niepodobna ale to opinia mojej tzw. pociechy bo ja na FB konta nie mam.

A co do dioramy to woda wydaje mi się zbyt pofalowana, w porcie raczej takich fal się nie spotyka.

Chociaż ... w Gdańsku ... pewnie wiało

Gdańsk.jpg

No ale w Kołobrzegu ... bezwietrznie było

Kołobrzeg.jpg

Opony - jak sądzę - będące odbojnikami wyglądają jak podkładki pod śruby, raczej do wymiany aby diorama wyglądała realistycznie.

Świetnie te mewy wyglądają ... czy to "samoróbka" czy jakiś gotowy produkt ?

No ale te szarobure "placki" na bruku to nie wiem co mają przedstawiać ? Czy to jakieś pozostałości asfaltu ? A może betonu ? Bardzo dziwnie to wygląda.

Portowe klimaty bardzo mi się podobają, zapewne jeśli dożyję 200-setki jakąś taką portową dioramkę kiedyś zamodeluję ;)

A gdybyś tak odciął te wodę, dodał kilkanaście centymetrów, zrobił ją od nowa i jakiś stateczek przy nadbrzeżu przycumował to byłby wtedy naprawdę portowy klimat.

Ostatnio edytowane:
OP
OP
Polokowski
Reakcje
141 0 0
Nie idź tą drogą, tam nic co się wrzuciło 3 miesiące a może i tygodnie wcześniej znaleźć podobno niepodobna ale to opinia mojej tzw. pociechy bo ja na FB konta nie mam.

A co do dioramy to woda wydaje mi się zbyt pofalowana, w porcie raczej takich fal się nie spotyka.

Chociaż ... w Gdańsku ... pewnie wiało

Zobacz załącznik 1109197

No ale w Kołobrzegu ... bezwietrznie było

Zobacz załącznik 1109199

Opony - jak sądzę - będące odbojnikami wyglądają jak podkładki pod śruby, raczej do wymiany aby diorama wyglądała realistycznie.

Świetnie te mewy wyglądają ... czy to "samoróbka" czy jakiś gotowy produkt ?

No ale te szarobure "placki" na bruku to nie wiem co mają przedstawiać ? Czy to jakieś pozostałości asfaltu ? A może betonu ? Bardzo dziwnie to wygląda.

Portowe klimaty bardzo mi się podobają, zapewne jeśli dożyję 200-setki jakąś taką portową dioramkę kiedyś zamodeluję ;)

A gdybyś tak odciął te wodę, dodał kilkanaście centymetrów, zrobił ją od nowa i jakiś stateczek przy nadbrzeżu przycumował to byłby wtedy naprawdę portowy klimat.
Dzięki za opinię.
Mewy wykonywał mi kolega z grupy faceookowej. Jest to druk 3D.
Woda no właśnie to kwestia eksperymentu z mojej strony. Takie pierwsze koty za płoty. Sam nie wiedziałem jaki uzyskam efekt - nie wyszło źle. Można uznać, że był wietrzny dzień.
Placki na bruku to asfalt, a raczej łaty asfaltu.
Odnośnie odbojników jest to wężyk gumowy pocięty na kawałki. Jak to mawiają na działo sztuki patrzy się z daleka. Nie miałem jak inaczej ich zrobić to wpadłem na taki właśnie pomysł. Może nie jest ultra realistyczne bo nie widać bieżnika ale imituje wystarczająco dobrze.
Pozdrawiam ;)
Screenshot 2025-03-07 at 08.29.18 AM.png

Tempest

Znany użytkownik
Reakcje
713 4 0
Polokowski napisał(a):
Placki na bruku to asfalt, a raczej łaty asfaltu.
No i się wyjaśniło. 3 lata temu tą drogą ze zdjęcia spacerowałem ale mi nie utkwiło w pamięci to asfaltowe pokrycie,. A dziwne mi się wydawało bo jeśli już asfaltem się pokrywało taki bruk to raczej po całości drogi i potem "placki" bruku raczej wystawały a na Twojej dioramie ten asfalt jest taki "sporadyczny" a bruk dominuje. No ale mogło być tak że łatano zapadnięcia drogi brukowanej.

EDIT

Znalazłem zdjęcie (to tereny stoczni w Gdańsku)

Gdańsk_stocznia.jpg

z prawie że tego samego miejsca zrobione co Twoje.

Może być przydatne gdy ktoś będzie modelował dioramkę zatytułowaną "Obraz nędzy i rozpaczy".:)

Ostatnio edytowane:

parvuselephantus

Aktywny użytkownik
Reakcje
169 15 1
Niesamowity efekt. Naprawdę trudno jest się do czegokolwiek przyczepić! Więc potraktuję to jako prowokację i ćwiczenie dla (ostatnich) szarych komórek:
Wyżej @Tempest już pisał o wietrze w porcie. Dodam, że właśnie konsekwencji mi brakuje: Z jednej strony woda jest typowa dla wietrznego, zimnego dnia. A obok idzie pan z luźno wiszącym fartuchem, trawa stoi prosto, ptaszki tez jakby nie chciały się ukryć przed wietrzyskiem.
Strasznie mi się podoba faktura - co mokre, to jest błyszczące, drewno jest pięknie matowe. Na zdjęciach wygląda to ekstra!

Reakcje
1.237 4 1
Chyba przesadzacie z tym czy mocno wiało czy nie i co ma się dziać dookoła. Tutaj zdjęcie akurat właśnie z Darłówka w zeszłym roku, zero wiatru a mimo wszystko falowanie na wejściu do portu, kadr akurat z filmiku ale nie chce już mi się wycinać fragmentu i wyciszać:
1741356737905.png

parvuselephantus

Aktywny użytkownik
Reakcje
169 15 1
@Akcesoria do makiet - ale to są zupełnie inne fale. Te z filmiku pokazują fale wtórne, porwane, mocno zaokrąglone. Te wyżej są mocno pomarszczone, szerokie charakterystyczne właśnie dla mocnego wiatru/szkwałów.

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Buduję makietę 13
Buduję makietę 1089
Buduję makietę 20
Buduję makietę 49
Buduję makietę 10