• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Polskie pociagi pancerne w okresie 1918-1921

OP
OP
K

kamo115

Pancernik Kamo
Reakcje
2.310 2 0
Witam Panów!
Cieszę się, że temat się podoba i będzie on kontynuowany.
JoncaA napisał(a):
Kamo115 parę miesięcy temu zamieścił zdjęcie wagonu szturmowego z
"Sosnkowskiego" z zapytaniem czy to rosyjskie podwozie. Skąd to
przypuszczenie? - więc pytanie, czy podwozie jest rosyjskie, bardzo mnie
zaintrygowało.
Informację na ten temat zaczerpnąłem ze "starej" publikacji. Zgadzam sie z Panem, że jest to - "standardowe pruskie podwozie o rozstawie osi 8 m". W ostatnim czasie pojawiły się nowe zdjęcia oraz nowe dokumenty w znacznym stopniu "prostujące" niedokładne informacje na ten temat.
Na poczatek pociąg pancerny P.P.15 "Groźny" , w niektórych "starszych" publikacjach określany jako "Groźny I". Został zbudowany w styczniu 1919 roku w Warsztatach Kolejowych w Warszawie. Operował w rejonie Rawy Ruskiej, Włodzimierza Wołyńskiego oraz w rejonie Kowla. Został rozwiązany jesienią 1919 roku.
Pozdrawiam. :)

Załączniki

Rafał G.

Znany użytkownik
Reakcje
3 1 0
Moja przygoda z modelarstwem kolejowym rozpoczęła się na początku 1980 roku. Dostałem wtedy zestaw PIKO Junior. Czemu o tym piszę i to w wątku o pociągach pancernych - ano dlatego, że po kilku latach kiedy ten mój pierwszy zestaw trącił lipą postanowiłem wykorzystać podwozie wagonów i ten mały parowozik do budowy pociągu pancernego Korfanty z Powstania Śląskiego. Już nie pamiętam skąd wtedy zdobyłem fotografię składu tego pociągu ale ogólnie pasował do posiadanych przeze mnie podwozi. Nadwozia wykonywałem z tektury a elementy typu poręcze z drutów. Niestety (to były lata 80 te) nie wpadłem na pomysł aby zrobić jakieś foty z prac a szkoda bo teraz za co się nie wezmę to lipa. Jeśli Koledzy mają jakieś fotografie Korfantego to proszę o zamieszczenie ich w tym wątku.

OP
OP
K

kamo115

Pancernik Kamo
Reakcje
2.310 2 0
Szanowny Panie Rafale!
Znanych jest TYLKO około 20 zdjęć pociągów pancernych III Powstania Śląskiego. Niestety, jak do tej pory nigdzie nie zostało zamieszczone zdjęcie pociągu pancernego numer 1 "Korfanty". >Już nie pamiętam skąd wtedy zdobyłem fotografię składu tego ..<
Proszę sobie przypomnieć, to ważne.
Pozdrawiam. :LOL:

Rafał G.

Znany użytkownik
Reakcje
3 1 0
Usiłuję sięgnąć w głąb swojej pamięci, było takie wydawnictwo II Wojna Światowa i chyba był jeden zeszyt poświęcony Powstaniom m.inn. Śląskiemu i tam chyba :!: było nie tyle zdjęcie co rysunek poglądowy tego pociągu. Ale niestety nie jestem pewien a zeszyty diabli wzięli :twisted:

OP
OP
K

kamo115

Pancernik Kamo
Reakcje
2.310 2 0
Rafał G. napisał(a):
Usiłuję sięgnąć w głąb swojej pamięci, było takie wydawnictwo II Wojna Światowa i chyba był jeden zeszyt poświęcony Powstaniom m.inn. Śląskiemu i tam chyba :!: było nie tyle zdjęcie co rysunek poglądowy tego pociągu. :twisted:
Wszystkie zeszyty mam i jedyne co mi przychodzi do głowy to broszura TBU, Autorstwa Pana Janusza Magnuskiego. Pozdrawiam

Załączniki

Rafał G.

Znany użytkownik
Reakcje
3 1 0
kamo115 napisał(a):
Rafał G. napisał(a):
Usiłuję sięgnąć w głąb swojej pamięci, było takie wydawnictwo II Wojna Światowa i chyba był jeden zeszyt poświęcony Powstaniom m.inn. Śląskiemu i tam chyba :!: było nie tyle zdjęcie co rysunek poglądowy tego pociągu. :twisted:
Wszystkie zeszyty mam i jedyne co mi przychodzi do głowy to broszura TBU, Autorstwa Pana Janusza Magnuskiego. Pozdrawiam
Tak, to była ta publikacja, nie wiem dlaczego skojarzyła mi się z "Korfantym". Moja wina moja wina moja bardzo wielka wina. Ale pamiętam, że model wyszedł mi nawet znośny.

OP
OP
K

kamo115

Pancernik Kamo
Reakcje
2.310 2 0
Z Radomiem jest związany także ciekawy epizod z pociągiem pancernym P.P.21 "Pierwszy Marszałek Polski, Piłsudski" -( szeroki). Mianowicie w tutejszych Warsztatach Kolejowych przerobiono podwozie kolejowe wagonów artyleryjskich z szerokiego na normalne ( europejskie).
Podczas polskiej ofensywy w 1920 roku na Ukrainie został zdobyty sowiecki nowoczesny szeroki pociąg pancerny. Na cześć zdobywców pociągu otrzymał nazwę "Strzelec Kresowy 13 Dywizji Piechoty", a następnie nową nazwę "Pierwszy Marszałek Polski, Piłsudski".
Pozdrawiam :?

Załączniki

OP
OP
K

kamo115

Pancernik Kamo
Reakcje
2.310 2 0
Wnętrze sowieckiego pociągu pancernego. Serię podobnych pociągów pancernych ( około 20 egzemplarzy ) zbudowano w Zakładach Sormowskich w Niżnym Nowogorodzie.
W polskich rękach jako "Strzelec Kresowy"/"Pierwszy Marszałek Polski".

Załączniki

Rafał G.

Znany użytkownik
Reakcje
3 1 0
kamo115 napisał(a):
Z Radomiem jest związany także ciekawy epizod z pociągiem pancernym P.P.21 "Pierwszy Marszałek Polski, Piłsudski" -( szeroki). Mianowicie w tutejszych Warsztatach Kolejowych przerobiono podwozie kolejowe wagonów artyleryjskich z szerokiego na normalne ( europejskie).
Podczas polskiej ofensywy w 1920 roku na Ukrainie został zdobyty sowiecki nowoczesny szeroki pociąg pancerny. Na cześć zdobywców pociągu otrzymał nazwę "Strzelec Kresowy 13 Dywizji Piechoty", a następnie nową nazwę "Pierwszy Marszałek Polski, Piłsudski".
Pozdrawiam :?
Dziękuję Ci za tą informację - nie wiedziałem o tym a miałem praktyki zawodowe w tych Warsztatach Kolejowych (ZNTK Radom) w późnych latach 80 tych będąc uczniem Technikum Mechanicznego. Te Warsztaty istnieją do dziś i mają się całkiem dobrze jak na ówczesne czasy.

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.498 512 30
kamo115 napisał(a):
Wszystkie zeszyty mam i jedyne co mi przychodzi do głowy to broszura TBU, Autorstwa Pana Janusza Magnuskiego.
Nigdy się specjalnie nie interesowałem techniką wojskową, ale zwłaszcza dawniej, cokolwiek na temat kolejnictwa wpadło w ręce, to się brało. Stąd też kupiłem kiedyś broszurę autorstwa także Janusza Magnuskiego Pociąg pancerny "Śmiały" w trzech wojnach. Wydane to było w 1996 roku przez warszawskie wydawnictwo PELTA. Jak będę miał chwilę czasu, to wrzucę skan okładki.

OP
OP
K

kamo115

Pancernik Kamo
Reakcje
2.310 2 0
Panie Rafale G. - Proszę o zamieszczenie współczesnego zdjęcia ZNTK- Radom. A moze istnieje jeszcze "Izba tradycji "???
Panie Andrzeju -dziękuję.
I kolejna "Biała plama" - zdobyty 1 maja 1920 roku pod Kijowem sowiecki szeroki pociąg pancerny. Otrzymał on polską nazwę "Postrach Nr 2". Nic więcej na jego temat nie wiadomo, mimo upływu ponad 90 lat!
Pozdrawiam.

Załączniki

OP
OP
K

kamo115

Pancernik Kamo
Reakcje
2.310 2 0
Podczas polskiej ofensywy na Wieńszczyźnie wiosną 1919 roku zdobyto sowiecki szeroki tabor bojowy.Zestawiono z niego 2 polskie szerokie improwizowane pociagi pancerne o następujacych nazwach: "Suwalczyk nr 1" i "Suwalczyk nr 2". Z obu jednostek utworzono następnie P.P.19 "Śmiały-szeroki". Ten szeroki pociag pancerny- P.P.19 "Śmiały -szeroki" istniał do maja 1920 roku. A jak wyglądały PP: "Suwalczyk nr 1 i nr 2" ??

Załączniki

ST44-613

Ostrzeżony
Reakcje
1 0 0
kamo115 napisał(a):
Fotka fajna, ale to już nie ta bajka. To jeden z niemieckich improwizowanych pociągów pancernych z początkowego okresu walk na froncie wschodnim w okresie II wojny swiatowej. Zwraca uwagę wagon szturmowy austro-węgierskiego pochodzenia (trzeci w kolejności na zdjęciu za zmodyfikowanymi platformami z czołgami szybkimi BT-7 (druga z nich to tak zwany "Jagdwagen" dla grupy wsparcia ogniowego pododdziału desantowego).

Pozdrawiam

Jeż Jerzy

P.S. Zdjęcie zostało opublikowane w książce Sawodnego, wraz z bardziej pełnymi danymi dotyczącymi tego pociągu i jego składu.