• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Poradnik Polskie latarnie polskich producentów - przegląd

OP
OP
bstok70

bstok70

Znany użytkownik
MSMK
PGM
Reakcje
1.553 34 1
Witam :D . Nowe oprawy na stacji Popowów Fabryczny - niestety świecą tak fajnie mocno, że zdjęcia nie wyglądają zbyt ciekawie. Inne ujęcia zamieszczę w wątkach na "Martelu", "Stacja PF" i "Sieci Trakcyjna" ale to później (wieczorem) Wnioski: OMKIA - PANY ;) No niechby ten maszt oświetleniowy zrobili i znaki podświetlane i "łezkę" i...i..

Załączniki

enek

Użytkownik
Reakcje
89 3 4
tkarkady napisał(a):
Cennik. Cennik Omkia.pdf [62.84 KiB]
Ten cennik już nieaktualny. Złożyłem teraz zamówienie. :D
Ceny mają teraz takie.
- lampa z jedną oprawą 16zł
- z dwiema 20zł
- naścienna 9zł
- podwieszana pod wiaty 9zł
Podoba mi się, że mają tak uproszczone. Niema znaczenia jaki słup czy oprawę wybieramy.

marekw111

Znany użytkownik
Reakcje
2 0 0
bstok70 napisał(a):
Witam :D . Nowe oprawy na stacji Popowów Fabryczny - niestety świecą tak fajnie mocno, że zdjęcia nie wyglądają zbyt ciekawie.
Jeśli podałeś prąd 16V to tak bedą świecić,ja dałem 8V gdzie na diodę idzie 1,5V i jest super.(fotka na mojej stronce)
bstok70 napisał(a):
OMKIA - PANY ;) No niechby ten maszt oświetleniowy zrobili i znaki podświetlane i "łezkę" i...i..
No to pomóżmy chłopakom,dawajcie plany ,fotki,szkice,wymiary,a maszt oświetleniowy jak w banku,gwarantuje wam że nie dość dobrej ceny to i jakość wykonania będzie super.

zbych

Aktywny użytkownik
Reakcje
1 0 0
bstok70 napisał(a):
- niestety świecą tak fajnie mocno, że zdjęcia nie wyglądają zbyt ciekawie.
Panowie, bez przesady z tą jasnością. W PRL-u nie panowały ciemności. Oświetlenie jarzeniowe
i rtęciowe potrafiło dobrze dawać po oczach. Wszystko zależało od mocy źródła światła jakie było
założone w lampach ulicznych tudzież kolejowych. Wartości były bardzo zróżnicowane od 150W
w zwyższ. Przykłady z miasta i kolei ( sieć ) 8)

Załączniki

gbbsoft

Aktywny użytkownik
Reakcje
11 0 0
zbych napisał(a):
gbbsoft napisał(a):
A właśnie, że było bardziej szaro... :D
Młody jesteś ;) ( bez obrazy ) i nie pamiętasz. W każdym dużym mieście była masa kolorowych neonów i podświetlanych znaków drogowych, również w Warszawie gdzie mieszkasz. ;)
Już dawno nikt mi takiego komplementu nie rzucił... Już nie taki młody... 8)

Pamiętam doskonale te neony, które pokazujesz na fotkach.
Ale to było tylko światełko w mrocznym tunelu...

Pamiętam, jak w tamtych czasach wyjechaliśmy do Szwajcarii. Po kilku godzinach bolały nas oczy od ilości świateł i mnogości kolorów. W Polsce było wtedy po prostu szaro...

zbych

Aktywny użytkownik
Reakcje
1 0 0
gbbsoft napisał(a):
Pamiętam, jak w tamtych czasach wyjechaliśmy do Szwajcarii. Po kilku godzinach bolały nas oczy od ilości świateł i mnogości kolorów. W Polsce było wtedy po prostu szaro...
Masz racje. Porównując do zachodu, faktycznie było ciemniej. Przekonałem się o tym na sympozjum naukowym 1972r. w Londynie. ;)