• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Poradnik Polskie latarnie polskich producentów - przegląd

OP
OP
bstok70

bstok70

Znany użytkownik
MSMK
PGM
Reakcje
1.553 34 1
:D Przepraszam, że nie wiem co odpisać na Twoje pytanie - ja robię to na oko ;) Ale (o czym wyżej) najważnejsze aby nie za płytko i jeszcze aby z malym luzikiem na przewody ;)

Zbyszek

Znany użytkownik
Reakcje
931 79 5
Na logikę biorąc, to te otwory w słupie są po to by energetyk mógł na słup wejść, czyli chyba tak, by się nie wdrapywał do pierwszego otworu po drabinie. ;)

strzelec

Użytkownik
Reakcje
0 0 0
waldek napisał(a):
Kupiłem lampy żn omawianego tu szeroko producenta. Niech mi ktoś podpowie jak głęboko muszę wpuścić w makietę te słupy, aby było zgodne z rzeczywistością.
Według danych technicznych, słupy ŻN wkopuje się na głębokość 2m.
W przypadku modelu łatwo można przeliczyć na skalę 8)

misiek57

Aktywny użytkownik
Reakcje
329 2 2
strzelec napisał(a):
Według danych technicznych, słupy ŻN wkopuje się na głębokość 2m.
W przypadku modelu łatwo można przeliczyć na skalę 8)
Dokładnie tak. 8) Celem wyjaśnienia nadmienię jeszcze o co chodzi w wysokościach słupów ŻN.
Liczone jest to w następujący sposób. Przykładowo cały słup liczy sobie 12m, ale po osadzeniu
czy wkopaniu jak kto woli, będzie miał wysokość 10m. Jeśli ma 10m to nad ziemię wystaje 8m itd.

tkarkady

Znany użytkownik
Reakcje
806 0 0
Popełniłem takie oto 3 lampy , kompilacja Omkia/Auhagen , odpowiedniom : wysięgnik z oprawą /słup z podporą.
Taka improwizacja z pamięci bo gdzieś to widziałem ale nie mogę sobie przypomnieć gdzie .
Wyprodukowałem też całą gromadę latarni do oświetlenia końca pociągu , na zdjęciu kilka z nich w towarzystwie ludka H0 ( nie znalazłem zapałki ).
1.JPG
2.JPG

tkarkady

Znany użytkownik
Reakcje
806 0 0
Zrobiłem je z materiałów "zalegających" od dłuższego czasu. Lampy miały być zamontowane na budynkach lokomotywowni ale zrezygnowałem z nich na rzecz okrągłych kloszy typu Kluba. Słupy też mi zostały po montażu lini lelegraficznej . Lampy mają całkowitą wysokość 77mm co daje 6,7m , może i trochę mało ale gdzieś na terenie lokomotywowni w zakamarkach makiety.....;)

O

OMKIA

Gość
Popełniłem takie oto 3 lampy , kompilacja Omkia/Auhagen , odpowiednio : wysięgnik z oprawą /słup z podporą.
Taka improwizacja z pamięci bo gdzieś to widziałem ale nie mogę sobie przypomnieć gdzie.
Ciekawa kompozycja 36_2_25.gif Czujemy się zaszczyceni wisząc na produkcje
tak znamienitej firmy jak Auhagen 36_2_26.gif

mały65

Użytkownik
Reakcje
21 1 2
Popełniłem takie oto 3 lampy , kompilacja Omkia/Auhagen , odpowiedniom : wysięgnik z oprawą /słup z podporą.
A propos wszelkich przeróbek gotowych produktów. Ze względu na zbyt grube paluchy i możliwość uszkodzenia
wysłałem do Omki kilka lamp Kluby celem przeróbki oświetlenia żarówkowego na LED SMD. W piątek otrzymałem gotowe. Efekt niesamowity
.
Źródło światła nareszcie jest proporcjonalne do oprawki. Zastosowana Leda doskonale imituje żarówkę.
Gdyby ktoś borykał się z tym problemem to polecam.

Prezentuję na fotkach jak wygląda zmiana; pierwsza oryginalna Kluby, następne już po przeróbce.

Kluba.jpg

Obraz 002.jpg

Obraz 003.jpg

tkarkady

Znany użytkownik
Reakcje
806 0 0
Przeróbki nie są konieczne , chyba że to były jakieś stare lampy .
U Z.Kluby można zamówić lampy z tym okrągłym kloszem i LED'em mimo że nie ma ich w oficjalnej ofercie ;)

mały65

Użytkownik
Reakcje
21 1 2
Przeróbki nie są konieczne , chyba że to były jakieś stare lampy .
U Z.Kluby można zamówić lampy z tym okrągłym kloszem i LED'em mimo że nie ma ich w oficjalnej ofercie ;)
Fakt, kupione były jakiś czas temu. Jeśli na dzień dzisiejszy pan Zbyszek zakłada LEDY do okrągłych opraw , to taka
informacja powinna się znaleźć na jego stronie ;)

paziu1000000

Znany użytkownik
MSMK
Producent
Reakcje
128 3 0
OP
OP
bstok70

bstok70

Znany użytkownik
MSMK
PGM
Reakcje
1.553 34 1
Po zimie.JPG
Po zimie 2.JPG
Po prostowaniu i luzowaniu1.JPG
Po prostowaniu i luzowaniu 2.JPG
Przygaszony wydarzeniami (chodzi mi o tragiczny wypadek) poszedłem na strych popatrzeć na pociągi. Przy okazji zobaczyłem jak wyglądają "wygięte latarnie". Zima minęła i przewody stały się luźniejsze. Wyprostowały się też słupy, aczkolwiek długo działające siły zginające były powodem, że nie powróciły zupełnie do pionu. Wystarczyło jednak je poodginać i w końcu są proste. W jednej latarni udało mi się podciągnąć tę rurkę w której biegną przewody i teraz będzie miała tyle luzu, że żaden mróz już nie będzie groźny. Mimo wszelkich wątpliwości Kolegów nadal wydaje mi się, że winowajcą były warunki atmosferyczne i zbyt płytkie osadzenie latarni i przez to unieruchomienie przewodów biegnących w rurkach.

marekw111

Znany użytkownik
Reakcje
2 0 0
Super że wróciło wszystko do normy,szkoda trochę takiej makiety trzymać w takich warunkach,ale z pewnością masz mało miejsca,więc trzymasz tam gdzie możesz. Powodzenia!!! ;)

patryk70

Aktywny użytkownik
Reakcje
119 0 0
Różne już się nam trafiały ciekawostki do obejrzenia i opisania.
Myślałem, że nic nie jest mnie wstanie zaskoczyć. A jednak! :eek:
Napotkałem to coś w Allegro.

http://allegro.pl/latarnie-peronowe-2x-led-i2195568565.html
http://allegro.pl/latarenki-pojedyncze-i2195568566.html

2195568565.jpg
2195568566.jpg

Ja rozumiem chęć tworzenia jakiś dzieł modelarskich i nieodpartą wolę
pochwalenia się a nawet sprzedaży. Ale na miłość Boską jeśli deklarujemy
sprzedaż oraz produkcję masową jak wynika z opisu. To należy solidnie
popracować nad dokładnością i skalą. Jeśli nie z szacunku do własnej pracy
to chociaż dla innych ceniących gust i estetykę.