• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Poradnik Polskie latarnie polskich producentów - przegląd

tkarkady

Znany użytkownik
Reakcje
806 0 0
zbych napisał(a):
Bez znajomości (wtyczek) czy też bezpośredniego dostępu niema prawie szans.
To dzisiaj niestety też za mało , i wtyczki i znajomości w odpowiednich miejscach to nawet mam (adekwatne do omawianego tematu ). Już dawno nie ma tych firm albo zostały tylko nazwy , nie ma tych ludzi i ich projektów z "tamtych" lat . :( . Niemal wszystko gdzieś przepadło , diabli wiedzą gdzie. Może są gdzieś jakieś archiwa w których to wszytko leży , ale szukanie i dochodzenie do tego , nie..... nie w tym przypadku. ;)

zbych

Aktywny użytkownik
Reakcje
1 0 0
tkarkady napisał(a):
To dzisiaj niestety też za mało , i wtyczki i znajomości w odpowiednich miejscach to nawet mam (adekwatne do omawianego tematu ). Już dawno nie ma tych firm albo zostały tylko nazwy , nie ma tych ludzi i ich projektów z "tamtych" lat . :( . Niemal wszystko gdzieś przepadło , diabli wiedzą gdzie. Może są gdzieś jakieś archiwa w których to wszytko leży , ale szukanie i dochodzenie do tego , nie..... nie w tym przypadku. ;)
Dokładnie trafiłeś w sedno sprawy ;)

benek

Ostrzeżony
Reakcje
60 0 1
tkarkady napisał(a):
zbych napisał(a):
Bez znajomości (wtyczek) czy też bezpośredniego dostępu niema prawie szans.
Tak właśnie ugrzęzłem i poległem w swoich poszukiwaniach :?

Reakcje
0 0 0
Tym kolegom którzy montowali już lampy Kluby I OMKIA, chciałem zadać pytanie. Czy w przypadku
słupów ŻN obu marek, występują jakieś istotne problemy podczas montażu. :roll:

Załączniki

Reakcje
99 4 2
waldek napisał(a):
Tym kolegom którzy montowali już lampy Kluby I OMKIA, chciałem zadać pytanie. Czy w przypadku słupów ŻN obu marek, występują jakieś istotne problemy podczas montażu. :roll:
Nie wiem jak jest w przypadku Kluby, ale OMKIA nie sprawiała kłopotów z ŻN oraz wersją lamp teleskopowych. ;)

misiek57

Aktywny użytkownik
Reakcje
329 2 2
misiek57 napisał(a):
Napisane: 22 cze 2010, o 10:50
O właśnie :D Mnie się marzy i tu ukłon w stronę OMKI jeśli nas czytają, aby w swojej produkcji uwzględnili ten wariant. :D
Wracam do mojego starego postu ponieważ chłopaki z OMKIA spełnili moje marzenie. Wreszcie i nareszcie wypuścili model lampy z montowanym wysięgnikiem od czoła :D

Załączniki

• 38,1 KB Wyświetleń: 343
  • 30 KB Wyświetleń: 344

zbych

Aktywny użytkownik
Reakcje
1 0 0
misiek57 napisał(a):
Wracam do mojego starego postu ponieważ chłopaki z OMKIA spełnili moje marzenie. Wreszcie i nareszcie wypuścili model lampy z montowanym wysięgnikiem od czoła :D
Nie zapominaj Marian o mnie :p Mnie się też to marzyło. Oczekuję od OMKIA tego wykonania w TT. :D

patryk70

Aktywny użytkownik
Reakcje
119 0 0
misiek57 napisał(a):
Albo mi się wydaje albo firma poprawiła sposób fotografowania. Fotki są zdecydowanie lepsze i wyraźniejsze ;)

Załączniki

• 16,2 KB Wyświetleń: 936

patryk70

Aktywny użytkownik
Reakcje
119 0 0
Miałem przyjemność bycia przelotem na targach w Lipsku. Piszę o tym nie dlatego, żeby chwalić się swoją bytnością. Chciałem podzielić się swoją refleksją w związku z tym co zobaczyłem i usłyszałem przy stanowisku firmy MBR. Producenci drzewek zaprezentowali swój produkt na makiecie w pełnej krasie. Pięknie skomponowana całość wraz z sielskim widoczkiem polskiej wsi wprawiała zwiedzających w zrozumiały zachwyt. Były oczywiście pytania dotyczące rzecz jasna produktu MBR, ale też kilku lamp stojących skromnie w śród bujnej zieleni. Ich charakterystyczny wygląd i szczegółowość odwzorowania oprawy oraz słupa ŻN przyciągały uwagę. Ale zarazem demaskowały niewiedzę ( Niemcom się nie dziwię). I tu moja refleksja. Jak mało znane są produkty polskich wytwórców modeli w śród dość licznie przybyłej rzeszy polskich modelarzy. Zdziwienie ogarniało pytających że to nie dzieło Kluby tylko jakieś OMKIA ( dotyczy lamp). Ci co słyszeli lecz dopiero teraz mieli okazję naocznie zobaczyć byli pełni uznania. Wyrażali swoje zaskoczenie szczegółowym wykonaniem, jakością oraz niską ceną. Większość przybyłych modelarzy znam z forum i osobiście. Aż dziw bierze, forumowicze którzy niemal codziennie przeglądają, biorą czynny udział w forum nie mają bladego pojęcia co tak naprawdę dzieje się w rodzimym modelarstwie. I nie dotyczy to tylko oświetlenia makiet, ale też wytwórców naszego taboru i innych akcesoriów. Nawet MBR dotknęła podobna sytuacja. Ogólnie uważa się że tylko Kobza wykonuje drzewka. Reasumując do pełni szczęścia i choć namiastki wiedzy, tak naprawdę należałoby dokładnie i od początku czytać posty, które poruszają tematy twórców polskiego modelarstwa.

Reakcje
99 4 2
patryk70 napisał(a):
Aż dziw bierze, forumowicze którzy niemal codziennie przeglądają, biorą czynny udział w forum nie mają bladego pojęcia co tak naprawdę dzieje się w rodzimym modelarstwie. I nie dotyczy to tylko oświetlenia makiet, ale też wytwórców naszego taboru i innych akcesoriów. Nawet MBR dotknęła podobna sytuacja. Ogólnie uważa się że tylko Kobza wykonuje drzewka. Reasumując do pełni szczęścia i choć namiastki wiedzy, tak naprawdę należałoby dokładnie i od początku czytać posty, które poruszają tematy twórców polskiego modelarstwa.
Zgadzam się z tobą w 100%. Wiem co piszę, sam kiedyś czytałem wątki po łepkach {czytaj tylko końcówki } :oops: Szybko się jednak zorientowałem że nie tędy droga.

Reakcje
60 0 1
Patryku bardzo trafnie to wszystko ująłeś o wiedzy i nie wiedzy. Twój post pasowałby jeszcze do wątku Lipska 2011, ale znalazłem tam odnośnik do tej strony więc nie ma problemu ;)