• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Poradnik Polskie latarnie polskich producentów - przegląd

enek

Użytkownik
Reakcje
89 3 4
tomlok napisał(a):
Oczywiście masz na myśli tylko lampy? :D
No jasne. Lampy traktuję na równi z sygnalizacją, semaforami itp. jako produkt finalny. 8) Nie przewiduję dłubania w takich elementach, wolę ten czas poświęcić na klejenie domków. :D

misiek57

Aktywny użytkownik
Reakcje
329 2 2
enek napisał(a):
No jasne. Lampy traktuję na równi z sygnalizacją, semaforami itp. jako produkt finalny. 8) Nie przewiduję dłubania w takich elementach, wolę ten czas poświęcić na klejenie domków. :D
Czasami, " dłubanie " w/w produktach też się przydaje. Nabywa się większej wprawy i trenuje precyzję ;)

enek

Użytkownik
Reakcje
89 3 4
misiek57 napisał(a):
Czasami, " dłubanie " w/w produktach też się przydaje. Nabywa się większej wprawy i trenuje precyzję ;)
Jak się nie ma wprawy tak jak ja, to można łatwo schrzanić towar. :roll: Więc nadal będę się upierać przy elektrycznych gotowcach. :D

OP
OP
bstok70

bstok70

Znany użytkownik
MSMK
PGM
Reakcje
1.553 34 1
:D Z okazji nadejścia dolstawy słupów OMKII kilka zdjęć. Uważam, że jeżeli chodzi o oświetlenie, to są najlepsi.

Załączniki

waldek

Użytkownik
Reakcje
0 0 0
bstok70 napisał(a):
:D Z okazji nadejścia dolstawy słupów OMKII kilka zdjęć.
Foty są świetne, ale mam jedną uwagę dotyczącą pisowni nazwy OMKIA. Nazwa firmy, a zarazem skrót „ Oświetlenie Makiet Kolejowych I Architektonicznych ”. Jako taki nie podlega odmianie typu: OMKII, OMKIE itp. Również nie piszemy małą literą np. Omkia tylko dużymi literami cały wyraz. Mam nadzieję, że ta uwaga kolego bstok70 cię nie uraziła. Co prawda jestem świeży na tym forum, ale od dawna zagorzałym fanem twoich prac. :D

tomlok

Użytkownik
Reakcje
78 2 1
waldek napisał(a):
Uważam, że co złożył człowiek, to człowiek rozłoży i poskłada z powrotem. ;)
Byle nie tak jak ruski zegarmistrz. Co do naprawy rozłożył na części zegarek naręczny, a po złożeniu starczyło jeszcze elementów na budzik. :p

enek

Użytkownik
Reakcje
89 3 4
bstok70 napisał(a):
:D Z okazji nadejścia dolstawy słupów OMKII kilka zdjęć. Uważam, że jeżeli chodzi o oświetlenie, to są najlepsi.
Klimacik jest super. :D Bardzo realistyczne. :D Mam nadzieję, że masz więcej tych lamp, to będzie więcej fotek. :p

OP
OP
bstok70

bstok70

Znany użytkownik
MSMK
PGM
Reakcje
1.553 34 1
Witam :D . Dziękuję za miłe słowa. Słupów lamp i latarni OMKIA mam dużo. Mam tylko kłopot z ich podłączaniem. Te przewody grubości włosa powodują, że często je przerywam, a później nie umiem zdjąć izolacji (brakuje mi mikrotonu :roll: ) Grube te paluchy mam, no ale jak ktoś się żywi tłuszczem i cuksami to niech nie marudzi.
waldek napisał(a):
Mam nadzieję, że ta uwaga kolego bstok70 cię nie uraziła
Carramba! To dopiero musiałbym być kartoflem, gdybym się czuł urażony jak mi ktoś zwraca uwagę i na dodatek ma rację. Przepraszam za ten szkolny błąd :oops: .

zbych

Aktywny użytkownik
Reakcje
1 0 0
bstok70 napisał(a):
Mam tylko kłopot z ich podłączaniem. Te przewody grubości włosa powodują, że często je przerywam, a później nie umiem zdjąć izolacji .
Żaden kłopot. ;) Nabierasz na czubek grotu lutownicy cyny, następnie maczasz w paście do lutowania i przeciągasz powoli po przewodzie. Warstwa izolacji idealnie schodzi. 8)

piotr66

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
1.859 32 2
Oświetlenie super, zdjęcia również, miłosię ogląda.
Trochę poza tematem
waldek napisał(a):
Foty są świetne, ale mam jedną uwagę dotyczącą pisowni nazwy OMKIA. Nazwa firmy, a zarazem skrót „ Oświetlenie Makiet Kolejowych I Architektonicznych ”. Jako taki nie podlega odmianie typu: OMKII, OMKIE itp.
Waldek, a jak się to ma do zasady że w j. polskim wszystkie nazwy się odmienia? Często się zdarza że piszący nie odmieniają bo się boja że dziwnie zabrzmi. Moim zdaniem niesłusznie.

waldek

Użytkownik
Reakcje
0 0 0
piotr66 napisał(a):
Oświetlenie super, zdjęcia również, miłosię ogląda.
Trochę poza tematem
Waldek, a jak się to ma do zasady że w j. polskim wszystkie nazwy się odmienia? Często się zdarza że piszący nie odmieniają bo się boja że dziwnie zabrzmi. Moim zdaniem niesłusznie.
Poza tematem
Czasami należy posługiwać się zdrowym rozsądkiem ;) Jeśli odmienimy OMKIA na OMKII to chcąc dociec co oznacza skrót, wyjdzie nam paranoja typu; Oświetlenie Makiet Kolejowych I I - no właśnie co dalej. W przypadku końcówki E ( OMKIE ) też wychodzi brak końcowego określenia skrótu. Inaczej miałaby się rzecz, gdyby OMKIA była nazwą własną firmy, pisana w takiej formie Omkia. W tedy możemy odmieniać ile nam się podoba. ;)

piotr66

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
1.859 32 2
Jeśli chodzi o te skróty, które notabene również są nazwami własnymi, to często nie wiemy czy to jeszcze skrót czy już nazwa-słowo. N.p. Fiat to tez był skrót, czy MAN . Mieszkam przy fabryce MANa i mówi się tu pracuję w MANie a nie w MAN. A o jaką firmę chodzi to wiemy już z kontekstu.