• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Poradnik Polskie latarnie polskich producentów - przegląd

enek

Użytkownik
Reakcje
89 3 4
Adam-H0 napisał(a):
OMKIA robi realizm, a to jest w budowie chyba najważniejsze
Bardzo ważne, ale nie wszystkie szczegóły da się odtworzyć. Na pewno panowie z powyższej firmy, borykają się też z tym problemem :roll:

E

e-lektryk

Gość
bstok70 napisał(a):
Witam :D . Zdjęcie do tekstu powyżej. Szaro-niebieska = OMKIA, zielona = KLUBA. No i zgodnie z tradycją: fatalnie ciemne zdjęcia - przepraszam :oops:
Zastosuj dłuższy czas naświetlania albo rozjaśnij programem do obróbki zdjęć o tak na przykład:

Załączniki

OP
OP
bstok70

bstok70

Znany użytkownik
MSMK
PGM
Reakcje
1.553 34 1
Witam :D . Zdjęcia robię komórką :oops: , natomiast nie mam programu do rozjaśniania zdjęć, komputer jest służbowy i za bardzo nie mogę nań ściągać niestandardowe programy. Komputer domowy jest całkowice zaanektowany przez starszą Córkę :roll: Ale dziękuję za radę. Ostatnie zdjęcia już są chyba lepsze, bo robię je za dnia.

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.999 531 30
Jeśli Kolega używa MS Office (a jest to zwykle standardowe wyposażenie biurowych komputerów), to jednym z jego elementów jest Picture Manager, w którym można dokonywać podstawowych zabiegów na obrazach, np. zmieniać jasność i kontrast, przycinać, zmieniać wielkość itp. Nie trzeba więc instalować żadnych dodatkowych programów. Na moje skromne potrzeby Picture Manager całkowicie wystarcza.

gbbsoft

Aktywny użytkownik
Reakcje
11 0 0
Andrzej Harassek napisał(a):
Jeśli Kolega używa MS Office (a jest to zwykle standardowe wyposażenie biurowych komputerów), to jednym z jego elementów jest Picture Manager, w którym można dokonywać podstawowych zabiegów na obrazach, np. zmieniać jasność i kontrast, przycinać, zmieniać wielkość itp. Nie trzeba więc instalować żadnych dodatkowych programów. Na moje skromne potrzeby Picture Manager całkowicie wystarcza.
Dla mnie też - polecam... :D

patryk70

Aktywny użytkownik
Reakcje
119 0 0
tomlok napisał(a):
Mam pytanie, czy w obu tych lampach ostatni dolny segment nie jest za długi?
Przecież w realu są krótsze :roll:
Wiem o co ci chodzi. Po dokładnych pomiarach lampy OMKI dopiero załapałem 8) Oni wykonują cały wymiar słupa, czyli od dołu ( to co się zakopuje) do czubka. Jeśli więc sam słup będzie np. 10m taki będzie pomniejszony model. Teraz do tej wysokości dokładamy jeszcze np. 1,5m lub 2m wysięgnik z oprawą i mamy model oryginału. Montując lampę w podłożu sami już regulujemy wysokość dolnego segmentu, a że w rzeczywistości słupy są wkopywane na różne głębokości, mamy więc szerokie pole do popisu. ;)

Załączniki

tomlok

Użytkownik
Reakcje
78 2 1
patryk70 napisał(a):
Wiem o co ci chodzi. Po dokładnych pomiarach lampy OMKI dopiero załapałem 8) Oni wykonują cały wymiar słupa, czyli od dołu ( to co się zakopuje) do czubka. Jeśli więc sam słup będzie np. 10m taki będzie pomniejszony model. Teraz do tej wysokości dokładamy jeszcze np. 1,5m lub 2m wysięgnik z oprawą i mamy model oryginału. Montując lampę w podłożu sami już regulujemy wysokość dolnego segmentu, a że w rzeczywistości słupy są wkopywane na różne głębokości, mamy więc szerokie pole do popisu. ;)
Wszystko już jasne, dzięki :D

przemo92

Nowy użytkownik
Reakcje
42 0 0
Witajcie!
Poszukuję latarń, które wpisywały by się w końcówkę lat 80, a początek 90, czyli bardziej w V epoce. Przeglądałem oferty różnych producentów, ale nie znalazłem nic odpowiedniego dla siebie. Nie wiem, może po prostu się nie znam. Dodam, że nabardziej pasowało by mi zółtawe światło (mam nadzieję, że wiecie o co chodzi;). Poszukuję ich do oświetlenia swojego parkingu w 1:87 (niestety jestem bardziej "samochodziarzem" niż kolejarzem, dlatego też wybaczcie moją niewiedzę. ;)

Z góry dziękuje za wszelką pomoc, pozdrawiam Przemek.

OP
OP
bstok70

bstok70

Znany użytkownik
MSMK
PGM
Reakcje
1.553 34 1
Witam :D samochodziarza :D Jak już kiedyś pisałem oryginalna żarówka sodowa z lat 80 tych jest zbyt długa aby zmieścić się w oprawę trapezową (czyli taką jak na fotce kilka postów wcześniej). Natomiast co najmniej od 2000r są dostępne żarówki sodowe 70W na napięcie 220V oraz sodowe wielkości dawnych rtęciowych i żarowo-rtęciowych (jeżeli bardzo Ci zależy to wyciągnę taką ze schowka i zmierzę). Te świecą na pomarańczowo. A teraz wnioski z tego mojego smęcenia: jeżeli muszą to być lata 80 te to zarówno OMKIA jak i KLUBA mają w ofercie oprawy do klasycznych żarówek sodowych długich, u KLUBY są bez klosza, u OMKII jest imitacja klosza, ale jest lekko pomarańczowa. Perfekcyjne oprawy trapezowe OMKII pasują do wszystkich epok, gdyż były i w latach 80 i są do dziś, ale wymuszają światło białe jeżeli są to lata 80 i 90. Wybór należy do Ciebie.

PS Zależy też trochę od tego w której części Polski osadzony będzie Twój parking w latach 80 tych (a nawet 90 tych). Na południu (np w Rzeszowie -ważnym drogowym węźle komunikacyjnym) od początku stosowano żarówki sodowe, natomiast np w Białymstoku, przez długie lata ulice były oświetlane żarówkami rtęciowymi (białymi) a tylko przejścia dla pieszych sodowymi (pomarańczowymi). Za to w Białymstoku wyjątkowo długo utrzymały się podświetlane znaki drogowe gdyż nowe (odblaskowe) przyszły bardzo późno. Czyli coś za coś ;)

PS2 tomloku na pierwszej stronie tego wątku (pod koniec strony) są zdjęcia nocne specjalnie w zimowej scenerii, aby było widać kształt snopu światła

zbych

Aktywny użytkownik
Reakcje
1 0 0
bstok70 napisał(a):
u OMKII jest imitacja klosza, ale jest lekko pomarańczowa.
Kolego " bstok70 " masz już nie aktualne informacje. Mniej więcej od sierpnia zeszłego roku, kiedy nabyłem kilka lamp ŻN, klosz jest już mleczny, czyli taki jak jedna z wersji oryginału. ;)
Pod spodem fotka z ich katalogu.

Załączniki

misiek57

Aktywny użytkownik
Reakcje
329 2 2
bstok70 napisał(a):
Przepraszam. A całkiem niedawno zaglądałem tam - jak widać nieuważnie. Przepraszam raz jeszcze. :oops:
Nic się nie przejmuj, ja też przegapiłem ważną dla mnie informację, że omkia przygotowuje słup ŻN w skali N :shock: