Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Aby wyglądało na realistyczne, sugeruję Ci zastosowanie dwóch rodzajów LED emitujących białą lub żółtą barwę światła. Wnętrze budynku należ podzielić na oddzielne pomieszczenia (jeśli takiego podziału nie ma fabrycznie), najprościej wykonać za pomocą kartonu. Następnie tak jak w realu, tworzymy wiele świetlnych punktów o różnej barwie i natężeniu, które umieszczamy w różnych pomieszczeniach na suficie lub ścianie. Pamiętać też należy o pozostawieniu np. dwóch nieoświetlonych okien. 8)
Nigdy się nie wgłębiałem w temat takiego typu oświetlania domków. Ale ponoć Viessmann posiada takie symulatory oświetlenia, które zapalają lub gaszą LED-y lub żaróweczki w określonych odstępach czasu. Oświetlając lub zaciemniając różne sektory makiety.Wydaje mi się, że takie urządzenie świetnie się nadaje do Twoich celów.
Bardzo dziękuję za pomoc. Mam jeszcze pytanie. :roll: Czy ktoś się zetkną w praktyce z urządzeniem o którym wspomniał grzegorz lub innym podobnie działającym ?
Wielkość musisz sobie dobrać wedle zapotrzebowania i uznania. Abyś mógł porównać LED SMD podsyłam fotkę ( znaleziona kiedyś w sieci), która wizualnie unaocznia ich gabaryty.
Widzę, że temat dyskusji dość daleko oddalił sie od tytułu wątku. Proponowałbym jednak trzymać się pierwotnego tematu, a do bieżącej dyskusji wydzielić wątek o nazwie np. "Oświetlenie budynków".
Widzę, że temat dyskusji dość daleko oddalił sie od tytułu wątku. Proponowałbym jednak trzymać się pierwotnego tematu, a do bieżącej dyskusji wydzielić wątek o nazwie np. "Oświetlenie budynków".
Na temat nowego podziału nie chcę się wypowiadać, proponuję po prostu, by chociaż w istniejącym dziale "Makieta i moduł" stworzyć, obok wątku o polskich latarniach, równoległy wątek o oświetleniu budynków, bo tym jest teraz tutaj dyskusja.
Na temat nowego podziału nie chcę się wypowiadać, proponuję po prostu, by chociaż w istniejącym dziale "Makieta i moduł" stworzyć, obok wątku o polskich latarniach, równoległy wątek o oświetleniu budynków, bo tym jest teraz tutaj dyskusja.
Mnie też, ale moja propozycja może być zastosowana od razu, bez ingerencji administratorów. Wystarczy utworzyć nowy wątek, jeżeli dyskusja o oświetleniu budynków miałaby być kontynuowana. A nie przeszkadza to wydzieleniu nowego działu, gdy administratorzy tak zdecydują.
Mnie też, ale moja propozycja może być zastosowana od razu, bez ingerencji administratorów. Wystarczy utworzyć nowy wątek, jeżeli dyskusja o oświetleniu budynków miałaby być kontynuowana. A nie przeszkadza to wydzieleniu nowego działu, gdy administratorzy tak zdecydują.