• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Poradnik Polskie latarnie polskich producentów - przegląd

zbych

Aktywny użytkownik
Reakcje
1 0 0
misiek57 napisał(a):
A tak przy okazji, jak się już rozpisałem to słowo do naszego rodzimego producenta OMKIA jeśli nas czytają. Panowie zróbcie coś z tą waszą stroną, te wyskakujące reklamy przy przeglądaniu doprowadzają mnie i ufam, że innych też do białej gorączki. :devil: Sugerowana zmiana serwera 8)
Nawiązując do tego co napisałeś o nieopłacalności, to może w/w też mają ten problem i nie stać ich na wykupienie miejsca na serwerze pozbawionym reklam. 8)

zbych

Aktywny użytkownik
Reakcje
1 0 0
MINIKOL
Na tapetę Polskich producentów ponownie wraca Minikol. Prezentacja dotyczy lampy parkowej H0. Wykonanej jak na mój gust bardzo ciekawie, wyrób solidny i estetyczny. Niestety jeśli chodzi o skalę, pozostaje nadal w kręgu zabawki. :roll:
OCENA
Ciekawy wzór - 6
Wrażenia estetyczne – 4 ( punkty odjęte za nietrzymanie skali )
Awaryjność – 6 (źródło światła wykonanie na LED 3mm )
Łatwość montażu - 6 Zasilanie od 9V do 16V stałego lub zmiennego prądu.

Oczywiście jest to moja własna ocena w/w lampki. 8) Każdy może mieć inne zdanie i inne odczucia estetyczne. ;)

Załączniki

A

Adam-H0

Gość
Swietna OCENA ZABAWKI - piszesze ze skala sie nie zgadza i potem dajesz ocene :D
jak cos nie trzyma skali to nie jest MODEL tylko slusznie zauwazyles ZABAWKA :?

zbych

Aktywny użytkownik
Reakcje
1 0 0
Adam-H0 napisał(a):
Swietna OCENA ZABAWKI - piszesze ze skala sie nie zgadza i potem dajesz ocene :D
jak cos nie trzyma skali to nie jest MODEL tylko slusznie zauwazyles ZABAWKA :?
Jak by się ktoś uparł to zawsze może powiedzieć, że na wysokość jest w H0, a więc model :p
Zwłaszcza kiedy sprzedawca twierdzi - " super latarnie parkowe do skali H0." ;)

OP
OP
bstok70

bstok70

Znany użytkownik
MSMK
PGM
Reakcje
1.553 34 1
Witam :D . A ja próbowałem się zaczaić na tę firmę, bo mieli kiedyś w ofercie tarczę manewrową kształtową. No tak się napaliłem, że po spisaniu numeru z opakowania dzwoniłem po kilka razy dziennie, przez kilka dni i nic. Cisza. Ale skoro wprowadzają nowy produkt, to znaczy, że gdzieś tam są i działają :) . A te latarnie parkowe - czy można by je ustawić koło jakiegoś wagonu - żeby lepiej określić jak bardzo odstają w skali?

misiek57

Aktywny użytkownik
Reakcje
329 2 2
bstok70 napisał(a):
Witam :D . A ja próbowałem się zaczaić na tę firmę, bo mieli kiedyś w ofercie tarczę manewrową kształtową. No tak się napaliłem, że po spisaniu numeru z opakowania dzwoniłem po kilka razy dziennie, przez kilka dni i nic. Cisza. Ale skoro wprowadzają nowy produkt, to znaczy, że gdzieś tam są i działają :) . A te latarnie parkowe - czy można by je ustawić koło jakiegoś wagonu - żeby lepiej określić jak bardzo odstają w skali?
Szukaj na Allegro, to jest prawdopodobnie producent we własnej osobie ;) http://allegro.pl/nowosc-latarnie-parkowe-do-h0-i1355820924.html

Reakcje
0 0 0
Omawiamy tutaj lampy, słupy i inne szczegóły związane z oświetleniem makiety. A czy ktoś, przymierzał się już do wykonania budynku stacji trafo? Chodzi o taki ze spadzistym dachem pokrytym czerwoną dachówką. Poszukuję jakiś materiałów. :roll:

misiek57

Aktywny użytkownik
Reakcje
329 2 2
strzelec napisał(a):
A czy ktoś, przymierzał się już do wykonania budynku stacji trafo? Chodzi o taki ze spadzistym dachem pokrytym czerwoną dachówką. Poszukuję jakiś materiałów. :roll:
Z opisu wnioskuję, że poszukujesz czegoś poniemieckiego, czy tak :?:

zbych

Aktywny użytkownik
Reakcje
1 0 0
strzelec napisał(a):
Świetna, takiej jeszcze nie widziałem. Spodziewałem się raczej wyższej. ;)
Wyższe były popularne w roku 1930, jako trafostacja. Ta na fotce miśka57 wygląda mi na takie trafo wewnątrzzakładowe. Swego czasu widziałem takie w Hucie Szkła " Lucyna " w dawnym zagłębiu szklarskim Pieńsk. 8)

Załączniki

Reakcje
0 0 0
Szukam w sieci jakiś rysunków z wymiarami takich starych trafo, ale nic nie mogę znaleźć :roll:
Wyskakują tylko współczesne. Może ktoś wie gdzie szukać, albo posiada takie rysunki :?:

misiek57

Aktywny użytkownik
Reakcje
329 2 2
strzelec napisał(a):
Szukam w sieci jakiś rysunków z wymiarami takich starych trafo, ale nic nie mogę znaleźć :roll:
Wyskakują tylko współczesne. Może ktoś wie gdzie szukać, albo posiada takie rysunki :?:
Na naszych stronach nie znajdziesz. Wpisując zapytanie w Google, musisz je sformułować w języku Niemieckim i tam szukać 8)

patryk70

Aktywny użytkownik
Reakcje
119 0 0
misiek57 napisał(a):
Jak produkt Polski to zawsze nam za drogo, ale za Niemiecki czy nawet Chińszczyznę ( przyjmuję że można o tym nie wiedzieć) płacimy krocie. :?
Misiek57 nawiązując do twojej Chińszczyzny, to może nie płacimy za nią kroci, ale grosze czego dobrym przykładem są rozprowadzane na allegro lampy w cenach 3 - 4 zł. Ceny cytowanej Chińszczyzny są znacznie wyższe kiedy towar ukrywa swoją tożsamość pod nazwą znanej marki. Prawdopodobnie grozi nam taka sytuacja w przypadku firmy Viessmann, która jak wszystkie zachodnie firmy szuka możliwości obniżenia kosztów produkcji. :roll:
Pod spodem przykład Chińskich wyrobów kupowany na przysłowiowe worki. ;)

Załączniki

• 21,8 KB Wyświetleń: 999
  • 22,7 KB Wyświetleń: 999
  • 25,3 KB Wyświetleń: 1.000
  • 20,6 KB Wyświetleń: 997
  • 21,9 KB Wyświetleń: 996
  • 26,9 KB Wyświetleń: 996
  • 18,2 KB Wyświetleń: 997

maciekk

Znany użytkownik
H0e
Reakcje
1.504 10 0
Kiedyś się skusiłem na taką jedną lampę od tego producenta i jak obejrzałem to się zdziwiłem jak można tak niechlujnie coś wykonać i sprzedawać niby tanio ale wykonanie fatalne.

Reakcje
0 0 0
Jeżeli chodzi o latarnie to ja zaufałem wyrobom p. Kluby i rzeczywiście to profesjonale wykonanie. Denerwujące jest to, ze ma on w swojej ofercie ciekawe rozwiązania które prezentuje na stronie, a jak chce się coś zamówić to daje takie terminy że włosy opadają. Naprawdę lampy przebolalem jakoś ale jak mam czekać pół roku na semafor to wole Hulackiego kupić - dostępny na dzień następny od telefonu. Przecież to moze wena do roboty po roku zniknąć....

A co do producentów lamp to denerwujące jest to, że nikt nie produkuje wyrobów zgodnych z obecnymi rozwiązaniami tylko ciągle jesteśmy w latach wojennych lub najwyżej 70-80 ubiegło wieku w wyniku czego trudno zrobić makietę odpowiadającą rozwiązaniom XXI wieku w polskim wydaniu.