• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Poradnik Polskie latarnie polskich producentów - przegląd

misiek57

Aktywny użytkownik
Reakcje
329 2 2
mały65 napisał(a):
Witam. Z tego co czytam, jest tu wątek dotyczący szeroko pojętego tematu oświetlenia makiet. :D Poszukuję jakiejś fachowej podpowiedzi, schematu, jak uzyskać efekt migających naprzemiennie świateł na przejeździe kolejowym.
Bardzo prosty schemacik impulsatora dwóch Led w oparciu o popularny układ scalony NE555, zapalają się na przemian. ;)

Załączniki

Reakcje
99 4 2
Kiedyś eksperymentowałem z takimi schemacikami znalezionymi w sieci. ;) Pierwszy możesz zastosować po jednej led na stronę przejazdu, z drugim układem masz więcej możliwości, np. do semaforów podwójnych. Dodatkowo, potencjometrami montażowymi ustawiamy częstotliwość migania led. :D

Załączniki

Reakcje
21 1 2
Jeszcze mam pytanie, czy ktoś jest w posiadaniu tej lampy? (foto) Jak się ten typ sprawuje na makiecie, czy rozkład światła jest w miarę realistyczny? :roll:

Załączniki

• 44,3 KB Wyświetleń: 1.374

benek

Ostrzeżony
Reakcje
60 0 1
mały65 napisał(a):
Jeszcze mam pytanie, czy ktoś jest w posiadaniu tej lampy? (foto) Jak się ten typ sprawuje na makiecie, czy rozkład światła jest w miarę realistyczny? :roll:
Nie uważnie przeglądałeś posty. Ta oprawa, co prawda inaczej montowana, była omawiana przez kolegę ptasznik 1961
ptasznik.1961 napisał(a):
Lampy sprawują się świetnie zwłaszcza snop światła padający na powierzchnię peronu i ulicy.
w tym wątku http://forum.modelarstwo.info/viewtopic.php?f=1&t=6969&start=25 ;)

Załączniki

• 62,7 KB Wyświetleń: 1.247

Zbyszek

Znany użytkownik
Reakcje
931 79 5
Ten model lampy bardzo realistycznie odtwarza światło swojego pierwowzoru, podobnie jak i inne produkty tej firmy. Są takie miejsca w naszym kraju, gdzie niedobitki takich oryginałów jeszcze świecą- mam na myśli oprawę na ''rurę''

Zbyszek

Znany użytkownik
Reakcje
931 79 5
Ostaniec jak w górach Stołowych na stacji Kornatowo. Gdy się przepali, zostanie tylko oświetlenie pod wiatą, w sumie wystarczy dla podróżnych oczeujących na wagon motorowy.

Załączniki

Reakcje
99 4 2
Zbyszek napisał(a):
Są takie miejsca w naszym kraju, gdzie niedobitki takich oryginałów jeszcze świecą- mam na myśli oprawę na ''rurę''
Jeszcze kilkanaście lat temu, sporo lamp z taką oprawą stało w Warszawie na ulicach. Nie wiem czy teraz jeszcze coś zostało :roll: Dawno nie byłem w stolicy.

misiek57

Aktywny użytkownik
Reakcje
329 2 2
grzegorz napisał(a):
Jeszcze kilkanaście lat temu, sporo lamp z taką oprawą stało w Warszawie na ulicach. Nie wiem czy teraz jeszcze coś zostało :roll: Dawno nie byłem w stolicy.
O to omawiane lampy na ulicach Warszawy ( znalezione w sieci ) ;)

Załączniki

zbych

Aktywny użytkownik
Reakcje
1 0 0
grzegorz napisał(a):
Jeszcze kilkanaście lat temu, sporo lamp z taką oprawą stało w Warszawie na ulicach.
Nie tylko na ulicach, pamiętam, że sporo też stało na peronach. Bardzo dobre ujęcie można było obejrzeć w Polskich komediach " Wojna domowa " i " Dzięcioł " których fabuła rozgrywała się w Warszawie 8)

Reakcje
21 1 2
Pytanie natury technicznej do posiadaczy lamp. Jak podłączyć większą liczbę lamp, równolegle czy szeregowo :?: :roll: Które z tych rozwiązań jest lepsze :?:

misiek57

Aktywny użytkownik
Reakcje
329 2 2
mały65 napisał(a):
Pytanie natury technicznej do posiadaczy lamp. Jak podłączyć większą liczbę lamp, równolegle czy szeregowo :?: :roll: Które z tych rozwiązań jest lepsze :?:
W temacie o podłączaniu dużej ilości lamp, fachowo może wypowiedzieć się założyciel tego wątku kolega " bstok70 " :D Ma już duże doświadczenie, które w wizualnie efektowny sposób, zaprezentował nam na dołączanych fotkach. Ukazujących imponującą ilość świecących oraz skolekcjonowanych lamp ;)

Reakcje
21 1 2
Ostatnio mocno wgryzam się w temat oświetlenia i prowadzę poszukiwania w sieci kilku tematów. Natrafiłem ostatnio na ciekawą stronę z którą jest związane moje pytanie. Czy na podstawie fotek jest ktoś wstanie określić czyj to produkt :?: Uprzedzam, że odpowiedz wcale nie jest tak oczywista jakby się wydawało na pierwszy rzut oka ;)

Załączniki