• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Polska w skali 1:160 - modele oryginalne, konwersje itp. ;-)

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
15.336 669 30
Pwgs 41 was coupled with old prussian cars
It is not an old Prussian car, this is ex-DRG "Eilzugwagen".
To nie jest stary, pruski wagon, to ex-DRG "Eilzugwagen".
do you know whether they were used with Bipa (double decker) cars?
I do not know any photo of this luggage van with double deckers, but this could happen, it cannot be excluded.
Nie znam żadnego zdjęcia tego wagonu bagażowego z wagonami piętrowymi, ale to mogło się zdarzyć, nie można tego wykluczyć.

mixdorff

Użytkownik
Reakcje
53 0 0
Good evening,
Great, thanks for the pictures. I have Eilzugwagen, but I would have to convert them to PKP. The car behind the type F on the first picture seems to be a Polish construction from after the war. Does anybody build this one?
Sorry, I made a mistake, I actually meant Pm 36-2, not the streamlined Pm 36-1 which I already built with Piotr's kind help.
Best wishes,
Hansjörg
DSCF8084.JPG

Reakcje
53 0 0
Dobry dzień,
Dostałem wagony Ryflak 102A jako wydruk 3D i chciałbym się dowiedzieć, gdzie mogę dostać kalkomanie do tego typu wagonów lub przynajmniej dowiedzieć się, jak są oznakowane wagony.
Z wyrazami szacunku,
Hansjöerg

techno

Moderator
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
1.686 24 0
Kilka tygodni temu kontaktowałem się w tej sprawie z Lemke i taką dostałem odpowiedź:

Im Moment planen wir das Modell noch nicht.
Wir haben leider mit den letzten PKP Loks nicht so viel Erfolg gehabt wie gedacht.
Mit freundlichen Grüßen
Christian Lemke
Tak historycznie się odniosę do tego wpisu z 2017. Trochę trwało, a Lemke w ostatnich latach nas uraczyło trzema (tj. łącznie pięcioma modelami, bo dwa to podwójne zestawy) modelami polskiej kolei, gdzie tylko wagony były PKP (kryte PKP Cargo + cysterny PKP / Orlen Petrochemia), a lokomotywa prywatna (Laude). Chociaż tyle.

techno

Moderator
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
1.686 24 0
Jakby co, to moje OT Logistics dotarły, a dziś znowu jak wszedłem na stronę sklepu pojawiła mi się cena 160, więc kto chce ostatniego OT lub trzy Lotosy, to są.
ot.jpg

Wagony fajne. Już kiedyś o nich pisałem że bardzo dobrze wykonane. Niestety jeszcze na tory nie trafiły, ale co się przywlecze, to nie uciecze ;)

techno

Moderator
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
1.686 24 0
Taka ciekawostka z profilu FB Arnolda. Zadali pytanie, co chcecie w 2025 roku (dziwne pytanie na niespełna tydzień od ogłoszenia katalogu;)).
Mamy na pewno trzy niezwiązane z tut. forum osoby, które wymieniły magiczny skrót PKP :D
1736340551896.png

Ja od siebie dodałem im ED250 Pendolino, a co!

Marcin2000

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Koledzy, w moje ręce trafiła buda od BRAWA PCC RAIL SZCZAKOWA BR 232. Wiecie może do jakiej aktualnie dostępnej w sprzedaży lokomotywy będzie pasować?

techno

Moderator
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
1.686 24 0
Bebechy na pewno w nowszych edycjach się różnią (chociażby z uwagi na gniazdo dekodera Next18), ale czy różnią się na tyle, by buda przestała pasować, to nie wiem.

techno

Moderator
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
1.686 24 0
Doczekaliśmy się! Trix dokonał czegoś, czego nie zrobił żaden inny wielkoseryjny producent (Pi.R.A.T.A. nie liczę do wielkoseryjnych), tj. wyprodukował powojenny wagon towarowy w pełni polskiej konstrukcji. Nie wchodzę w szczegóły techniczne teraz. Jak któryś z nas będzie je już miał u siebie, to zaczniemy się nad nimi pastwić. Ważne, że szybka krytyka odnośnie wózków podziałała :)

Już są!

https://www.dm-toys.de/en/product-details/Minitrix_18291.html Jak widać, solidna VI epoka - rejestracja PL-Cemet. No i nie ma już żadnych wątpliwości, jeżeli chodzi o wózki ;)

Zdjęcia z DM Toys:
Zobacz załącznik 1119185
Zobacz załącznik 1119186

jack77

Znany użytkownik
Reakcje
681 4 0
Doczekaliśmy się! Trix dokonał czegoś, czego nie zrobił żaden inny wielkoseryjny producent (Pi.R.A.T.A. nie liczę do wielkoseryjnych), tj. wyprodukował powojenny wagon towarowy w pełni polskiej konstrukcji. Nie wchodzę w szczegóły techniczne teraz. Jak któryś z nas będzie je już miał u siebie, to zaczniemy się nad nimi pastwić. Ważne, że szybka krytyka odnośnie wózków podziałała :)
zacnie wyglądają

techno

Moderator
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
1.686 24 0
Napiszę tak. Póki co przyznaję, że wagony są rewelacyjne i na żywo szwy nie rażą! Ja wiem, że to twarda VI epoka (PL-Cemet) i trochę mi tego klasycznego PKP brakuje, ale to i tak najlepiej wykonane polskie wagony w historii skali N. Ciekawe, kiedy się wyprzedadzą, bo u producenta, przynajmniej tymczasowo, ich już nie ma!

1000020594_s.jpg

1000020595_s.jpg