• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Polska w skali 1:160 - modele oryginalne, konwersje itp. ;-)

Kali74

Nowy użytkownik
Reakcje
5 0 0
Dziwne, że nikt w tym wątku nie poruszył tematu piętrowych Bohunów od Kuehna w malowaniu żołto/niebieskim...no chyba, że mi coś umknęło po drodze‍

Marcin2000

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Koledzy, w moje ręce trafiła buda od BRAWA PCC RAIL SZCZAKOWA BR 232. Wiecie może do jakiej aktualnie dostępnej w sprzedaży lokomotywy będzie pasować?

techno

Moderator
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
1.470 22 0
Bebechy na pewno w nowszych edycjach się różnią (chociażby z uwagi na gniazdo dekodera Next18), ale czy różnią się na tyle, by buda przestała pasować, to nie wiem.

techno

Moderator
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
1.470 22 0
Doczekaliśmy się! Trix dokonał czegoś, czego nie zrobił żaden inny wielkoseryjny producent (Pi.R.A.T.A. nie liczę do wielkoseryjnych), tj. wyprodukował powojenny wagon towarowy w pełni polskiej konstrukcji. Nie wchodzę w szczegóły techniczne teraz. Jak któryś z nas będzie je już miał u siebie, to zaczniemy się nad nimi pastwić. Ważne, że szybka krytyka odnośnie wózków podziałała :)

Już są!

https://www.dm-toys.de/en/product-details/Minitrix_18291.html Jak widać, solidna VI epoka - rejestracja PL-Cemet. No i nie ma już żadnych wątpliwości, jeżeli chodzi o wózki ;)

Zdjęcia z DM Toys:
Zobacz załącznik 1119185
Zobacz załącznik 1119186

jack77

Aktywny użytkownik
Reakcje
581 4 0
Doczekaliśmy się! Trix dokonał czegoś, czego nie zrobił żaden inny wielkoseryjny producent (Pi.R.A.T.A. nie liczę do wielkoseryjnych), tj. wyprodukował powojenny wagon towarowy w pełni polskiej konstrukcji. Nie wchodzę w szczegóły techniczne teraz. Jak któryś z nas będzie je już miał u siebie, to zaczniemy się nad nimi pastwić. Ważne, że szybka krytyka odnośnie wózków podziałała :)
zacnie wyglądają

techno

Moderator
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
1.470 22 0
Napiszę tak. Póki co przyznaję, że wagony są rewelacyjne i na żywo szwy nie rażą! Ja wiem, że to twarda VI epoka (PL-Cemet) i trochę mi tego klasycznego PKP brakuje, ale to i tak najlepiej wykonane polskie wagony w historii skali N. Ciekawe, kiedy się wyprzedadzą, bo u producenta, przynajmniej tymczasowo, ich już nie ma!

1000020594_s.jpg

1000020595_s.jpg

garou

Znany użytkownik
Reakcje
5.060 449 99
Napiszę tak. Póki co przyznaję, że wagony są rewelacyjne i na żywo szwy nie rażą! Ja wiem, że to twarda VI epoka (PL-Cemet) i trochę mi tego klasycznego PKP brakuje, ale to i tak najlepiej wykonane polskie wagony w historii skali N. Ciekawe, kiedy się wyprzedadzą, bo u producenta, przynajmniej tymczasowo, ich już nie ma!

Zobacz załącznik 1120991

Zobacz załącznik 1120992
Piękności. Wyglądają bardzo fajnie, ale (moim zdaniem) to pokrętło hamulca psuje efekt przy filigranowo wyglądających rurach spustowych. Przy nich wygląda na zbyt duże (podmienić na foto-trawione ? ). Podobnie można by się pokusić z drabinką i uchwytami na rogach dla manewrowych i byłaby gitara.

techno

Moderator
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
1.470 22 0
Piękności. Wyglądają bardzo fajnie, ale (moim zdaniem) to pokrętło hamulca psuje efekt przy filigranowo wyglądających rurach spustowych. Przy nich wygląda na zbyt duże (podmienić na foto-trawione ? ). Podobnie można by się pokusić z drabinką i uchwytami na rogach dla manewrowych i byłaby gitara.
Fakt, mogliby pokusić się o elementy fototrawione jak Arnold dla przykładu. Mogliby, ale tego nie zrobili - mam tego świadomość. Ja na pewno nic nie będę w nich zmieniać. Wolę tą kasę, za którą ktoś musiałby te elementy zaprojektować, wytrawić, a które potem trzeba by było zamontować, przeznaczyć na inny tabor lub dorzucić do kolejnego zestawu (o ile uda mi się jeszcze takowy zakupić).

KrystianoV6

Użytkownik
Reakcje
24 1 1
No i bomba ,kto nie kupił ten trąba... chciałem zamówić w naszym sklepie paczkę gruszek a nie za granicą i brak.... myślicie że jeszcze się pojawią ?

Harry Potter

Znany użytkownik
Reakcje
3.058 80 12
Ja dałem sobie trochę z nimi spokój.
Owszem, wygląd fajny, ale znów musiałbym kupować całe wahadło odrazu ( 12 wagonów minimum) a ciągać je pasowało by też konkretnym sprzętem...
Z resztą, po Radomiu naszło mnie, że fajniej by wyglądało, gdyby Vectron miał na haku trochę więcej niż "tylko" 12 Falns'ów...

Ale zeby nie było, że marudze ( z powodu tzw polskiej zazdrości)... Gratulacje z powodu udanych łowów tym co "polowali" i niech się toczą ładnie po makietach Waszych...
A ja czekam ( i odkładam kasiutrę) na M62 w fullDCC co ma chyba wyjść w grudniu... czy jakoś tak...

Pozdr,...

EDZIA...
Ad info o M62...
https://www.modelmania.eu/spalinowoz-120-272-0-dr-224895

Ostatnio edytowane: