• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Plany makietowe na przyszłość - co, gdzie, jak, kiedy...

OP
OP
Zwrotniczy_1960

Zwrotniczy_1960

Aktywny użytkownik
Reakcje
137 0 0
kociol napisał(a):
Witaj, ;)
odnośnie podjazdów to Fleichmannowskie optimum to 3cm na 1m długości ;) Pozdr.
He, he, a kto mi zaprojektował górny poziom na +70 mm? :|
Żaden z podjazdów nie trzyma 3 cm/m.
Jakieś sugestie? Mam zamawiać kolej zębatą? A może mała korekta wysokościowa? :idea:

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.384 504 30
kociol napisał(a):
Prawie idealnie.
Prawie... Ja mam tylko drobne uwagi i propozycje. Na górnej stacji dwa łuki, wskazane czerwonymi strzałkami, wydają się mieć ten samego promień. Jeżeli tak jest, to ich prawe końce zejdą się i tory będą za blisko siebie. Warto byłoby ułożyć tory na próbę i sprawdzić to w praktyce. Poza tym, na takiej małej stacyjce na bocznej linii tory stacyjne nie muszą być takie długie (są dłuższe, niż na dolnej, głównej stacji). Proponuję poprowadzić wewnętrzny tor na tej stacji tak, jak pokazałem na żółto i połączyć oba tory wcześniej. Dodałbym również wstawkę między rozjazdami w miejscu zaznaczonym żółtą strzałką. Da to trochę "oddechu". I jeszcze jedna wątpliwość: odległość między torem na górnej stacji a portalem tunelu (strzałka zielona) jest niepokojąco mała. Należałoby albo przeprojektować układ torowy górnej stacji, albo przesunąć portal (wtedy rozjazd będzie już w tunelu, ale to się zdarza).

Załączniki

OP
OP
Zwrotniczy_1960

Zwrotniczy_1960

Aktywny użytkownik
Reakcje
137 0 0
Andrzej Harassek napisał(a):
kociol napisał(a):
Prawie idealnie.
Prawie... Ja mam tylko drobne uwagi i propozycje. Na górnej stacji dwa łuki, wskazane czerwonymi strzałkami, wydają się mieć ten samego promień. Jeżeli tak jest, to ich prawe końce zejdą się i tory będą za blisko siebie. Warto byłoby ułożyć tory na próbę i sprawdzić to w praktyce. Poza tym, na takiej małej stacyjce na bocznej linii tory stacyjne nie muszą być takie długie (są dłuższe, niż na dolnej, głównej stacji). Proponuję poprowadzić wewnętrzny tor na tej stacji tak, jak pokazałem na żółto i połączyć oba tory wcześniej. Dodałbym również wstawkę między rozjazdami w miejscu zaznaczonym żółtą strzałką. Da to trochę "oddechu". I jeszcze jedna wątpliwość: odległość między torem na górnej stacji a portalem tunelu (strzałka zielona) jest niepokojąco mała. Należałoby albo przeprojektować układ torowy górnej stacji, albo przesunąć portal (wtedy rozjazd będzie już w tunelu, ale to się zdarza).
Przypominam że do realizacji idzie projekt jak w załączniku. Tam długość torów na górnej stacyjce jest optymalna. Materiał torowy jest zamówiony. Nie będzie tylko krótkiej bocznicy przy dolnej stacji. Drobne korekty odległościowe wykonam jak zrobię przymiarki, i zanim tory zostaną przytwierdzone na stałe, musi wszystko grać. Bardzo dziękuję również Koledze za nowy plan wysokościowy. Teraz mam wątpliwości czy te 50 mm to znów nie za nisko...Ale spokojne, wykonam odpowiednia liczbę prób i doświadczalnie dobiorę wysokości (niżej niż góra portalu tunelowego się nie da).

Załączniki

OP
OP
Zwrotniczy_1960

Zwrotniczy_1960

Aktywny użytkownik
Reakcje
137 0 0
Koledzy, dla ożywienia w tym wątku dwa pytania:
1.Jaka będzie najlepsza wysokość blatu makiety nad podłożem?
W H0 miałem 120 cm, wcześniej ok. 100 cm. Planuje zrobić "kobyłki" i na nich
opierać ramę i blat w czasie budowy. Zastanawiam się nad 90 cm ( mój wzrost 178 cm).
Chodzi o to żeby kręgosłup nie bolał :x
2. Jak najlepiej rozmieścić sygnalizację kształtową ?
Będę miał 8 semaforów (7 podwójnych, 1 pojedynczy) + 2 tarcze ostrzegawcze
Stacja dolna - cztery semafory - tylko tory główne
Stacja górna: tarcza + semafor (2 kpl.) wjazdowy - z obu stron
Zostają dwie sztuki semaforów - planuje dać po jednym dla każdego toru na górze,
załóżmy że ruch prawostronny (lub lewo). I gdzie walnąć tego jedynaka jednoramiennego?

I nie piszcie mi żeby dokupić :twisted: Mam już pod to klawiatury, itd.
Muszę zabudować to co wymieniłem powyżej. Dla porządku będą to Viessmanny z
wolnodziałającym napędem :D

OP
OP
Zwrotniczy_1960

Zwrotniczy_1960

Aktywny użytkownik
Reakcje
137 0 0
Nareszcie otrzymałem pierwsze przesyłki taborowe oraz częściowo sygnalizację i tory. Pozwalam sobie zaprezentować moje nowe nabytki. To chyba ostatnie posty w dziale "Planuję", pora myśleć już o dziale "Relacje". Myślę zaczynać po Wielkanocy, w zależności jak będą spływać materiały do budowy.

Załączniki

Mateusz B

Moderator Grupy KKMK
Zespół forum
KKMK
H0e
Reakcje
328 2 0
ŁOO :ROFL:
Naprawdę bardzo fajny początek
Świetny tabor, bardzo dobry wybór, jakie ładne parowozy... :D
Ale to musi być małe...

OP
OP
Zwrotniczy_1960

Zwrotniczy_1960

Aktywny użytkownik
Reakcje
137 0 0
Tak, przeraziłem się mikroskopijnością "N"...:( Wcześniej nigdy nie trzymałem w ręku tak małych modeli. Żona, przyzwyczajona do widoku H0, pytała mnie czy to są młode parowoziki i czy urosną...:LOL: Dociera do mnie że będzie mi trudno z budową makiety, klejeniem budynków, mostów itp. Któryś z Kolegów mnie ostrzegał, ale nie zwracałem na to uwagi. Mieliście racje, trudna skala, i spore wyzwania.

Reakcje
0 0 0
Tak, przeraziłem się mikroskopijnością "N"...:( Wcześniej nigdy nie trzymałem w ręku tak małych modeli. Żona, przyzwyczajona do widoku H0, pytała mnie czy to są młode parowoziki i czy urosną...:LOL: Dociera do mnie że będzie mi trudno z budową makiety, klejeniem budynków, mostów itp. Któryś z Kolegów mnie ostrzegał, ale nie zwracałem na to uwagi. Mieliście racje, trudna skala, i spore wyzwania.
Tak, to ja, przyznaję się bez bicia. To raczej nie było ostrzeżenie, ale próba uświadomienia z jakimi maleństwami mamy do czynienia.
Patrząc teraz na moje 200x115 w H0 myślę że gdybym jeszcze raz zaczynał, na takiej powierzchni w N można by coś zdziałać i pewnie bym zrobił to samo co Ty.
Ale klamka zapadła, podobnie jak i u Ciebie Kolego Zwrotniczy.

Marcin Kempa

Znany użytkownik
Reakcje
167 1 0
A nie mówiłem/pisałem:p Nie chciał Wiatraczek słuchać to posłuchał Zwrotniczy:) Sam zaczynałem w H0 żeby jak najszybciej uciec od tej ogromności:) Zwrotniczy nie martw się - przywykniesz:D

OP
OP
Zwrotniczy_1960

Zwrotniczy_1960

Aktywny użytkownik
Reakcje
137 0 0
Dziękuję Kolegom za opinie i wsparcie. Łza się w oku kręci za moim H0 :cry:. Przywyknę na pewno, to pierwszy szok :eek: Ciesze się że "złapałem " klimat już na tym etapie, co dobrze wróży całemu przedsięwzięciu.

maniek2820

Znany użytkownik
Reakcje
12 1 0
Nareszcie otrzymałem pierwsze przesyłki taborowe oraz częściowo sygnalizację i tory. Pozwalam sobie zaprezentować moje nowe nabytki. To chyba ostatnie posty w dziale "Planuję", pora myśleć już o dziale "Relacje". Myślę zaczynać po Wielkanocy, w zależności jak będą spływać materiały do budowy.

łADNY ZESTAW......O ile się ni myle to były jakieś modele w barwach PKP w tej skali więc pewnie za jakiś czas i u Ciebie pośmigają

OP
OP
Zwrotniczy_1960

Zwrotniczy_1960

Aktywny użytkownik
Reakcje
137 0 0
HO to już u mnie tylko wspomnienie :cool: Ale wszystko poszło w godne ręce i to mnie uspokaja :sleep: Co do zestawu taborowego na razie wystarczy, planuje dokupić jeszcze jeden parowóz. Oferta w barwach PKP niewielka, ale coś jest na rynku. Teraz najważniejsza jest budowa makiety. Na uzupełnianie kolekcji przyjdzie jeszcze czas :D

OP
OP
Zwrotniczy_1960

Zwrotniczy_1960

Aktywny użytkownik
Reakcje
137 0 0
W sobotę ruszam do marketu budowlanego po stolarkę, listwy, deseczki, sklejki i wszystko co potrzebuję aby rozpocząć robotę.
Ponawiam prośbę o radę w sprawie najlepszego rozmieszczenia semaforów i tarcz (7 szt. dwuramiennych, 1 szt. jednoranmienny, 2 szt. tarcze)

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Planuję 7
Planuję 21
Planuję 12
Planuję 70
Planuję 8