• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Plany makietowe na przyszłość - co, gdzie, jak, kiedy...

OP
OP
Zwrotniczy_1960

Zwrotniczy_1960

Aktywny użytkownik
Reakcje
137 0 0
Ponoć niezłe do cięcia flexów są też kleszcze bez fazowe. Ta szlifierka, rozumiem że to mała szlifierka kątowa, a jaka do tego tarcza tnąca? Sklep mam, nie chce tu robić kryptoreklamy, powiem tyle że mają siedzibę w Chorzowie przy ul. Truchana 31. Wybór w N największy w Polsce. :LOL:

Marcin Kempa

Znany użytkownik
Reakcje
167 1 0
Ja używam szczypiec a później główkę wyrównuje multiszlifierką. Urządzenie można kupić na allegro za jakieś 60 a dodatkowo za drugie tyle można kupić walizkę z masą tarcz i końcówek. Nie wszystkie flexy są takie elastyczne. Peco 55 zostają w takiej pozycji w jakiej są wygięte

kociol

Aktywny użytkownik
Reakcje
196 5 0
Zrobiłem małą poprawkę planu tzn. na górnej stacji zmieniłem wjazd na bocznicę tak, aby manewry prowadzone na bocznicy nie blokowały toru szlakowego a dzięki tej zmianie uzyskałem wydłużenie torów stacyjnych :) mam nadzieję że Ci się spodoba moja propozycja. Moim zdaniem wygląda to atrakcyjniej(jeden minus to wzrost kosztów)

Załączniki

OP
OP
Zwrotniczy_1960

Zwrotniczy_1960

Aktywny użytkownik
Reakcje
137 0 0
Cieszę się że plan żyje :D Modyfikacja ciekawa, podoba się, ale te koszty :twisted: Jak podliczyłem cały dotychczasowy materiał torowy, myślałem że się kalkulator zepsuł :x Muszę coś poprzycinać i z torowisk i z taboru, sygnalizacja już niestety podrożała. Co do ruchu,to planowałem malowniczy postój pociągu pod semaforem wjazdowym, w czasie gdy na górze manewrują :p
Dzięki za te modyfikacje, przemyślę jeszcze i podliczę na co mnie stać.

Marcin Kempa

Znany użytkownik
Reakcje
167 1 0
Jedyne słuszne? Nie żartuj :p Nie ma to jak tor szutrowany... I Nic nie dorówna rozjazdom Pecowskim. Przemyśl czy na pewno.

OP
OP
Zwrotniczy_1960

Zwrotniczy_1960

Aktywny użytkownik
Reakcje
137 0 0
Już prawie miesiąc temu pisałem w poście:7.Materiał torowy: Fleischmann, tory typu C na nasypie.
Wtedy nikt nic nie pisał i uwag nie miał. Nie mam złudzeń ze mój wytwór w N, nigdy nie osiągnie takich wyżyn maestrii jak zaprezentowane przez Kolegę Daniela na fotkach z Niemiec. Nie jestem i nie będę purystą modelarskim. Doceniam Wasze cenne rady i sugestie, rozumiem troskę o jak najlepsze odwzorowanie. Powtarzam, chcę zrobić rzecz w miarę ładną, poprawnie wykonaną i mieszczącą się w założonych ramach gabarytowych i cenowych.
Mam już projekt w N-Piccolo, wszystkie elementy torowiska są dostępne. A szutrowanie będę robił tak czy owak po bokach i wyjściem szutru aż do szyny. Nie znam cen i dostępności Peco, ale dla porządku poszukam. Ale mam przekonanie że są znacznie droższe i trudniej dostępne od N-Piccolo.

Marcin Kempa

Znany użytkownik
Reakcje
167 1 0
Nic specjalnego? Code 40?! Nie no zatkało mnie... Zwrotniczy nie przejmuj się, bo fleischmann też robi dobre tory. Peco jednak trudniej jest dostać w Polsce i roboty więcej przy montażu choćby rozjazdów(polaryzacja).

OP
OP
Zwrotniczy_1960

Zwrotniczy_1960

Aktywny użytkownik
Reakcje
137 0 0
marcin_kempa napisał(a):
Nic specjalnego? Code 40?! Nie no zatkało mnie... Zwrotniczy nie przejmuj się, bo fleischmann też robi dobre tory. Peco jednak trudniej jest dostać w Polsce i roboty więcej przy montażu choćby rozjazdów(polaryzacja).
Nareszcie jakieś wsparcie :D Dostępność Peco faktycznie nieco trudna, a roboty sporo więcej.
Z rozjazdami też nieciekawie, zdążyłem co nieco poczytać. Zostaję przy Fleischmannie, wyciągnę z nich maksymalnie dużo. :twisted:

Marcin Kempa

Znany użytkownik
Reakcje
167 1 0
Zwrotniczy chłoń wiedzę z "maine_n_welt". Facet normalnie cuda robi z piccolo. Ze swojej strony proponuję Ci zastosować "Conrady podmakietowe", bo te oryginalne wyglądają trochę obciachowo.

Reakcje
1.780 13 0
I tak wierzę w Ciebie i wiem ,że makieta będzie super .
Przy twojej determinacji stworzysz na pewno przepiękną makietę ,która będzie ( i ma) przede wszystkim cieszyć Twoje oczka :D

OP
OP
Zwrotniczy_1960

Zwrotniczy_1960

Aktywny użytkownik
Reakcje
137 0 0
daniel loko napisał(a):
I tak wierzę w Ciebie i wiem ,że makieta będzie super .
Przy twojej determinacji stworzysz na pewno przepiękną makietę ,która będzie ( i ma) przede wszystkim cieszyć Twoje oczka :D
W rzeczy samej Danielu, słusznie prawisz :D Pierwsze ogary poszły w las - pierwsze zamówienia złożone. Jak mi przyślą, zaprezentuję Wam zbiory. Na samym końcu będę dopiero kompletował materiały do budowy i scenerii. Wtedy pozostanie już tylko "dłubanie" :p , aż do skutku. :x

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Planuję 7
Planuję 21
Planuję 12
Planuję 70
Planuję 8