• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Plany makietowe na przyszłość - co, gdzie, jak, kiedy...

OP
OP
Zwrotniczy_1960

Zwrotniczy_1960

Aktywny użytkownik
Reakcje
137 0 0
Kris napisał(a):
Ja bym to Nieco zmieNił:

Nieduże, CiasNe, No ale ZwrotNiczego WłasNe :D
Bingo, rewelka Koledzy, kupuję to :idea:
Zaznaczę że chodzi o makietę, będzie dobrze!
Termin rozpoczęcia budowy - nieznany, może się uda ruszyć z miejsca w marcu br.
Pozdrawiam Was :D

kociol

Aktywny użytkownik
Reakcje
196 5 0
Fajnie, że zdecydowałeś się na skalę N :) moim zdaniem najbardziej optymalna skala patrząc pod kątem braku miejsca, a jeśli chodzi o modele - to w obecnej chwili produkowane są na wysokim poziomie. Planik fajny, życzę powodzenia w realizacji, pewnie w trakcie budowy nie jedno zmienisz - patrząc ze swojego doświadczenia, swój torcik buduję już drugi rok (niestety tępo prac powolne -notoryczny braku czasu) :cry:

Zamieszczam link do stronki z relacją budowy makiety w skali N(nie moja) - można coś podpatrzeć.
zerknij tu:http://www.meine-n-welt.de/Baubericht/Anlagenbau/anlagenbau.html

OP
OP
Zwrotniczy_1960

Zwrotniczy_1960

Aktywny użytkownik
Reakcje
137 0 0
Brak miejsca to jeden z głównych powodów przejścia na N. Modele produkowane obecnie to faktycznie jakość, nie to co stare Piko. Chce kupić modele Fleischmanna, tak samo materiał torowy. Powiadasz Kolego że drugi rok budujesz, ja także nie planuje pośpiechu, nie ruszyłem jeszcze z miejsca. Dzięki za linka z budowy, ja chcę zastosować identyczne tory oczywiście uzupełnić dodatkowo podsypkę. Powinno to nieźle wyglądać w finale. Pozdrawiam :D

OP
OP
Zwrotniczy_1960

Zwrotniczy_1960

Aktywny użytkownik
Reakcje
137 0 0
Witam Kolegę.
Serdecznie i gorąco dziękuję za to opracowanie. Jestem naprawdę pod wrażeniem pracy Kolegi, plan wygląda ciekawie. Jednak w tym miejscu z góry proszę o uwzględnienie kilku uwag, które mi się nasuwają. Na szczęście jeszcze nic nie zamówiłem z materiału torowego. Takie oprogramowanie to cenna rzecz, ja go nie mam i chyba nie będę miał, a z obsługą też niewiadoma :x
Dlatego pytam czy jest szansa na lekką modyfikację układu wg moich preferencji?
Jeśli tak, napiszę wieczorem o co mi biega.
Pozdrawiam serdecznie :D

OP
OP
Zwrotniczy_1960

Zwrotniczy_1960

Aktywny użytkownik
Reakcje
137 0 0
Bardzo chętnie skorzystam z pomocy :D
1.Przedstawiony plan jest za duży, 185x85 cm to za wiele jak na moje warunki.
2. Maksymalne wymiary to 160 - 165 x 70 - 75 cm
3. Chciałem zastosować dwie pary rozjazdów łukowych 9168, 9169, tak jak to wrysował wcześniej Kolega Harassek. Wydłuży mi to tory główne, ułatwi ustawienie semaforów.
4. Te rozjazdy wymuszają niejako użycie łuków R1. Nie widzę w tych łukach nic złego, zwłaszcza że tabor będę miał krótki (krótkie loki i wagony). Powinien się spokojnie wpisywać w R1.
5. Łuki R2 oczywiście wszędzie tam gdzie się da, głównie dolny poziom i zewn. tor stacji górnej.
6. Wlot tunelu, drugiego od lewej przesunąć w prawo 30 - 40 cm, odsłoni mi to więcej szlaku.
7. Rozjazdy krzyżowe podwójne - usunąć, nie planowałem ich użycia, zbyt mała stacyjka dla nich no i ta cena...
8. Nie upieram się przy czterech torach na dole, mogłyby być trzy + tor odstawczy.
9. Górna bocznica - pierwsza z lewej, rozjazd do przeniesienia na miejsce najbliższego toru 9101 w prawo, oraz wydłużyć o 30 cm co najmniej (ma prowadzić na plac ładunkowy).
10. Kolejna bocznica - bardziej wyprostować, równolegle w miarę do torów stacyjnych.
11. Reszta jest OK, zwłaszcza zestawienie torów - wszystko wiadomo ile czego.

Trzymam się "małego, ciasnego" przeraziłem się wymiarem 185...
Byłbym wdzięczny za zmodyfikowanie planu, pospiechu nie ma, mamy czas.
Widzę że Kolega też kombinuje w N, podziwiam i nie ukrywam że czerpałem inspiracje. Zwłaszcza fotki kupionego taboru, akcesorów mnie cieszyły bardzo. Plan także ambitny i śmiały. Obiecuje odwiedzać ten wątek i obserwować co nowego.
Pozdrawiam serdecznie :D

Reakcje
1.780 13 0
A może poczekajmy do marca to zrobi się na miejscu projekt :roll: ;) .
Pozdrawiam ciepło :D .
Ps.
Jeśli chodzi o nazwę makiety to proponuję najprostsze i nie pretensjonalne:
"Makieta Z w skali N".
A jeśli chodzi o inspirację to błagam - z natury - nie z innych makiet 8), wtedy makieta jest najpiękniejsza - nawet jeśli jest wymyślona.

OP
OP
Zwrotniczy_1960

Zwrotniczy_1960

Aktywny użytkownik
Reakcje
137 0 0
Ale kawał dobrej roboty :D Dzięki, dzięki, dzięki wielkie Kolego. Naprawdę mnie zaskoczyłeś, jest idealnie, tak właśnie sobie wyobrażałem tę moją makietę. Do tego wizualizacje... kopara wali o podłogę , jak co najmniej w filmie "Maska" :devil: Wszystko jasne i proste, tylko robić. Oczywiście szczegóły aranżacji zastaną wymyślone i dopracowane na etapie wykończenia. Sam układ wyczerpuje wszystkie moje oczekiwania i to z nawiązką. Pojawił się podwójny wlot tunelu - oszczędność miejsca oraz dodatkowy tor odstawczy na dole. Z rozmieszczeniem semaforów też nie będzie problemu. Wymiary wprost wymarzone dla mnie. Jest ciasnawo, ale takie były założenia.
Jeszcze raz dziękuje za pracę i poświęcony czas. :D
Pozdrawiam serdecznie.

kociol

Aktywny użytkownik
Reakcje
196 5 0
Cieszę się :) ,że Koledze się podoba. Polecam się na przyszłość. Zamieszczm planik z uwzględnionymi wysokościami podjazdów, ja przyjąłem dla górnego poziomu 7cm, ale można przyjąć mniej wówczas podjazdy będą łagodniejsze (i tak wszystko wyjdzie w trakcie prac ;))
Pozdrawiam serdecznie i życzę powodzenia.

Załączniki

Mateusz B

Moderator Grupy KKMK
Zespół forum
KKMK
H0e
Reakcje
328 2 0
Widzę kolega odwalił kawał niezłej roboty :D
Ap ropo tych podjazdów to wznoszenie na aż 7cm chyba nie jest konieczne ;)
Przy wznoszeniu na niższą wysokość nie ma problemu z ostrymi podjazdami, konstrukcją makiety i konieczności modelowania ostrych spadków terenu bądź ścian oporowych :D

P.S W razie czego można obniżyć zjazd do tunelów na głównej linii i umieścić tunele na nieco niższym poziomie ;)

OP
OP
Zwrotniczy_1960

Zwrotniczy_1960

Aktywny użytkownik
Reakcje
137 0 0
daniel loko napisał(a):
No i teraz będzie pięknie można zaaranżować scenerię na makiecie :p .
Plan bardzo fajny i przejrzysty :D .
Dziękuję Koledze Danielowi za pozytywny odzew, to po prostu bezcenne :p Do scenerii droga długa i daleka, będzie się "ciąąąąąągło jak laznania" :roll: Na razie chce złożyć pierwsze zamówienia, na początek taborowe, potem tory, sterowanie i na końcu reszta. Będę raportował na bieżąco. 8)

OP
OP
Zwrotniczy_1960

Zwrotniczy_1960

Aktywny użytkownik
Reakcje
137 0 0
Paparazzi 97 napisał(a):
Widzę kolega odwalił kawał niezłej roboty :D
Ap ropo tych podjazdów to wznoszenie na aż 7cm chyba nie jest konieczne ;)
Przy wznoszeniu na niższą wysokość nie ma problemu z ostrymi podjazdami, konstrukcją makiety i konieczności modelowania ostrych spadków terenu bądź ścian oporowych :D

P.S W razie czego można obniżyć zjazd do tunelów na głównej linii i umieścić tunele na nieco niższym poziomie ;)
Myślałem o tym, ale 7 cm ma zalety. Lepiej mi będzie osadzać portale tuneli, które mają całkowitą wysokość coś koło tego właśnie, to samo most. Druga sprawa to dostęp. Łatwiej gmerać łapą w razie wykolejenia w tunelu i czyścić szyny (będą się brudzić na 100%), zawsze to ciut więcej miejsca. Na szczęście tory tunelowe są z kraja. Podjazdy nie powinny wyjść jakoś strasznie, po ok. 1,6 m szlaku na zgubienie tych 70 mm. Składy będą krótkie i lekkie, problemów nie przewiduję. Dzięki za wpis, pozdrawiam :D

kociol

Aktywny użytkownik
Reakcje
196 5 0
Witam,
Mam małą sugestję odnośnie torów (względy ekonomiczne :!:) moja propzycja jest taka: np tor R2 (nr 9125-cena 16zł/szt) podziel na 3 co daje Ci tory nr 9127 - 3 szt. koszt 1 szt to 14zł więc zaoszczędzasz 28 zł ;) oczywiście musisz zakupić dodatkowe złączki. Wykorzystuj flexy również mozna troszkę zaoszczędzić. Masz jakiś fajny sklep, w którym dokonujesz zakupów :?:

OP
OP
Zwrotniczy_1960

Zwrotniczy_1960

Aktywny użytkownik
Reakcje
137 0 0
kociol napisał(a):
Witam,
Mam małą sugestję odnośnie torów (względy ekonomiczne :!:) moja propzycja jest taka: np tor R2 (nr 9125-cena 16zł/szt) podziel na 3 co daje Ci tory nr 9127 - 3 szt. koszt 1 szt to 14zł więc zaoszczędzasz 28 zł ;) oczywiście musisz zakupić dodatkowe złączki. Wykorzystuj flexy również mozna troszkę zaoszczędzić. Masz jakiś fajny sklep, w którym dokonujesz zakupów :?:
Najtaniej wychodzą flexy 9106, 777 mm 42 zł = 3 x9100+1x9101 też razem 777 mm a cena 60 zł, oszczędzam 18 złotych. Z tymi łukami to owszem 1 szt. 9125 zastępuje 3 szt 9127, ale potrzebując łuk krótki trzeba będzie ciąć 9125 :twisted:.A tak z krótkich składam 1/3 lub 2/3 potrzebnego odcinka.
Zastanawiam się czy nie iść w te flexy, ale po pierwsze czy dobrze się to tnie, a po drugie przy wyginaniu łuku końcówki szyn różnie wystają i trzeba równać. Może ktoś ma doświadczenia z tymi flexami :?:

kociol

Aktywny użytkownik
Reakcje
196 5 0
Do cięcia stosuje małą szlifierkę - jeżeli nie masz to możesz kupić w Castoramie (okolo 60 zł). Ja przycinam tory jeżeli zachodzi taka potrzeba :? raczej nie kupuje krótkich odcinków - mało opłacalne.

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Planuję 7
Planuję 21
Planuję 12
Planuję 70
Planuję 8