• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Makieta domowa Plan makiety 220 x 210 pomoc

garou

Znany użytkownik
Reakcje
4.677 443 99
Gorsze jest tylko zniechęcanie ludzi do tego hobby. Nie wiem czy Państwo się znacie, że za wszelką cenę odradzacie zabawy... "Nie znasz się", "nie dasz rady", "Nie rób, nie warto". Uważajcie, bo Was posłucha.
Chyba nie czytasz ze zrozumieniem. To co piszesz w cudzysłowach to twoje słowa i dopowiedzenia. Ja nic takiego nie napisałem. Za to napisałem, że lepiej popróbować na czymś mniejszym. Nie napisałem "nie rób tego - to zła droga". Autor sam zdecyduje od czego zacznie, Jeśli czuje się na siłach, to powodzenia. Przecież my nie wiemy jakie są czyjeś umiejętności w zakresie modelowania obiektów w skali. Co więc szkodzi jedynie doradzić od czego najlepiej zacząć jeśli ktoś w ogóle nic jeszcze nie modelował? A jaką drogę obierze autor, to jego decyzja. Ja sam kiedyś rzuciłem się na dużą makietę, a potem wywaliłem to do kosza bo nie przemyślałem sprawy. Kasa poszła na marne. Czytając takie posty jak Twój rodzi się myśl, że chyba nie warto nikomu nic doradzać bo potem czyta się takie pretensje, a najlepsze że od razu w tych naszych wpisach widzisz zupełnie nie to, co chcieliśmy przekazać.

Kris

Znany użytkownik
Reakcje
2.729 52 5
Dzięki kolego za te informacje.
Właśnie o takie porady mi chodzi, a nie, że mam zrobić dioramę najpierw. Pisałem nie raz, że chce pomocy w projekcie torowiska. Tylko i wyłącznie, a nie co robić albo czego nie robić.
Pisałem, że nie bardzo ogarniam infrastrukturę kolejową itp. gdzie jaki rozjazd, jaki tor...

1. Linia dwutorowa, czyli musiałby być rozjazd jeszcze w innym miejscu, żeby była możliwość zmiany torów w każdym kierunku?
2. Tor 1 - jak byś to rozwiązał, razem z tymi peronami, jak poprowadzić tory? Nawet czerwoną linie narysuj mniej więcej.
3. Tory 2 i 3 - później na to wpadłem właśnie, dlatego że jak pisałem nie ogarniam co i jak powinno być, teraz już wiem.
4. Tak, nr 4 to lokomotywownia i co za tym idzie już wiem, że w tym planie nie ma toru wyciągowego dla grupy torów 5.
6. Nr 6 to taka jakby bocznica miała być.
7. Już pisałem.o taborze. Aktualnie EpP09 + 5 wagonów IC, SM42 + 5 wagonów towarowych.
Tory Piko.
8. Przeglądałem ten temat o makietach dla początkujących. Żaden w 100% nie wpadł mi w oko.
Jakbyś mógł chociaż kreski mniej więcej nakreślić jakby to miało mniej więcej wyglądać żeby było ok.
Widzę, że kolega- autor jest wszechwiedzącym laikiem totalnym, który przeczy sam sobie.
Raz nie potrzebuje rad, a za chwilę prosi o kilka, gdzie następnie kręci nosem na gotowe rozwiązania, sam wcześniej ich oczekując.
Tak to odbieram.
Niech się kolega Kamil się zdecyduje, czego chce.
Niech się weźmie za robotę OD POCZĄTKU, a nie od środka. A jak ma problem z czytaniem ze zrozumieniem, to nazat do szkoły.

Za ton przepraszać nie będę, bo to ze strony Kamila nadużycie forumowej gościnności....
Ja to tak odbieram....

Niejeden już nadużywał...

Ostatnio edytowane:

Pawelec

Aktywny użytkownik
Reakcje
311 0 1
Jak kolega nie stawia na real, tylko na zabawę to może takie cuś:

Aby podzielić makietę na dwie części, z jednej zrobić np. scenerię przedstawiającą przemysł.
A z drugiej, ruch pasażerski.
Środek oddzielić tłem, fasadami itp.

Część towarową zrobić coś w tym stylu:

Druga strona, ruch pasażerski coś w ten deseń:

Tylko że 2m z hakiem to trochę mało:niepewny:
"Kiedyś" połączyłem te dwa pomysły zmodyfikowałem trochę, i zrobiłem wersję gdzie było nas... tak jak lubiłem, już się z tego wyleczyłem na szczęście :)
Screenshot_20241216_204355_Chrome.jpg

Ale tu musiał byś mieć około 2,5/3m.
Wiem że to tylko linia jednotorowa, ale przy analogu więcej nie potrzebujesz (pomyśl o cyfrze nie pożałujesz;))
Coś cię w końcu natchnie(y)

Ostatnio edytowane: