• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Makieta domowa Plan makiety 220 x 210 pomoc

Mormegil

Aktywny użytkownik
Reakcje
318 6 0
Coś tam udało mi się stworzyć. Jeszcze na pewno wymaga przeróbek. Dopiero uczę się SCARMa i w darmowej wersji muszę kombinować żeby zmieścić się w limicie 100 elementów.
(...)
Nie wiem jak to w programie zrobić.
Kruca bomba, co to się porobiło z młodzieżą, że dziś bez "apki" nie potrafią nawet dżistnąć. Weź kartkę i ołówek, i duży kosz na śmieci. Wystarczy.
2.8 x 1.6 to jest max co mogę zrobić.
Już Ci sugerowałem, że jest za szeroko. Ciężko Ci będzie wykończyć środek makiety.
Jakoś pusto na środku mi wyszło, ale ogólnie dużo bocznych torów jak chciałem.
W dolnej części dwa perony.
To jest dopiero pierwsza wersja także proszę o komentarze i rady.
Kompletnie nie rozumiem tego układu.

Bigi45

Nowy użytkownik
Reakcje
13 0 0
Kruca bomba, co to się porobiło z młodzieżą, że dziś bez "apki" nie potrafią nawet dżistnąć. Weź kartkę i ołówek, i duży kosz na śmieci. Wystarczy.
Bez przesady... mamy XXI wiek :). Jest to prosta i darmowa aplikacja która ułatwia projektowanie. Nie trzeba chociażby znać dokładnych wymiarów torów czy rozjazdów. Od tego są programy wspomagające projektowanie.

Pozamieniaj wszystkie krótkie odcinki torów na flex'y. Dzięki temu zaoszczędzisz na elementach. Do 100 elementów dobija się dość szybko :)

Bigi45

Nowy użytkownik
Reakcje
13 0 0
Powiedz to mojemu szefowi :). Kiedys na zrobienie projektu miało się kilka miesięcy. Teraz mam kilka tygodni. Programy wspomagające projektowanie znacznie ułatwiają i przyśpieszają pracę. Jeśli ktoś ma nadmiar wolnego czasu to czemu nie... może się bawić z kartką :)

Amatorek

Użytkownik
Donator forum
Reakcje
111 0 0
Szanowny Kamilu,

Kolega @melonowy jak mniemam celowo podał Ci link do moich zmagań na początku - zerknij jeszcze raz. Jest to studium przypadku totalnego amatora, który uczył się z kolejną wiadomością od doświadczonych forumowiczów.

Kilka słów ode mnie z praktycznego punktu widzenia amatora tworzącego swój tort..
- cały czas masz info od @Mormegil, że za szeroko - przyłączam się do tego twierdzenia. Jak już chcesz mieć szeroki tort to pomyśl np o przestrzeni pustej wewnątrz abyś mógł tam wejść i dostać się "od środka" - takie np 100 x 70 cm.
- wspominasz o posiadaniu Husarza i 5 wagonów IC. Zakładam zatem, że wiesz jaka jest długość owego składu? Mi wychodzi około 160 cm łącznie. Teraz wskaż peron na swoim projekcie gdzie to się zmieści aa i do tego bocznicę chociaż jedną :) u mnie przy 240 cm x 120 najdłuższy tor prosty na peron ma lekko ponad 100 cm. Bocznica jedna najdłuższa 80 cm wewnątrz. To wszystko co dało się uzyskać. Niewiele. Niestety wyprowadzanie łuków zabiera sporo miejsca. Składy max 100 cm. Więcej to traci sens bo początek będzie gonił koniec na makiecie.
- tory za blisko krawędzi jeśli planujesz w tych miejscach portale tuneli (znowu odsyłam do wątku mojego gdzie walka o każdy milimetr zakończyła się zmianą miejsca portali)
- zastanów się nad poziomem -1 i nie bój się wychodzić też powyżej. Ja nie dam już rady na -1 a uważam teraz, że warto było.
- koniecznie zakup wagon piętrowy "bohun" i zobacz jak zachodzi na Twoich łukach (nie jest to najdłuższy wagon tak na marginesie). Zaznacz na makiecie. To samo proponuję z szerszymi wagonami np Rivarossi piętrowe gdzie stopnie mocno odstają. To wszystko ułatwi Ci dalszą budowę. Wiem można użyć szablonu - dobra sprawa przy peronach i infrastrukturze dodatkowej ale weryfikacja z wagonem moim zdaniem nieodzowna.
- wybrałeś tory Piko. Hmm ja też i powiem Ci, że musisz zdawać sobie sprawę z pewnych ograniczeń jakie mają na rozjazdach - są martwe punkty elektryczne nie do obejścia. Zapewne tabor V/VI sobie w większości poradzi. Rozwiązaniem są w pewnym sensie modele z tzw "UPS".
- program SCARM i ograniczenie 100 odcinków - jak już nie będziesz miał opcji na zastępowanie flexami to zakup licencji pozostaje. U mnie zabrakło i rzeźbiłem na makiecie ale to tylko bocznice.
- fajnie, że zdecydowałeś się na "mobilność" makiety - to zdecydowane ułatwienie.
- widzę łuki R2 - będą w tunelu prawda? Znowu - zobacz jak to w praktyce wygląda.
- w kwestii Twojej pierwszej propozycji układu torów to nie wypowiem się bo za cienki jestem ale na pierwszy rzut oka rozjazdy można zoptymalizować aby nie przecinały tak odcinków.
- na koniec coś ważnego w mojej ocenie - makieta typu tort ma swoje ograniczenia i zmusza do kompromisów - bądź na to gotowy i nie daj się "purystom" ;) Twoje zdanie na końcu najważniejsze i radość z koncepcji, i zabawy późniejszej.

Generalnie jak już będziesz miał płytę gotową to rozłóż wstępny układ torów i zobacz jak to pracuje, i jak wygląda.

Ostatnio edytowane:

Pawelec

Aktywny użytkownik
Reakcje
284 0 1
Oby kolegi wątek nie skończył się jak kiedyś mój;)
Proponuję koledze najpierw bardzo się zagłębić w "kolei od kuchni"
Dopiero później pomyśleć o zbudowaniu czegoś, a pomiędzy poćwiczyć umiejętności czy się podoła jak koledzy po fachu doradzają.
Ja bez wiedzy błądziłem jak włóczykij:)
Teraz jak czytam mój wątek o planowaniu to mam niezły ubaw.
Niech kolega tego samego błędu nie popełnia bo z tego co widzę wszyscy "młodzi" idą tą ścieżką.
Domu nie zaczyna się budować od dachu;)
Z czasem to zrozumiałem, zagłębiając się w temat, "głupie" pomysły już nie przychodzą do głowy(y)
Lepiej jak już, to zrobić sobie kawałek dioramy bazując na realu, a ujeżdżalnie zrobić na podłodze.
Mimo wszystko trzymam kciuki, aby coś wypaliło;)