• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Makieta domowa Plan makiety 220 x 210 pomoc

Kamil_H0

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Witam. To mój pierwszy post na tym forum. Od jakiegoś czasu planuje budowę makiety. Dostępne miejsce to 220cm x 210cm. Szukałem jakichś planów ale ciężko znaleźć w tych granicach. Tzn są mniejsze po szerokości, jak rozumiem chodzi o to, że byłby problem z sięgnięciem w głąb makiety.
Mógłby ktoś podrzucić jakiś pomysł? Chciałbym jakby podwójną pętlę, coś w tym stylu, żeby mniej więcej po środku zmieścić dworzec osobowy a niżej nap tabor towarowy. I żeby oba mogły jeździć po największym możliwym okręgu. Na razie sterowanie analogowe. Temat na spokojnie, chodzi mi o jakiś zarys mniej więcej, bo szczerze to słabo jeszcze ogarniam rozjazdy i sposoby ich umieszczenia.

Herbat

Użytkownik
Reakcje
10 0 0
Witam. To mój pierwszy post na tym forum. Od jakiegoś czasu planuje budowę makiety. Dostępne miejsce to 220cm x 210cm. Szukałem jakichś planów ale ciężko znaleźć w tych granicach. Tzn są mniejsze po szerokości, jak rozumiem chodzi o to, że byłby problem z sięgnięciem w głąb makiety.
Mógłby ktoś podrzucić jakiś pomysł? Chciałbym jakby podwójną pętlę, coś w tym stylu, żeby mniej więcej po środku zmieścić dworzec osobowy a niżej nap tabor towarowy. I żeby oba mogły jeździć po największym możliwym okręgu. Na razie sterowanie analogowe. Temat na spokojnie, chodzi mi o jakiś zarys mniej więcej, bo szczerze to słabo jeszcze ogarniam rozjazdy i sposoby ich umieszczenia.
jaka skala, jaka epoka? dwa podstawowe pytania.
zajrzyj tutaj
https://forum.modelarstwo.info/threads/makiety-dla-średnio-leniwych-początkujących.14063/

Ostatnio edytowane:
OP
OP
K

Kamil_H0

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Dzięki, czytałem ten wątek i nie znalazłem planu o podobnych wymiarach.
Skala to H0. Planowany tabor głównie VI oraz V.
Tory jakie posiadam to PIKO a-gleis.
Z zestawu startowego z Husarzem, nasyp odkręcony,
Zestaw A+B oraz A+E i 10szt G239. Na ten moment.
Przy takich wymiarach ile torów tzw szlakowych? 2 czy może 3. W sensie po jak największym obwodzie. Chce podzielić makietę na dwie części, osobową oraz towarową i w każdej jakaś bocznicę.
Nie bardzo orientuję się w "zasadach" infrastruktury kolejowej. Dlatego proszę o pomoc.
Miejsce mam w rogu pokoju. Ściana z lewej 220 może trochę więcej pod okno jak trzeba. Na wprost max 210. Może nie tyle elkę co tory "po ścianie" i po przekątnej żeby zrobić dworzec i maksymalnie długą prostą?

melonowy

Znany użytkownik
Reakcje
1.652 31 1
Dzięki, czytałem ten wątek i nie znalazłem planu o podobnych wymiarach.
Ale to nie chodzi o to, żeby był plan o wymiarach Tobie pasujących.
Tu chodzi o to, żebyś po przeglądnięciu tych wszystkich planów, zaadaptował do swych potrzeb kilka z tych pomysłów, połączył je w całość i rozrysował sobie Twoją wizję, jak to miałoby wyglądać na desce o wymiarach podanych przez Ciebie, czyli 220x210.
Pobierz sobie prosty, darmowy program do planowania : SCARM - link do strony , wybierz z listy tory Piko A-Gleis i ułóż plan torów. Poćwicz.
Jak nam to tu przedstawisz w formie rysunku, lub planu w SCARM'ie to wówczas znając Twe oczekiwania postaramy się coś poradzić.
Jeszcze taka uwaga, że przy epoce V i VI to musisz unikać ciasnych łuków.
Pikowskie R2 z zestawów startowych są za ciasne, bo długie wagony jadą na nich "bokiem".;)
Albo przy małej ilości miejsca zmienić epokę na starszą.
EDYTKA.
Przejżyj sobie proszę ten temat budowy. TU LINK Zobaczysz jak się zmieniał plan względem pierwszych oczekiwań.

Ostatnio edytowane:

Kris

Znany użytkownik
Reakcje
2.822 52 5
V i VI epoka, to głównie długie wagony pasażerskie i niekrótkie pociągi towarowe.
Przy takich wymiarach, to w grę wchodzi jedynie jakaś linia lokalna, bądź starsza epoka - III.

Przemyśl, czy nie zrobić kilka dioram (dla poćwiczenia technik i umiejętności) i wejść w moduły.
Nie znamy Twoich możliwości lokalowych, więc trudno coś doradzić....

garou

Znany użytkownik
Reakcje
4.784 443 99
V i VI epoka, to głównie długie wagony pasażerskie i niekrótkie pociągi towarowe.
Przy takich wymiarach, to w grę wchodzi jedynie jakaś linia lokalna, bądź starsza epoka - III.

Przemyśl, czy nie zrobić kilka dioram (dla poćwiczenia technik i umiejętności) i wejść w moduły.
Nie znamy Twoich możliwości lokalowych, więc trudno coś doradzić....
A po co wogóle przejmować się realnością zestawień składów, skoro ma to jeździć po torcie, czyli czymś z reguły służącym do zabawy tzw. kolejką. Coś czuję, że nawet jak kolega Kamil podłączy 1 czy dwa wagony IC do lokomotywy to będzie zadowolony. Ten Film minuta 0:44 (EU07-1006 i dwa wagony IC). I jakie to długie składy? :)

Kris

Znany użytkownik
Reakcje
2.822 52 5
Właśnie chodzi o to, że kolega nie dał nam wystarczającej ilości danych.
Nie wiemy, czy to ma być typowo do zabawy, czy kolega będzie starał się urealnić to, co zbuduje....
Oczywiście, że są składy 2 wagonowe, są i jedno-wagonowe, ale wiemy coś o realiach makietowych i na takiej powierzchni łuki R3 to max, co można wycisnąć, a wagony i tak będą składać się jak tramwaj....

@Kamil_H0 daj, proszę, trochę więcej danych, trochę założeń... Będzie nam łatwiej coś doradzić / pomóc.

OP
OP
K

Kamil_H0

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
A po co wogóle przejmować się realnością zestawień składów, skoro ma to jeździć po torcie, czyli czymś z reguły służącym do zabawy tzw. kolejką. Coś czuję, że nawet jak kolega Kamil podłączy 1 czy dwa wagony IC do lokomotywy to będzie zadowolony. Ten Film minuta 0:44 (EU07-1006 i dwa wagony IC). I jakie to długie składy? :)
Tak jak kolega napisał, będę zadowolony. Makieta nie musi być realna w 100% Po prostu żeby po niej coś jeździło, stało na bocznicach.
Mam pokój na poddaszu, niestety jest tak, że w połowie ścian "coś" przeszkadza. Może z tych 210cm mógłbym zrobić 270-280. Ale wtedy musiałbym mieć możliwość odsuwania całej makiety, bo zastawił bym drzwiczki od schowka na strychu...
Generalnie mieszkam w Dęblinie i wymyśliłem sobie coś na kształt dworca tu właśnie. Pewnie większość z Was wie jak wygląda kolej w Dęblinie
Tyle torowisk co jest to nie ma opcji żeby zrobić, wiadomo. Ale jakiś zarys mniej więcej. W weekend postaram się pobawić scarmem i pokazać co mniej więcej bym chciał zrobić. Głównym dylematem są dla mnie rozjazdy, w sensie żeby nie robić czegoś bez sensu.
Z budynków to przy stacji osobowej budynki dworca, sklep spożywczy. Niżej droga z parkingiem a poniżej jakby dało radę jakieś elementy taboru kolejowego z bocznicą.
Powyżej tego wszystkiego lokomotywownia i bocznica.
Postaram się w weekend wrzucić jakieś screeny o co mi mniej więcej chodzi. Na razie myślę tylko o układzie torów i budynków. O reszcie pomartwię się później czyli o sterowaniu na przykład.
Dzięki za odpowiedzi. Jak jeszcze jakieś informacje są potrzebne to napiszcie konkretnie

Kris

Znany użytkownik
Reakcje
2.822 52 5
To już jest jakiś konkret. Jeśli masz możliwość, aby wydłużyć makietę, to jest to idealny moment, aby zaplanować kształt makiety i układ torowy.
Na takiej przestrzeni w H0 będzie ciężko o realizm, ale jest szansa na użycie łuków R3, które dają mocny kompromis pomiędzy realizmem, a tramwajowym lunaparkiem.
Dęblin ma bardzo ciekawy dworzec i polecam go w pewnym stopniu lub całkowicie odzworować na makiecie.
Co do samej stacji, to faktycznie byłby problem, bo układ torowy jest rozległy.

Rozrysuj plan pokoju i kształt samego "stołu" makiety, jaki możesz maksymalnie i optymalnie zbudować.
Oczywiście plan samej makiety też :)

Od razu weź pod uwagę (przy planowaniu) podział na segmenty - dzięki temu nie będziesz musiał odsuwać całej makiety, tylko jej część, aby dostać się na strych.

DieselPower

Znany użytkownik
Reakcje
2.464 496 107
łuków R3, które dają mocny kompromis pomiędzy realizmem, a tramwajowym lunaparkiem.
Łuk R3 jest takim kompromisem? Chyba coś Ci się pomyliło ;). Jeżeli minimalny w rzeczywistość łuk to 200 metrów, a R3 to mniej więcej łuk 35 metrów to jaki tu kompromis? R3 to lunapark. W H0 powierzchnia 2x2 to jest tyle co nic. Nawet w 1 promilu nie da się oddać na niej realizmu.
Wieczorem przyśle Ci całkiem fajny układ jaki Piko zaproponowało w swojej książeczce.

garou

Znany użytkownik
Reakcje
4.784 443 99
Generalnie mieszkam w Dęblinie i wymyśliłem sobie coś na kształt dworca tu właśnie. Pewnie większość z Was wie jak wygląda kolej w Dęblinie
Tyle torowisk co jest to nie ma opcji żeby zrobić, wiadomo. Ale jakiś zarys mniej więcej. W weekend postaram się pobawić scarmem i pokazać co mniej więcej bym chciał zrobić. Głównym dylematem są dla mnie rozjazdy, w sensie żeby nie robić czegoś bez sensu.
Z budynków to przy stacji osobowej budynki dworca, sklep spożywczy. Niżej droga z parkingiem a poniżej jakby dało radę jakieś elementy taboru kolejowego z bocznicą.
Oczywiście można się inspirować Dęblinem, ale na takiej powierzchni w skali 1:87 to za bardzo nic co przypomina układ torowy Dęblina zrobić się nie da. Co najwyżej można sobie budynki jakieś na wzór budynków z tej stacji ustawić, albo most czy wiadukt jakiś, czy fragment peronu. Mimo wszystko życzę powodzenia.
12 listopada 2024 byłem w Dęblinie i cyknąłem tą fotkę dworca od strony ulicy kolejowej. Po prawo widać "sklep" o którym wspominasz, a raczej takie metalowe budy (w tym kiosk).

IMG_20241113_072836.jpg

Ale jakie "R3"? Piko, Roco? Ważny jest promień łuku, a nie jego symbol wg producenta. Ile razy można to samo powtarzać... :(
R3 PIKO to 488mm, a Roco to 434,5mm co daje odpowiednio w przeliczeniu 42m i 37m. Z tego co czytałem tu na forum o najmniejszych łukach na kolei normalnotorowej w Polsce, to na linii kolejowej nr 96 pomiędzy Grybowem, a Ptaszkową jest łuk 250m. Linia dwutorowa.... a np. na linii 274 między Wrocławiem Świebodzickim i Zgorzelcem znaleźć można łuk 175m. Czy ma to coś wspólnego z nawet kompromisem w postaci R3 czy to od PIKO czy od Roco? No nie wiem. W tym kontekście oba te luki są tramwajowe i słowo kompromis jest mocno naciągane. Kompromis to może byłby łuk toru modelowego 1500mm... Na bocznicach spotyka się chyba 75m co daje w modelu 862mm i nawet to mocno odbiega od wspomnianych R3. Ale oczywiście to moje zdanie. Każdy inaczej postrzega kompromis.

Ostatnio edytowane:

garou

Znany użytkownik
Reakcje
4.784 443 99
Panie Andrzeju - przecież autor wątku napisał, że ma tory Piko.

Dla mnie to jest kompromis pomiędzy R1 i R9. Ludzie, czytajcie ze zrozumieniem. Mówimy o torcie, a nie o modułach w sali gimnastycznej.
Ja zrozumiałem o kompromisie między makietą, a realnym łukiem. Stąd były moje wpisy na ten temat. Ale ok...

Kris

Znany użytkownik
Reakcje
2.822 52 5
Ja zrozumiałem o kompromisie między makietą, a realnym łukiem. Stąd były moje wpisy na ten temat. Ale ok...
Serio? Porównujemy "stolik" na poddaszu do realnej kolei ? Coś tu poszło nie tak....

Pomijając kwestię porównania - sam autor napisał, że na realiźmie mu nie zależy, więc dziwi mnie wasza podnieta promieniami łuków....