• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Model fabryczny PIKO - modele wagonów standardu Y - typu 104A/110A/111A/112A/113A

mafo

Moderator Forum Samochodowego
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
25.784 387 20
Problem polega na tym, że w modelarstwie redukcyjnym liczą się detale i "smaczki", na przykład w wyposażeniu wnętrza wagonu. Po co więc to wszystko robić jesli będziemy musieli patrzeć na modele z odległości ponad pół metra.
No to jeżeli mówisz o modelarstwie, to trzeba przerobić ten wagon tak, żeby był modelem redukcyjnym. Piko nie zrobi takiego redukcyjnego wagonu, bo pewnie cena byłaby na tyle duża, że sprzedaż byłaby trudna...

garou

Znany użytkownik
Reakcje
4.647 443 99
Mogę potwierdzić, że wszystkie wagony 113A, zbudowane w latach 1974-76, miały podwiniętą krawędź pudła. Tak, że wagon bar z IV epoki nie może być inny, niż z podwiniętym pudłem, jak w modelu Piko.

W latach 1990. były, zdaje się jakieś bary przebudowane w ramach modernizacji z normalnych wagonów przedziałowych nowszego typu i te mogły mieć połączenie pudła z ramą nowego typu, z widoczną linią podziału nad krawędzią - ale to zupełnie inna historia.
Na forum znalazłem takie fotki BARU z epoki IVc (1988) - chyba więc nie było innej wersji w zakresie o którym mowa. Liczę, że PIKO wyda też ten wagon i w takich oznaczeniach. Seria BR....

PS. Zdjęcia "podlinkowane" z TEGO wątku.

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.707 522 30
Na forum znalazłem takie fotki BARU z epoki IVc (1988) - chyba więc nie było innej wersji w zakresie o którym mowa.
A co ma piernik do wiatraka? Jak na podstawie zdjęcia można wyciągać takie wnioski? To, że w 1988 roku był taki bar, z podwiniętą krawędzią pudła, nie oznacza, że nie mogło być innej wersji. Ale potwierdzam, że faktycznie nie było innych, jednak nie wynika to z tego zdjęcia. Po co w ogóle formułować takie stwierdzenia, jak to, które przytoczyłem?

Franc

Aktywny użytkownik
Reakcje
590 95 1
No i ? Chciałem w ten sposób pokazać, że nie tylko my marudzimy na temat nowego malowania modeli przez Piko. Szerokie głosy niezadowolenia pojawiają sie również na zewnątrz. A teraz jeszcze pierwszy przypadek zwrotu wagonu z tego powodu. Nie widze w tym nic złego ani odbiegającego od wiodącego tematu.

Reakcje
439 294 188
No i ? Chciałem w ten sposób pokazać, że nie tylko my marudzimy na temat nowego malowania modeli przez Piko. Szerokie głosy niezadowolenia pojawiają sie również na zewnątrz. A teraz jeszcze pierwszy przypadek zwrotu wagonu z tego powodu. Nie widze w tym nic złego ani odbiegającego od wiodącego tematu.
ale temat dotyczy tego samego czyli malowania ygrekow firmy Piko

Krzysztof Fiałka

Znany użytkownik
FREMO Polska
KSK Wrocław
Reakcje
1.286 21 0
Panowie, jeśli nikt nie będzie krytykował to jak informacja o niezadowoleniu klienta ma dotrzeć do producenta. Jeśli ktoś jest niezadowolony to niech pisze, niech odsyła produkt.
I chodzi tu o kolejne modele, które przecież chcemy mieć, kto będzie chciał np. SU46 w niebieskim malowaniu PKPC z zielonym paskiem namalowanym ja na wagonie 2 kl -"brokatem"?

grosiszcze

Znany użytkownik
Reakcje
1.318 230 2
Boże Abrahama to istnieje jakieś "zewnątrz" forum nie jest jedynym miejscem narzekania i maglowania tego samego na dziesiątkach stron, niesamowite.
Zdziwiłbyś się ile jest grup zrzeszajacych malkontentów wszelkich zainteresowań

Panowie, jeśli nikt nie będzie krytykował to jak informacja o niezadowoleniu klienta ma dotrzeć do producenta.
A producent będzie miał te informacje głęboko w czterech literach aż do momentu jak niemiecki klient zacznie narzekać.

Reakcje
439 294 188
Panowie, jeśli nikt nie będzie krytykował to jak informacja o niezadowoleniu klienta ma dotrzeć do producenta. Jeśli ktoś jest niezadowolony to niech pisze, niech odsyła produkt.
I chodzi tu o kolejne modele, które przecież chcemy mieć, kto będzie chciał np. SU46 w niebieskim malowaniu PKPC z zielonym paskiem namalowanym ja na wagonie 2 kl -"brokatem"?
Poprostu nie kupować
A nie wstawiać dwadzieścia postów z tym samym tematem