• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Model fabryczny PIKO - modele wagonów piętrowych typu "Görlitz 88" serii Bdhpun, Bdhpumn, Bmnopux

Bodek

Aktywny użytkownik
Reakcje
476 4 0
Producent poszedł na kompromis i z jednej formy klepie różne wersje tych wagonów. Stąd niektóre elementy - np. klapy szafki akumulatorowej, rynienki nad drzwiami wejściowymi, są jedynie namalowane.
Wózki - być może lepsze niż w poprzednich edycjach, ale też trącą już starością i przydałoby się wykonać je z nowej formy, gdzie poszczególne zwoje odwzorowanych sprężyn śrubowych w układzie zawieszenia nie byłyby aż tak płaskie.
Ale i tak to jeden z lepiej odwzorowanych modeli PKP. Mam takie dwa z I edycji i mimo pewnych niedoskonałości bardzo cieszę się z ich posiadania :)

Gethvar

Znany użytkownik
Reakcje
229 4 0
Producent poszedł na kompromis i z jednej formy klepie różne wersje tych wagonów. Stąd niektóre elementy - np. klapy szafki akumulatorowej, rynienki nad drzwiami wejściowymi, są jedynie namalowane.
Wózki - być może lepsze niż w poprzednich edycjach, ale też trącą już starością i przydałoby się wykonać je z nowej formy, gdzie poszczególne zwoje odwzorowanych sprężyn śrubowych w układzie zawieszenia nie byłyby aż tak płaskie.
Ale i tak to jeden z lepiej odwzorowanych modeli PKP. Mam takie dwa z I edycji i mimo pewnych niedoskonałości bardzo cieszę się z ich posiadania :)
Będzie po prostu nabyć i zwaloryzować, a najlepiej przy okazji się dobierze jakieś fajne numery inwentarzowe...

Bynio

Znany użytkownik
Reakcje
125 2 0
A ja się zapytam w kwestii wnętrza wagonów. Mam dwa z pierwszego wypustu, moje oko cieszą, jednak boli mnie brak wnętrza. Z chęcią założyłbym oświetlenie, jednak do pustego wagonu niema to sensu, dlatego spytam, czy gdzieś można dostać wnętrze, jako część zamienną, lub czy ktoś odlewa to np. z żywicy? Moje wagony pochodzą bodajże z zestawu startowego, po którym już niema śladu, tak więc nie posiadam dostępu nawet do listy części zamiennych, co być może by pomogło :(
Witam
W załączniku dwa zestawy "naprawcze " do wagonów piętrowych :
SET No. 1 składa się z dwóch zbiorników i dwóch sprężarek
SET No. 2 skład się z dwóch zestawów siedzeń.
Sugerowana cena detaliczna jednego zestawu to 12,00 PLN.
Czy będzie zainteresowanie takimi zestawami przy założeniu, że trzeba wyprodukować po 300 takich zestawów ?
Pozdrawiam

Załączniki

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.128 503 30
SET No. 1 składa się z dwóch zbiorników i dwóch sprężarek
SET No. 2 skład się z dwóch zestawów siedzeń.
W zestawie 1 chyba chodzi o dwie prądnice, a nie sprężarki?
Jeśli chodzi o siedzenia, to nie bardzo rozumiem, ile takich kompletow (SET No. 2) trzeba na jeden wagon? Jeżeli dobrze odczytuję z rysunku, to chyba potrzebne są 3 takie zestawy siedzeń na każde piętro. W secie są dwa zestawy, czyli trzeba 3 sety na wagon. A co z końcami wagonu (przedziały nad wózkami)? Zakładając jednak 3 sety (6 zestawów) siedzeń)+ 1 set prądnic i zbiorników, na wagon wychodzi 48 zł - dla mnie byłoby do przyjęcia, o ile się nie pomyliłem z rachunkami.

Merlin

Moderator Grupy BGM
Zespół forum
BGM
H0e
Reakcje
1.443 2 0
Ja też się dopytam, czy 3 sety wystarczą na cały wagon? Bo nie bardzo to rozumiem :/ Jeśli tak, to 48zł nie jest tragedią :)

karol_mar

Znany użytkownik
Reakcje
69 1 0
Te siedzenia w secie nr 2, są do podmiany za siedzenia, które były w starszych edycjach niezgodne z tymi, które są w wagonach PKP. Tam byly takie dwa moduły z siedzeniami równoległymi do ścian.

Widać je na dolnym pokladzie, na załączonym zdjęciu.

IMG_9756.JPG

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.128 503 30
Do modelu, o jakim pisze kolega Karol, wystarczy chyba jeden set siedzeń. Ale odpowiedź kolegi Bynia była na pytanie kolegi Merlina, któremu, jak rozumiem, chodziło o modele w ogóle bez wnętrza - i tego dotyczyły moje rozważania. Pytanie jeszcze, jak zamontować te siedzenia na dwóch poziomach w modelu, który jest pusty w środku...

Merlin

Moderator Grupy BGM
Zespół forum
BGM
H0e
Reakcje
1.443 2 0
Andrzej ma rację, ja posiadam model całkowicie bez wnętrza. U mnie wygląda to tak jak na zdjęciu, i do tego chciałbym włożyć wnętrze, ale obawiam sie, że faktycznie siedzenia z zestawu naprawczego nie wystarczą :/

Wersja finalna modelu ma być całkiem pusta w środku?
Z tego co kojarzę, to nowe wypusty mają wnętrze.

Załączniki

karol_mar

Znany użytkownik
Reakcje
69 1 0
Same zestawy siedzeń nie wystarczą, muszą być jeszcze podłogi, żeby wyposażyć te modele, które były bez wnętrz. Chociaż na zdjęciu kolegi Merlina brakuje tylko górnego piętra.

Bynio

Znany użytkownik
Reakcje
125 2 0
Andrzej ma rację, ja posiadam model całkowicie bez wnętrza. U mnie wygląda to tak jak na zdjęciu, i do tego chciałbym włożyć wnętrze, ale obawiam sie, że faktycznie siedzenia z zestawu naprawczego nie wystarczą :/

Z tego co kojarzę, to nowe wypusty mają wnętrze.
Witam
Zestawy z wagonami piętrowymi to:
96954
96969 - dwa nakłady
96983
Wszystkie wagony mają wnętrza i błędny układ siedzeń na dolnym poziomie.
Skąd Pan ma wagon bez wnętrza ?
Pozdrawiam

Merlin

Moderator Grupy BGM
Zespół forum
BGM
H0e
Reakcje
1.443 2 0
Mój wagon pochodzi zo zestawu startowego, pamiętam tylko, że dostałem go jako prezent, i była to jedna z moich pierwszych kolejek (miałem może 6/7 lat), z tego co się orientowałem, z wujkiem i ojcem, to wagony nie były nigdy otwierane.

karol_mar

Znany użytkownik
Reakcje
69 1 0
Ja również potwierdzam, mój pierwszy zestaw startowy SU16+dwa wagony Bdhpumn zawierał wagony zupełnie bez wnętrz. Kupowałem w 2002 roku chyba.

Bynio

Znany użytkownik
Reakcje
125 2 0
Mój wagon pochodzi zo zestawu startowego, pamiętam tylko, że dostałem go jako prezent, i była to jedna z moich pierwszych kolejek (miałem może 6/7 lat), z tego co się orientowałem, z wujkiem i ojcem, to wagony nie były nigdy otwierane.
Witam
Ponownie przejrzałem wszystkie zestawy z wagonami piętrowymi i te, które wymieniłem posiadają wnętrza.
Czy mógłby któryś z Panów podać numer katalogowy takiego zestawu.
Pozdrawiam