• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Model fabryczny PIKO - modele wagonów piętrowych typu "Görlitz 88" serii Bdhpun, Bdhpumn, Bmnopux

WITKOIM

Znany użytkownik
Reakcje
27 0 0
Witam
Ponownie przejrzałem wszystkie zestawy z wagonami piętrowymi i te, które wymieniłem posiadają wnętrza.
Czy mógłby któryś z Panów podać numer katalogowy takiego zestawu.
Pozdrawiam
chyba o to chodzi co na początkutego wątku kolega Irek napisał

I edycja - rok 1998, w malowaniu niebiesko-żółtym z niebieskimi drzwiami (?) PKP
w zestawie startowym 2 wagony
numer katalogowy zestawu 95920
Bdhpun 50 51 26-08 082-7 Toruń Gł.
Bdhpun 50 51 26-08 092-6 Toruń Gł.
w porównaniu z modelami z edycji HOBBY z roku 2007, 2009 i 2010 ta edycja była jeszcze uboższa pod względem wykonania

a tu fotki tego zestawu
http://www.fotosik.pl/u/radziorek15/zdjecie/5/album/89717

Ostatnio edytowane:

Merlin

Moderator Grupy BGM
Zespół forum
BGM
H0e
Reakcje
1.592 2 0
Co do numeru wagonu (chyba jest to katalogowy), jest wewnątrz, słabo widoczny 53100-02 ,a wagony noszą numery: Toruń Gł. 50 51 26-08 090-0 / 50 51 26-08 082-7

PiotrK

Aktywny użytkownik
FREMO Polska
Reakcje
335 0 0
Witam
W załączniku dwa zestawy "naprawcze " do wagonów piętrowych :
SET No. 1 składa się z dwóch zbiorników i dwóch sprężarek
SET No. 2 skład się z dwóch zestawów siedzeń.
Sugerowana cena detaliczna jednego zestawu to 12,00 PLN.
Czy będzie zainteresowanie takimi zestawami przy założeniu, że trzeba wyprodukować po 300 takich zestawów ?
Pozdrawiam
Świetna inicjatywa. Myślę, że chętni na te zestawy się znajdą (sam do nich należę, a wiem też, że paru kolegów z klubu również chętnie uzupełni/zmodyfikuje swoje wagony).
Rozumiem, że kolor siedzeń będzie czerwony.

Remaj12

Znany użytkownik
Reakcje
5.417 137 19
kiedy będzie. To chyba nja lepsza wersja na rynku tego typu wagonów co?
Dziś, w przeddzień sprzedaży nowej edycji modeli wagonów piętrowych typu Görlitz 88, muszę napisać, że najnowsza edycja wychodzi na prowadzenie - jeśli chodzi o dokładność wykonania modeli - i zajmuje pierwszą lokatę, pokonując dotychczas przodujące, znajdujące się od roku razem na pierwszym miejscu, edycje nr III i VII, odpowiednio z roku 2002 i 2014.
Póki co modele z VIII edycji są najlepsze (moim zdaniem).
A ja się zapytam w kwestii wnętrza wagonów. Mam dwa z pierwszego wypustu, moje oko cieszą, jednak boli mnie brak wnętrza. Z chęcią założyłbym oświetlenie, jednak do pustego wagonu niema to sensu, dlatego spytam, czy gdzieś można dostać wnętrze, jako część zamienną, lub czy ktoś odlewa to np. z żywicy? Moje wagony pochodzą bodajże z zestawu startowego, po którym już niema śladu, tak więc nie posiadam dostępu nawet do listy części zamiennych, co być może by pomogło :(
Do modeli wagonów piętrowych firma PIKO dodawała w prawdzie "instrukcję", ale nie było tam wykazu części zamiennych, gdyż takowe niestety nie istniały. Chyba od zeszłego roku, producent przygotował wykaz części zamiennych (znajdujących się także na "instrukcji" dołączanej do modeli naszych modeli), do których zaliczają się między innymi: imitacje gumowych osłon przejść międzywagonowych, komplet tarczy zderzakowych, gniazdo wymiennych sprzęgów do zamontowania w gnieździe kinematyki krótkiego sprzęgu (dołączone są także sprężynki), rama wózka i kilka dodatków jak np. zestawy kołowe, oświetlenie wnętrza. Innych części nie było, nie ma i pewnie nie będzie - chlubnym wyjątkiem może się okazać krótka seria zestawów "naprawczych" przygotowanych na zamówienie dystrybutora, firmy SK Model.
Andrzej ma rację, ja posiadam model całkowicie bez wnętrza. U mnie wygląda to tak jak na zdjęciu, i do tego chciałbym włożyć wnętrze, ale obawiam sie, że faktycznie siedzenia z zestawu naprawczego nie wystarczą :/
Przede wszystkim potrzebny byłby koledze górny pokład - tej części na pewno nie uda się ściągnąć, no chyba, że kolega pojedzie na drzwi otwarte do firmy PIKO, to może w którymś z koszów z częściami akurat trafiłyby się takie.
Z tego co kojarzę, to nowe wypusty mają wnętrze.
Oczywiście. Modele z wszystkich edycji (oprócz II), posiadają pełne wnętrza.
Ja również potwierdzam, mój pierwszy zestaw startowy SU16+dwa wagony Bdhpumn zawierał wagony zupełnie bez wnętrz. Kupowałem w 2002 roku chyba.
Mój wagon pochodzi zo zestawu startowego, pamiętam tylko, że dostałem go jako prezent, i była to jedna z moich pierwszych kolejek (miałem może 6/7 lat), z tego co się orientowałem, z wujkiem i ojcem, to wagony nie były nigdy otwierane.
Witam
Zestawy z wagonami piętrowymi to:
96954
96969 - dwa nakłady
96983
Wszystkie wagony mają wnętrza i błędny układ siedzeń na dolnym poziomie.
Skąd Pan ma wagon bez wnętrza ?
Pozdrawiam
Witam
Ponownie przejrzałem wszystkie zestawy z wagonami piętrowymi i te, które wymieniłem posiadają wnętrza.
Czy mógłby któryś z Panów podać numer katalogowy takiego zestawu.
Pozdrawiam
chyba o to chodzi co na początkutego wątku kolega Irek napisał

I edycja - rok 1998, w malowaniu niebiesko-żółtym z niebieskimi drzwiami (?) PKP
w zestawie startowym 2 wagony
numer katalogowy zestawu 95920
Bdhpun 50 51 26-08 082-7 Toruń Gł.
Bdhpun 50 51 26-08 092-6 Toruń Gł.
w porównaniu z modelami z edycji HOBBY z roku 2007, 2009 i 2010 ta edycja była jeszcze uboższa pod względem wykonania
Modele wagonów bez wnętrza, o numerach 50 51 26-08 082-7 i 50 51 26-08 092-6, serii Bdhpun, z przydziałem do stacji Toruń Gł., o naprawach rewizyjnych wykonanych odpowiednio 02.02.98 i 26.02.98, pochodzą z II edycji z roku 2001 i znajdowały się w zestawie startowym o numerze katalogowym 95920, razem z lokomotywą BR 218 oznaczoną SU29-012. Poniżej miniaturowe zdjęcie ze strony producenta:

- źródło: http://www.piko.de/pdb_de/index.php?page=detail&grand_id=200&parent_id=1&child_id=0&id=95920
- autor: PIKO Spielwaren GmbH
- opis: "95920 - Regio-Set PKP - Start-Set mit Nahverkehrzug im Design der polnischen Staatsbahn PKP"

95920.jpg

Co do numeru wagonu (chyba jest to katalogowy), jest wewnątrz, słabo widoczny 53100-02 ,a wagony noszą numery: Toruń Gł. 50 51 26-08 090-0 / 50 51 26-08 082-7
Podany numer jest najprawdopodobniej numerem części wagonu - w tym przypadku najprawdopodobniej ramy wagonu. Pierwszy człon 53100 to również numer pierwszego modelu wagonu piętrowego w oznakowaniu kolei wschodnioniemieckich DR z epoki IV w malowaniu Senftopf ("muszkarda"/"musztardówka"). Pierwszy człon numeru jest najprawdopodobniej wspólny dla całej rodziny części, z których składają się poszczególne modele wagonów piętrowych. Drugi człon 02 to zapewne podnumer, będący unikatowym identyfikatorem poszczególnej części.
Co zaś się tyczy numerów inwentarzowych wagonów, to pierwszy podany, należy do wagonu, którego miniatura ukazała się w I edycji w 1999 roku w segmencie Classic. Drugim tak jak napisałem wyżej, opisana była miniatura z zestawu startowego.
Wersja finalna modelu ma być całkiem pusta w środku?
Skądże o_O, to byłby strzał w stopę :niepewny:. Skąd takie dziwne pomysły ;).
Producent poszedł na kompromis i z jednej formy klepie różne wersje tych wagonów. Stąd niektóre elementy - np. klapy szafki akumulatorowej, rynienki nad drzwiami wejściowymi, są jedynie namalowane.
Wózki - być może lepsze niż w poprzednich edycjach, ale też trącą już starością i przydałoby się wykonać je z nowej formy, gdzie poszczególne zwoje odwzorowanych sprężyn śrubowych w układzie zawieszenia nie byłyby aż tak płaskie.
Ale i tak to jeden z lepiej odwzorowanych modeli PKP. Mam takie dwa z I edycji i mimo pewnych niedoskonałości bardzo cieszę się z ich posiadania :)
Ja również bardzo się cieszę z posiadanych modeli. Wagony te wpisały się dosyć w krajobraz polskich szlaków kolejowych, pomimo tego, że bylo ich tylko 160, czyli nieporównywalnie mniej niż ich "starszych braci", masowo importowanych do Polski z fabryki w Görlitz. Pomimo ogromnej ilości wagonów jakie zostały wyprodukowane w latach 1973-1993 dla kolei wschodnioniemieckich DR (łącznie 672 pojedyncze wagony piętrowe), tylko dwaj producenci modeli w skali H0, produkują miniatury tych wagonów, mowa rzecz jasna o PIKO i nieco mniej znanym na naszym rynku czeskim BRAMOS'sie. Jak wiele razy pisałem, uważam że model firmy PIKO wypada lepiej na tle jego czeskiego konkurenta, pomimo swych ułomności. Tym bardziej niezmiernie się cieszę, że firma SK Model w dalszym ciągu zamawia na nasz polski rynek modele "Bohunów", a ostatnimi czasy w dodatku w wyższym segmencie EXPERT, w przeciwieństwie do oferowanych w Niemczech modeli z serii HOBBY. Niemniej przydałby się w końcu jakiś trzeci gracz, który wyprodukowałby w końcu w należyty sposób, możliwie dokładne miniatury wagonów z tej rodziny, której wagony różniące się w nieznaczny sposób, jeździły po torach w Polsce, Czechach, Rumunii i przede wszystkim w Niemczech.
Czeremcha ma mieć rewizję wcześniejszą czy późniejszą, niż Rzeszów?
Modele wagonów z przydziałem do stacji Rzeszów, posiadają rewizję z 2000 roku i logo PKP bez trumienki. Modele wagonów ze stacji Czeremcha, będą posiadać logo PKP w trumience oraz rewizje z 2002 i 2003, a więc z okresu późniejszego względem modeli z aktualnej VIII edycji.
Z mojej strony będzie, czy na 300 zestawów będzie, trudno powiedzieć, cena nie powala.
Też z chęcią wymieniłbym siedzenia w swoich modelach :gwizd:, ale przy takie cenie :niepewny: i ilości zestawów, które musiałbym kupić :confused:, wolę pieniążki zainwestować w inne modele :cool:.

Ostatnio edytowane:

karol_mar

Znany użytkownik
Reakcje
69 1 0
...
Modele wagonów bez wnętrza, o numerach 50 51 26-08 082-7 i 50 51 26-08 092-6, serii Bdhpun, z przydziałem do stacji Toruń Gł., o naprawach rewizyjnych wykonanych odpowiednio 02.02.98 i 26.02.98, pochodzą z II edycji z roku 2001 i znajdowały się w zestawie startowym o numerze katalogowym 95920, razem z lokomotywą BR 218 oznaczoną SU29-012. Poniżej miniaturowe zdjęcie ze strony producenta:

- źródło: http://www.piko.de/pdb_de/index.php?page=detail&grand_id=200&parent_id=1&child_id=0&id=95920
- autor: PIKO Spielwaren GmbH
- opis: "95920 - Regio-Set PKP - Start-Set mit Nahverkehrzug im Design der polnischen Staatsbahn PKP"

Zobacz załącznik 298635
.
Faktycznie, była to SU29-012, na swojej stronie nawet mam jej zdjęcie zrobione w tamtych latach http://dcc24.eu/content/dekodery-jazdy

ffox

Administrator
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
3.797 15 0
Dzień dobry Panowie.
Dzisiaj nabyłem najnowszy model wagonu Bdhpumn st. RZESZÓW.
Oczywiście umarłbym, gdybym go nie rozebrał.
Chciałem zobaczyć, czy kolor wnętrza wagonu jest taki sam jak modelu starego wypustu Piko 96011.
Niestety kolor wnętrza jest delikatnie jaśniejszy, więc wymiana dwóch "modułów" w starych wydaniach będzie widoczna dla wprawionych oczu.
DSCF3406.jpg

Natomiast zaciekawiło mnie wnętrze nowego wagonu.
Czy górny układ siedzeń jest prawidłowy? (na górze stary wagon | na dole nowy).
DSCF3396.jpg DSCF3398.jpg DSCF3399.jpg DSCF3402.jpg

Bronco_Billy

Znany użytkownik
Reakcje
1.583 19 1
Na górnym pokładzie na obu krańcach wagonu były po bokach niedzielone kanapy, na których od biedy mogło się pomieścić do czterech osób (choć raczej trzy), ale pierwsze siedzisko w klasycznym układzie licząc od tych kanap miało dwa miejsca siedzące, a tu jest pojedynczy fotel

Ostatnio edytowane:

ffox

Administrator
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
3.797 15 0
Dzięki wielkie za informację.
Jeździłem takimi wagonami ~13-15 lat temu i nie przypominam sobie takiego układu siedzeń, stąd pytanie.

ALA

Znany użytkownik
Reakcje
1.425 23 0
Tam nie ma takich siedzeń, tylko jest coś w rodzaju ławki, a biorąc pod uwagę to nieszczęsne pojedyncze siedzenie - fotel przy oknie oraz to, co widać przez to okno modelu, to już lepszy był ten stary układ górnego pokładu. Nie wiem, dlaczego w ogóle to było zmieniane?! Miał być zmieniony tylko układ siedzeń dolnego pokładu, tymczasem ktoś podłubał też w górnym i moim zdaniem, przedobrzył ... :confused:

Bodek

Aktywny użytkownik
Reakcje
476 4 0
Weź pod uwagę, że to wnętrze nie było zrobione z myślą o wagonach PKP, a raczej tych kursujących po sieci DB AG, a tam te wagony mają właśnie taki układ wnętrza (fotele a nie ława wzdłuż ściany bocznej) oraz pojedyncze i podwójne fotele w rzędach.

ffox

Administrator
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
3.797 15 0
Wnętrze jest modułowe, więc po prostu można było wpiąć układ siedzeń taki jak w środkowej części górnego pokładu.

ALA

Znany użytkownik
Reakcje
1.425 23 0
Weź pod uwagę, że to wnętrze nie było zrobione z myślą o wagonach PKP, a raczej tych kursujących po sieci DB AG, a tam te wagony mają właśnie taki układ wnętrza (fotele a nie ława wzdłuż ściany bocznej) oraz pojedyncze i podwójne fotele w rzędach.
Tylko co to ma wspólnego z moim postem?
We wcześniejszych wypustach PIKO, w barwach PKP, wyposażenie pokładu górnego było niezgodne z polskimi wagonami i teraz też jest niezgodne, z tą różnicą, że wcześniej tej niezgodności praktycznie nie było widać (bo dotyczyła tej części pokładu, w której nie ma okien), a teraz niezgodność (pojedynczy fotel) widać i mnie ona razi, a tych siedzeń, ustawionych oparciami do ściany (i tak nie odpowiadających wyglądem wyposażeniu naszych wagonów) niemalże nie widać. Więc, jak dla mnie, to zamienił stryjek...

Remaj12

Znany użytkownik
Reakcje
5.417 137 19
Te boczne siedzenia były na 100%, ale czy dokładnie taki układ, nie wiem.
Na górnym pokładzie na obu krańcach wagonu były po bokach niedzielone kanapy, na których od biedy mogło się pomieścić do czterech osób (choć raczej trzy), ale pierwsze siedzisko w klasycznym układzie licząc od tych kanap miało dwa miejsca siedzące, a tu jest pojedynczy fotel
Dzięki wielkie za informację.
Jeździłem takimi wagonami ~13-15 lat temu i nie przypominam sobie takiego układu siedzeń, stąd pytanie.
Dla przypomnienia ;) - zdjęcia interesującego nas fragmentu układu siedzeń:

- źródło: zbiory własne autora
- autor: @Remaj12
- opis: 4 sierpnia 2013 roku - Toruń Gł. - górny pokład wagonu piętrowego PL-PREG 50 51 26-08 033-0 B16mnopux 1151 Stacja POZNAŃ REV 2004 24.07.13, włączonego w skład pociągu R 7536/7 relacji Poznań Główny - Toruń Główny, prowadzonego lokomotywą Škoda 163 044-1 ''Marysia".
- komentarz: Układ siedzeń przez wszystkie lata eksploatacji nie był zmieniany. Podczas napraw wymieniano co najwyżej obicia (na przestrzeni lat eksploatacji wyróżnić można 4 różne).

DSC_0739.JPG DSC_0740.JPG DSC_0748.JPG DSC_0744.JPG
Tam nie ma takich siedzeń, tylko jest coś w rodzaju ławki, a biorąc pod uwagę to nieszczęsne pojedyncze siedzenie - fotel przy oknie oraz to, co widać przez to okno modelu, to już lepszy był ten stary układ górnego pokładu. Nie wiem, dlaczego w ogóle to było zmieniane?! Miał być zmieniony tylko układ siedzeń dolnego pokładu, tymczasem ktoś podłubał też w górnym i, moim zdaniem, przedobrzył ... :confused:
Faktycznie, zastanawiające jest o_O, czemu podjęto decyzję o zmianie układu siedzeń również na górnym pokładzie, biorąc pod uwagę, że dotychczas, błąd nie był widoczny przez fragment bocznej ściany dachowej wagonu nie posiadającej okna, natomiast fragment widoczny był prawidłowy (y), a teraz sytuacja została odwrócona :confused:. Może w następnej IX edycji (PIKO 97043, 97044 - wagony z przydziałem do stacji Czeremcha) zostanie przywrócony poprzedni układ górnego pokładu :niepewny:. Aktualnie odwzorowany układ siedzeń w modelu odpowiada w większym stopniu temu oryginalnemu, jednakże zostało to osiągnięte kosztem "wizualnym". Wydaje się więc oczywistym, że w tym "tragicznym" wyborze, trzeba niestety dokonać wyboru układu mniej poprawnego, ale lepiej prezentującego się.

Ostatnio edytowane:

KAROLeski2

Aktywny użytkownik
Reakcje
274 3 1
Panowie, kilka miesięcy temu Pan @Bynio wrzucił tu dwa rysunki zestawów naprawczych z pytaniem jak sądzimy, czy będzie zainteresowanie na min. 300 sztuk.
Kilku kolegów się wypowiadało, ale mnie zastanawia bardzo czy jednak te zestawy zostaną wyprodukowane czy "projekt został zawieszony".
Sam osobiście ostrzę sobie na nie zęby.
Czy ktoś coś wie na ten temat i mógłby się podzielić informacjami? Może sam Pan @Bynio uchyli rąbka tajemnicy? :)

ffox

Administrator
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
3.797 15 0
Przyłączam się do pytania.
Może Pan Bynio zaglądnie do tematu i coś podpowie?

Tak przy okazji sprawdziłem wagon Przewozów Regionalnych z białym pasem.
Układ siedzeń na górnym pokładzie również jest taki, jak w wagonach z Rzeszowa.

DSCF4754.jpg

Bynio

Znany użytkownik
Reakcje
125 2 0
Panowie, kilka miesięcy temu Pan @Bynio wrzucił tu dwa rysunki zestawów naprawczych z pytaniem jak sądzimy, czy będzie zainteresowanie na min. 300 sztuk.
Kilku kolegów się wypowiadało, ale mnie zastanawia bardzo czy jednak te zestawy zostaną wyprodukowane czy "projekt został zawieszony".
Sam osobiście ostrzę sobie na nie zęby.
Czy ktoś coś wie na ten temat i mógłby się podzielić informacjami? Może sam Pan @Bynio uchyli rąbka tajemnicy?:)
Witam
"Zestawy naprawcze" zostaną wyprodukowane razem z następną edycją modeli.
Planowane są na przełom września i października tego roku.
Pozdrawiam

ffox

Administrator
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
3.797 15 0
Widzisz dobrze datę rewizji pierwszego wagonu i mógłbyś podać? Bo ja chyba ślepy jestem... na telefonie ledwo widzę.