• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Model fabryczny PIKO - modele wagonów krytych typu 401K

PP1970

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
3.132 88 0
Wystarczy zapytać o numer katalogowy - jak poda 58376-4 to będzie wiadomo, że wagony mają nowe numery.
Marzenie. Już odsyłałem sklepom towar, bo kupiłem "abcde", a dostawałem "abcde-4" i przecież napis "abcde" tam był, więc o co chodzi :D
Dla humanisty za ladą to żadna różnica.
Niektóre sklepy odpowiadają, że w ogóle nie mogą tego sprawdzić, bo towar nie jest u nich :D
Porządny sklep oczywiście pisze całą prawdę o towarze, ale uczulam Kolegów, którzy zechcą kupić te modele, że kto pyta (w sklepie), nie błądzi (w drodze do paczkomatu ze zwrotem).

Roco z kolei dodaje literki - .B, .C, itd. - przy czym najczęściej tylko na naklejce pod wagonem, a na pudełku nie, ale są i pozytywne wyjątki - brak tu ogólnie jakiejś konsekwencji.
Ale to raczej przy zestawach wielowagonowych, co zresztą PIKO też robi.

Praktycznie każda firma, jeśli działa dostatecznie długo, musiała zmienić system numeracji. Gützold, PIKO, Schicht, Roco itd.

Remaj12

Znany użytkownik
Reakcje
5.170 131 19
Marzenie. Już odsyłałem sklepom towar, bo kupiłem "abcde", a dostawałem "abcde-4" i przecież napis "abcde" tam był, więc o co chodzi :D
Dla humanisty za ladą to żadna różnica.
Oczywiście nie miałem na myśli zadania "prostego" pytania o numer katalogowy, bo wiadomo jakby się to skończyło :p - chodziło mi o zadanie pytania na zasadzie - Czy numer katalogowy to 58376-3 czy 58376-4? - w takim przypadku "uniemożliwiamy" humaniście wykazanie się obojętnością wobec "oczywistego" pytania "nawiedzonego" klienta ;) .
Ale to raczej przy zestawach wielowagonowych, co zresztą PIKO też robi.
Nie, właśnie przy pojedynczych wagonach, tzn. tak jak PIKO oznacza XXXXX-2, XXXXX-3, itd., tak Roco oznacza XXXXX.B, XXXXX.C, dla modeli z kolejnych edycji. Dla przykładu - ostatnio odebrałem wagon Roco 56247 - na pudełku oczywiście brak jakiejkolwiek informacji o kolejnej edycji, a na spodzie wagonu naklejka z numerem 56247I, czyli to już 9 edycja...

20221016_115915.jpg

PP1970

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
3.132 88 0
na pudełku oczywiście brak jakiejkolwiek informacji o kolejnej edycji, a na spodzie wagonu naklejka z numerem 56247I, czyli to już 9 edycja...
aaa... teraz rozumiem. I to jest edycja z innym nr inwentarzowym, czy dodruk z tym samym?
W sumie łatwiej posłużyć się (w zapytaniu do sklepu) nr inwentarzowym, widocznym przez pudełko.

am-70

Znany użytkownik
Reakcje
6.991 121 1
Wydaje mi się, że rzekomy "problem" z ustaleniem epoki, w której miały być odtworzone modele, mógł się wziąć się z błędnej reprodukcji zamieszczonej zarówno w katalogu z nowościami jak również na stronie piko-shop.de.
Wskazana reprodukcja (lekko wyretuszowana) przedstawia modele z zestawu PIKO-58376, które z wyglądu i opisu odpowiadają IV epoce (.Gags, [OPW]).
37186_58259.jpg
Tak przy okazji zapytam Kolegów, czy tak wyglądające wagony przetrwały do epoki V, VI (inny rodzaj drzwi przesuwnych i ożebrowania wagonu czy sześć klap na dachu):niepewny:

Ostatnio modyfikowane przez moderatora:

mikl

Znany użytkownik
Reakcje
3.927 111 11
PIKO 58271
PL-PKPC, Gsgs-t 31 51 195 5 286-9, [4|REV|720|30.10.09]
PL-PKPC, Gsgs-t 31 51 195 4 453-6, [?|???|???|???????]

Zobacz załącznik 971339 Zobacz załącznik 971340 Zobacz załącznik 971341 Zobacz załącznik 971342

Źródło: facebook.com/Przystaneksklep
Kolejny zestaw modeli wagonów 401Ka od PIKO (58271) w malowaniu PKP Cargo już w sprzedaży:)

Zobacz załącznik 971337

Więcej: PIKO - modele wagonów krytych typu 401K
Źródło: facebook.com/Przystaneksklep
Czy ktos moglby potwierdzic ile do tej pory PIKO wydalo wagonow 401K w epoce VI w niebieskim malowaniu PKP CARGO?

Reakcje
115 1 0
@Prażma - dzieki. Teraz pytanie do znawców, czy az tyle wagonow PKP Cargo ma/mialo na stanie? Cos mi swita ze PKP Cargo mialo bardzo skromne zasoby tychże wagonow
3 sztuki w Cargo jeżdżą, wspominałem niedawno o tym także w innym wątku. Było ich oczywiście więcej w tym malowaniu, jednak wagony kryte to wymierający gatunek.

@mikl odszczekuję. Racją jest że na filmie to inny typ wagonu. Wygląda mi to na coś z rodziny 412K
Zgadza się, są to wagony 412K. Można je jeszcze często spotkać w papierniach i zakładach celulozowych.

mikl

Znany użytkownik
Reakcje
3.927 111 11
W Świecie Kolei 05/2020 jest artykuł Andrzeja Etmanowicza o tych wagonach. Według tego, co podaje autor - Gags-ów w niebieskim malowaniu PKP Cargo było 45 sztuk.
Kwestia tego ile z nich zostalo po 2013 kiedy to chyba odpowiadają. Dlatego też się zastanawiałem czy PIKO nie zrobiło ich więcej niż w rzeczywistości było w tym czasie

ralph80

Aktywny użytkownik
Reakcje
658 5 2
Kwestia tego ile z nich zostalo po 2013 kiedy to chyba odpowiadają. Dlatego też się zastanawiałem czy PIKO nie zrobiło ich więcej niż w rzeczywistości było w tym czasie
Te 45 wagonów w malowaniu PKP Cargo to wagony, które jako ostatnie przechodziły naprawy rewizyjne P4 lub P5 w latach 2009-2010. Takie właśnie są odwzorowane w modelach PIKO (chyba wszystkie maja datę rewizji 2009). Tak więc uwzględniając, że do dziś wydano 6 sztuk w tym malowaniu i zakładając, że poza zderzakami większych różnic w konstrukcji tych wagonów po rewizji nie było, to mogą wydać jeszcze 39 modeli z różnymi numerami i detalami malowania.
Zakładam też, że PMR (zanim skończyła się współpraca z PIKO)przygotowało projekty na ewentualne wznowienia modeli - z czego zdaje się, że aktualnie PIKO korzysta - patrz cysterny Tankpolu, Zakładów Koksowniczych Wałbrzych itp.