• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Model fabryczny PIKO - modele wagonów krytych typu 401K

Filozof

Użytkownik
Reakcje
198 0 0
Wracając do pytania o możliwość pojawienia się pojedynczego wagonu z napisem "ZBOŻE" w zróżnicowanym taborowo składzie, to było to jak najbardziej możliwe. Niedawno trafiłem na stronę 35mm.online m.in. z materiałami WFDiF i jest tam kilka ciekawych odcinków kroniki filmowej poruszających problemy ówczesnej kolei. Pod linkiem https://35mm.online/vod/kroniki/polska-kronika-filmowa-80-35b, w materiale o uszkodzeniach mebli w transporcie widać Stara z SPHW podstawionego pod wyładunek towaru z wagonu Gags z napisem "ZBOŻE" (2:40). Jak widać mogły one być używane w także innych celach niż przewóz zboża i być łączone z innymi typami wagonów.
Nieco przy okazji, ale dalej poniekąd w temacie składów z pojedynczymi wagonami z napisem "ZBOŻE" - w innej interesującej kronice jest materiał o odstawionych wagonach na nieużywanej linii kolejowej Chełmża-Mełno: https://35mm.online/vod/kroniki/polska-kronika-filmowa-83-47 (od 04:34). Temat znany głównie z późniejszej dekady, ale jak widać ma dłuższą historię. Wśród odstawionych Gagsów widać taki z napisem "ZBOŻE". Też raczej pojedyncze wśród morza tych bez napisu. Podobny obrazek można zauważyć w polecanym już na forum nagraniu C. Lanzmanna ze stacji Treblinka, zamieszczonym na YT.

Remaj12

Znany użytkownik
Reakcje
5.170 131 19
tu np też jest pojedynczy wagon "zboże" :
Pięknie też widać jaka jest "mieszanka" wagonów z różnych zarządów :podstepny: . W jednym składzie wśród - oczywiście dominujących - wagonów PKP, pojawiają się także wagony DR, DB i MÁV :D . W ogóle sam skład - długość, rodzaje wagonów, ładunki... coś pięknego :love: ! Kolej, której ja osobiście, niestety nie miałem już w ogóle możliwości poznać :( . Szkoda że tak mało jest tego typu materiałów filmowych/zdjęciowych z epoki...

DRACULA

Znany użytkownik
Reakcje
2.979 275 41
Reasumując, muszę kupić "zbożowy" zestaw.
Mam skład towarowy zbożowy ( z pomorskich PGR'ów ! na Górny Śląsk na chleb ! Baczność ! dla Górników i Hutników ! spocznij... :cool: )
16 wagonowy w epoce IVb/IVc . Napierw idzie wymieszanych 12 krytych i na końcu 4 cemenciarki.

6 x 401K .Gags całe tlenkowe ( 3 zestawy Piko bez pasów i napisu )
4 x 23K Gkks-tx całe tlenkowe ( Rivarossi każdy inny numer )

2 x 1K Gkk-t z szarym dachem ( Klein Modellbahn,ten sam numer )
4 x 408S Uacs-x ( 2 zestawy Albert Modell )
Skład sam, czy z dopiętym koniem ( Tr203 czy SU46 ), wygląda kontemplacyjnie, długi ca.300cm postawiony na krawędzi komód regału jest do lizania ! ...
Po wpięciu Gagsów z pasami i napisem,nic nie widać tylko te
białaśne pasy i napisy, wzrok uparcie koncentruje się na nich ...
Zrezygnowałem z tego zestawu. :confused: Ale każdy może to inaczej widzieć ...

W ogóle sam skład - długość, rodzaje wagonów, ładunki... coś pięknego :love:
To jest Organiczne SPEKTRUM Wagonów Towarowych Klasycznej Kolei ... przy nim cała psudotwórczość od impresjonistów do tzw."antysztuki nowoczesnej" jest łajnem !

"Dlatego Dzieła ! Dokonuje ten kto zestawia choćby miniatury takiego Wagonowego Spektrum !
-
prof.Maseczka.

:D

Ostatnio edytowane:

przemek tabisz

Znany użytkownik
Reakcje
920 60 10
Szanowny hr. Dracula, mam tylko 4 401K, 2 lodówki Tillig 5L/2 i 202L, dołożę jeden czarny 406R i 5 węglarek Es.
Całość na ziemię Kłodzką pociągnie w IV epoce ST43.

I tu nasuwa się pytanie czy te "zbożowe" mogą jechać do Polmosu w Wałbrzychu?

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.390 504 30
Pięknie też widać jaka jest "mieszanka" wagonów z różnych zarządów :podstepny: . W jednym składzie wśród - oczywiście dominujących - wagonów PKP, pojawiają się także wagony DR, DB i MÁV
Takie mieszanki zarządów były praktycznie w każdym pociągu towarowym, również zbiorowym, poza zwartymi składami, przewożącymi jednorodny ładunek (węgiel, ruda, zboże czy cement w wagonach zbiornikowych ("gruszkach") itp.

przemek tabisz

Znany użytkownik
Reakcje
920 60 10
Może by i mogły ale w rzeczywistości to raczej nie miało miejsca. Bo w zasadzie po co ? Takie wagony były wysyłane do portów , na bocznice PZZ , ewentualnie na ładownie przy GS-ach.

Czyli tylko w składzie, mocno naciąganym, pociągu zbiorczego do stacji Wałbrzych, bo na Wrocław i dalej w stronę morza tylko w składach o monotonnym wyglądzie.

Remaj12

Znany użytkownik
Reakcje
5.170 131 19
Szanowny hr. Dracula, mam tylko 4 401K, 2 lodówki Tillig 5L/2 i 202L, dołożę jeden czarny 406R i 5 węglarek Es.
Całość na ziemię Kłodzką pociągnie w IV epoce ST43.

I tu nasuwa się pytanie czy te "zbożowe" mogą jechać do Polmosu w Wałbrzychu?
Dodaj nalepki z napisem Meble oraz Ostrożnie i problem się rozwiąże :) . W takim mieszanym składzie jeden/dwa wagon/y z ładunkiem mebli będzie/będą jak znalazł, czyż nie ;) ?

Juras XR4Ti

Aktywny użytkownik
Reakcje
206 9 0
Takie mieszanki zarządów były praktycznie w każdym pociągu towarowym, również zbiorowym, poza zwartymi składami, przewożącymi jednorodny ładunek (węgiel, ruda, zboże czy cement w wagonach zbiornikowych ("gruszkach") itp.
Tak było. Końcówka lat 60. Składy towarowe DR,MAV, CSD. Pamiętam 40 - 50 wagonów z Ty51 na czele. Okolice Wawra.

SU45-034

Aktywny użytkownik
Reakcje
807 89 3
Pięknie też widać jaka jest "mieszanka" wagonów z różnych zarządów :podstepny: . W jednym składzie wśród - oczywiście dominujących - wagonów PKP, pojawiają się także wagony DR, DB i MÁV :D . W ogóle sam skład - długość, rodzaje wagonów, ładunki... coś pięknego :love: ! Kolej, której ja osobiście, niestety nie miałem już w ogóle możliwości poznać :( . Szkoda że tak mało jest tego typu materiałów filmowych/zdjęciowych z epoki...
Bardzo lubię kolejowe urywki z kręcenia filmu Szoach... a tak na poważnie to film bardzo dobrze obnaża nieprawdziwość czwartoepokowych jednolitych składów złożonych tylko z wagonów PKP :D

RMP

Aktywny użytkownik
Reakcje
699 22 0
Nie chce mi się oglądać kolejny raz tego filmu pod tym kątem, ale nie są to wagony oznaczone symbolem OPW czyli włączone do wspólnego parku wagonów kolei państw wiadomo jakich. W końcu IV epoka.

mikl

Znany użytkownik
Reakcje
3.928 111 11
Wracając do pytania o możliwość pojawienia się pojedynczego wagonu z napisem "ZBOŻE" w zróżnicowanym taborowo składzie, to było to jak najbardziej możliwe. Niedawno trafiłem na stronę 35mm.online m.in. z materiałami WFDiF i jest tam kilka ciekawych odcinków kroniki filmowej poruszających problemy ówczesnej kolei. Pod linkiem https://35mm.online/vod/kroniki/polska-kronika-filmowa-80-35b, w materiale o uszkodzeniach mebli w transporcie widać Stara z SPHW podstawionego pod wyładunek towaru z wagonu Gags z napisem "ZBOŻE" (2:40). Jak widać mogły one być używane w także innych celach niż przewóz zboża i być łączone z innymi typami wagonów.
Nieco przy okazji, ale dalej poniekąd w temacie składów z pojedynczymi wagonami z napisem "ZBOŻE" - w innej interesującej kronice jest materiał o odstawionych wagonach na nieużywanej linii kolejowej Chełmża-Mełno: https://35mm.online/vod/kroniki/polska-kronika-filmowa-83-47 (od 04:34). Temat znany głównie z późniejszej dekady, ale jak widać ma dłuższą historię. Wśród odstawionych Gagsów widać taki z napisem "ZBOŻE". Też raczej pojedyncze wśród morza tych bez napisu. Podobny obrazek można zauważyć w polecanym już na forum nagraniu C. Lanzmanna ze stacji Treblinka, zamieszczonym na YT.

Dzięki @Filozof za bardzo ciekawe linki! Co do pierwszego z przewozem mebli, to super pomysł na wykorzystanie wagonów "ZBOŻE". Już oczyma wyobraźni widzę @Artur dorabiającego otwierane drzwi i dosłowny wysyp mebli że środka. Co do Chełmża, to wykorzystanie pojedynczych wagonów z tym napisem to miałby tylko sens w przypadku..odwzorowania bocznicy badz jak w tym przypadku cmentarzyska wagonów o długości 33km!! W końcu na ponad 1200 wagonów tam odstawionych, to że znalazły się jakieś z napisem ZBOŻE, nie jest argumentem że takowe jeździły nie tylko w zwartych składach.

Artur

Bob Budowniczy
Zespół forum
Donator forum
FREMO Polska
MSMK
H0e
Reakcje
7.798 138 3
Jest ciekawiej ja już wiem czemu tegoroczny zestaw Gagsów ma inny numer katalogowy a nie dodaną kolejną cyfrę za starym. Ale tutaj muszę was potrzymać jeszcze trochę w niepewności.
Natomiast mogę powiedzieć że maczałem w tym palce ;)

Co do wypadających mebli :) głowa już pracuje ;)

Ostatnio edytowane:

DRACULA

Znany użytkownik
Reakcje
2.979 275 41
Jest ciekawiej ja już wiem czemu tegoroczny zestaw Gagsów ma inny numer katalogowy a nie dodaną kolejną cyfrę za starym. Ale tutaj muszę was potrzymać jeszcze trochę w niepewności.
Natomiast mogę powiedzieć że maczałem w tym palce

Zapewne pod tym nowym numerem katalogowym będzie kontynuacja kolejnych zestawów ...

Mam już 9 Gags'ów w epoce IV, planuję jeszcze 2 z szarym dachem to będzie 11 . :)

I teraz wpuścić się w wahadło z napisem "Zboże", to docelowo będzie razem ... 20 ?! 25 ?! :oops:

404W Eaos

Aktywny użytkownik
Reakcje
170 9 0
Zapewne pod tym nowym numerem katalogowym będzie kontynuacja kolejnych zestawów ...

Mam już 9 Gags'ów w epoce IV, planuję jeszcze 2 z szarym dachem to będzie 11 . :)
I teraz wpuścić się w wahadło z napisem "Zboże", to docelowo będzie razem ... 20 ?! 25 ?! :oops:
A dlaczego tak sądzisz. Chyba, że względu na prawa autorskie. Ale jakoś do tej pory nikt za Odrą się nimi specjalnie nie przejmował. No i Artur napisał, że będzie różnica. A problem jest w tym, że Piko przygotowało katalog PKP samemu. I dali albo CADy, albo nawet zdjęcia poprzednich modeli. Więc co naprawdę wyjdzie to zobaczymy.