Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Wg katalogu miał być III kw. Przy okazji dość zaskakujący dla mnie jest fakt, że w epoce Va PIKo wykonało 5 wagonów towarowych (w tym 1 wznowienie) i aż 20 ( w tym tylko 2 wznowienia) w epoce Vb. Bardzo duża dysproporcja.
Wg katalogu miał być III kw. Przy okazji dość zaskakujący dla mnie jest fakt, że w epoce Va PIKo wykonało 5 wagonów towarowych (w tym 1 wznowienie) i aż 20 ( w tym tylko 2 wznowienia) w epoce Vb. Bardzo duża dysproporcja.
Nie. Na wizualizacji modeli przedstawionej w katalogu, jeden wagon miał drzwi z wypełnieniem w postaci imitacji blachy falistej, a drugi z wypełnieniem ze sklejki. Modele zostały wykonane zgodnie z projektem, według którego jeden wagon miał mieć zmodernizowane drzwi (z wypełnieniem ze sklejki).
Przyłączam się do pytania, a dodatkowo proszę o potwierdzenie, czy wagony z napisem ZBOŻE jeździły tylko w zwartych, wielowagonowych, jednolitych (pod względem typu i oznakowania) składach tzw. wahadłach?
Bardzo dobrze pamiętam te wahadła zbożowe - 25 Gags-ów w składzie. Wyjeżdżały prawie regularnie ze stacji Gdynia Port... Później te wahadła zostały zastąpione przez 47-io wagonowe wahadła Ugpps...
Skąd ta wiadomość? Myślałem że wagony te spotkać można było też w II połowie lat 80-tych... a wiem to z katalogu malowań wydanego niegdyś przez TMF.... sygnowanego przez.... PMR-Modele....
Opracowanie PMR-Modele chyba coś mówi.... a podano tam zakres dat do 1989 roku.
Tak więc stąd myślałem, że to lata 1980-1989.... więc lata 80-te XXw w całości.
PS. Przy okazji warto zauważyć, że wspomniany katalog zawiera rysunek wagonu z (OPW), tzn. PKP/OPW 11 51 195 3 854-0 Gags-tx z epoki IVc na innego rodzaju wózkach Y25cs..... ciekawe czy PIKO wyda taką wersję....