• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Model fabryczny PIKO - modele lokomotyw serii SU46

Rozjazd

Znany użytkownik
Reakcje
2.147 154 7
Czyli podsumowując, co trzeba zrobić, aby dekoder słuchał centralki i dał się zapisać pod dowolnym adresem? Mam centralkę Digikeijs DR5000. Ciekawe jakby zachował się dekoder 5.1?

A co do punktu z uszkodzoną szybką, można kupić części zamienne - komplet szyb, tylko czy któryś z Kolegów bawił się z wymianą szyb? Naprawdę byłaby to nerwowa czynność dla mnie, gdyż nie chciałbym niczego uszkodzić. Czy mam rozumieć, jak instrukcja pokazuje, że szyby przednie montowane są od zewnątrz czy to jest tylko rysunek poglądowy, czym dana część jest?
Zobacz załącznik 894868
Wracając do pytania, czy ktoś z Kolegów wymieniał "szybki" w SU46 i udzieliliby jakiś wskazówek? Nie ukrywam, że dla mnie to jest nerwowa operacja. Dziękuję z góry.

Rozjazd

Znany użytkownik
Reakcje
2.147 154 7
W lokomotywie SP/SU 45 są one wkładane z zewnątrz wpierw dół później góra.
Dziękuję. W takim razie instniejącą szybkę trzeba wypchnąć od wewnątrz, a więc trzeba się dostać do kabiny? Rozumiem, że trzeba wycieraczke najpierw zdemontować. Mam nadzieję, że nie są one na klej?

arvent

Aktywny użytkownik
Reakcje
597 8 0
Firma PIKO informuje, że pod koniec grudnia 2022 roku będzie kolejna lokomotywa SU46 z żółtym czołem.
Numer katalogowy: 52867-2

https://www.piko-shop.de/de/artikel/diesellok-su46-pkp-v-32688.html
Na ten moment nie widzę, żeby na stronie Piko widniał w/w numer artykułu z cyfrą "2" po myślniku. Jest info o wznowieniu sprzedaży końcem grudnia 2022. Zastanawiam się, czy skoro kolega pisał, że taki numer był, to czy znikł przy aktualizacji strony z powodu jednak wznowienia SU46 pod tym samym numerem 012, zamiast jakiegoś nowego przydziału. Ktoś coś więcej wie?

arvent

Aktywny użytkownik
Reakcje
597 8 0
Też chciałbym dorwać SU46 pod Dolny Śląsk. Póki co cierpliwie czekam, choć przyznaję, że to malowanie 012 jest kusząco piękne i uniwersalne do wielu tych lokomotyw z tamtego okresu. Mój pech, że uparłem się na kolekcjonerstwo z wąskiego zakresu, kierując się przydziałem i sentymentem. Co jednak wpadam do kuzyna i widzę tą SU46-012, to cierpię, że Olsztyn nie jest na Dolnym Śląsku:

SU46-012Olsztyn.jpg

Reakcje
89 3 0
Też chciałbym dorwać SU46 pod Dolny Śląsk. Póki co cierpliwie czekam, choć przyznaję, że to malowanie 012 jest kusząco piękne i uniwersalne do wielu tych lokomotyw z tamtego okresu. Mój pech, że uparłem się na kolekcjonerstwo z wąskiego zakresu, kierując się przydziałem i sentymentem. Co jednak wpadam do kuzyna i widzę tą SU46-012, to cierpię, że Olsztyn nie jest na Dolnym Śląsku:

Zobacz załącznik 917088
Też mam podobne odczucia starając się zbierać tabor z lat 1986-89, najlepiej gdyński. Ale SU-46 z takim przydziałem chyba nie było. Zatem najbardziej mi pasowała SU46-050. W 1986 roku, do połowy października stacjonowała w Słupsku

Andrzo

Znany użytkownik
Reakcje
1.242 2 1
W połowie 2000 roku SU46-012 w tym malowaniu została przeniesiona na Dolny Śląsk do Węglińca. Oczywiście nie błyszczała nowym lakierem tylko była już spracowana.