I ja się zabrałem za oględziny mojego egzemplarza SU46-035, wersja z fabrycznie zamontowanym dekoderem jazdy i dźwięku. Niestety odnotowałem trzy następujące przypadłości:
1. Model ma uszkodzoną przednią szybę - widoczne są zarysowania czy plamy po kleju po wewnętrznej stronie. Widać, że w fabryce próbowano zatuszować uszkodzenie, gdyż są ślady po próbach naprawy i szyba jest przez to nieco matowa. Dodam tylko, że trzeba się przyjrzeć, ale przy dobrym świetle jest to widoczne wyraźnie.
2. Dekoder nie chce się zaprogramować pod zadany adres. Odpowiada tylko na adres 3. Tak to przebiega: przy odczytywaniu wartości adresu, lokomotywa poszarpuje i przy próbie zapisania nowej wartości również poszarpuje delikatnie, czyli dokładnie jak powinno być. Niemniej po zakończeniu czynności zapiswania nowego adrsu dekoder na nowym adresie nie odpowiada, ale przy wywołaniu adresu 3 wszystko chodzi poprawnie. Czy ktoś z Kolegów miał podobny przypadek? Co w tej sytuacji zrobić? Czy to wada fabryczna?
3. Potwierdzam obserwacje Kolegów, że funkcja F5 działa 'na odwrót' niż powinna i niż jest w opisie. Po włączeniu funkcji F5, światła długie istotnie gasną (zamiast się aktywować). Pomijam fakt, że opis tej funkcji po angielsku jest 'engineer greeting'. Czyli domyślnie światła długie są włączone.
Rozumiem, że ostatnia kwestia nie jest do odwrócenia, ale szczerze, nie przeszkadza to w zabawie. Natomiast punkty 1. i 2. są jak dla mnie nie do przyjęcia. Czy Koledzy reklamowaliby ten model na moim miejscu?